Alexandra Dulgheru trece de Kristyna Pliskova, revine în turul doi la Wimbledon după șapte ani de pauză, mai face un pas spre top 100

Radu Marina | 2 iulie 2018

Drept premiu pentru această victorie, Alexandra o va primi în turul următor pe Venus Williams, care a trecut în trei seturi de Johanna Larsson, un meci care va primi, cel mai probabil, unul dintre terenurile principale de la Wimbledon. Aceasta va fi prima întâlnire dintre cele două.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Pentru al doilea Slam consecutiv, Alexandra Dulgheru reușește nu doar să treacă de calificări, dar și să confirme pe tabloul principal cu o victorie prețioasă, 6-4, 1-6, 6-2 în fața Kristynei Pliskova, rezultat care o apropie de revenirea în primele 100 de jucătoare ale lumii.

Această victorie obținută în fața cehoaicei este cu atât mai prețioasă cu cât ea vine după o pauză de șapte ani la Londra. Ultima dată când Alexandra reușea să câștige un meci pe tabloul principal la Wimbledon și să ajungă în turul doi se întâmpla în 2011, anul care avea să schimbe complet traiectoria carierei sale, urmare a problemelor la ambii genunchi.

Cu trei victorii legate în calificări, dintre care ultima în fața principalei favorite, Alex părea bine poziționată în fața Kristynei Pliskova, dar speranțele la o victorie nu erau tocmai mari din două motive: adversara, al cărui joc se pliază bine pe iarbă și aceste meciuri din calificări (două din ele au fost de trei seturi) care atârnă greu și te seacă de energie.

Folosindu-se de experiența de la Roland Garros, acolo unde a câștigat patru meciuri consecutive de câte trei seturi, Dulgheru a venit la meci cu lecțiile învățate, știind că reursele nu-i sunt nelimitate și a încercat pe cât posibil să-și conserve energia pentru momentele care contează. Cam aceasta este și povestea meciului de astăzi: Alexandra a punctat atunci când a trebuit, a accelerat atunci când a fost nevoie și a plusat doar atunci când situația a cerut-o.
În primă fază, dat fiind faptul că încă nu reușise să citească prea bine jocul cehoaicei, n-a făcut niciun compromis.

Pe măsură ce s-a înaintat în meci, a început să înțeleagă și mai bine ce tip de adversară are în față, reușind în felul acesta să-și pună în funcțiune planul tactic de joc. Acest plan a constat, în primul rând, în cât mai multe retururi în teren; a încercat să pună cu orice preț returul în teren și de acolo să înceapă să construiască, căutând să prelungească cât mai mult schimbul. O tactică excelentă în fața unei jucătoare cu un serviciu impecabil, deținătoarea recordului de cei mai mulți ași serviți într-un meci, dar cu o deplasare în teren aproape inexistentă. În felul acesta Alex i-a făcut cehoaicei două break-uri în primul set, dintre care doar pe ultimul, cel de la 2-1, a reușit să-l păstreze până la finalul setului.

Ce s-a schimbat în setul second a fost agresivitatea mult sporită a cehoaicei, care nu s-a mai lăsat angrenată în schimburi ci a încercat să atace cam orice minge mai scurtă, și o mică oboseală din partea Alexandrei, cumva firească după un prim set în care a rezistat bine în defensivă și a alergat mult.

Condusă cu 3-0, Dulgheru a părut că încearcă să-și conserve energia pentru decisiv, lucru pe care l-a admis și ea imediat după meci, spunând că de pe la 3-0 se gândea cum să abordeze decisivul. Avea să fie o idee inspirată pentru că asta este cea mai delicată problemă a Alexandrei în acest moment: din cauza accidentărilor repetate și a pauzelor îndelungate, rezistența fizică a devenit o mare slăbiciune, care de multe ori ajunge să facă diferența într-un meci.
Astăzi nu a fost cazul. După un set doi care a curs rapid și pe care l-a folosit pentru a-și mai reveni din punct de vedere fizic, a putut începe decisivul în forță, luând lucrurile de unde le-a lăsat în primul set: atentă la retur și căutând în permanență să joace departe de corpul cehoaicei. N-a fost tocmai ușor, pentru că nici Pliskova n-a lăsat garda jos, dar mingile de break consecutive salvate la 1-1 i-au dat aripi și de acolo a legat cinci game-uri la rând, pe fondul unui joc aproape fără greșeală.

Drept premiu pentru această victorie, Alexandra o va primi în turul următor pe Venus Williams, care a trecut în trei seturi de Johanna Larsson, un meci care va primi, cel mai probabil, unul dintre terenurile principale de la Wimbledon. Aceasta va fi prima întâlnire dintre cele două.

***

Nu rata Povestea Primului Slam!

Simona Halep este, de acum, campioană de Grand Slam. O performanță istorică, a cărei însemnătate merită pusă în context. Cu șase ani petrecuți la turnee, echipa Treizecizero s-a pregătit pentru a putea pune în pagină Povestea Primului Slam. Nu o rata!

 

“Simona Halep. Povestea Primului Slam” este, la fel ca toate celelalte apariții editoriale Treizecizero, o revistă atent îngrijită, un produs premium de pus în colecție. Dedicată unei performanțe unice, publicația este o combinație între cuvânt și fotografie, între frumusețea detaliilor de atmosferă, profunzimea analizelor și emoția imaginilor.

Ea oferă o imagine amplă asupra drumului parcurs de Simona Halep pentru cucerirea Primului Slam: apariția în elită, ratările premergătoare marelui triumf, oamenii care i-au fost alături și, bineînțeles, punctul culminant – povestea turneului la care s-a petrecut totul.

Interviuri, o listă solidă de invitați surpriză și articole captivante – asta te așteaptă într-un produs editorial de neratat pentru fanii adevărați ai Simonei. Alte detalii despre surprizele din cuprins, aici.

Precomandă revista de aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi