Sasha vrea să umple golul. Alex Zverev câștigă al doilea titlu de Masters pe zgură și al treilea în carieră

Camelia Butuligă | 13 mai 2018

Alexander Zverev devine primul jucător activ în afara Big Four care deține trei titluri de Masters. E, de asemenea, primul din afara Big Four care triumfă la Madrid de când turneul a trecut de pe hard pe zgură. Ambii câștigători ai turneului de la Madrid au reușit să se impună la Caja Magica după ce câștigaseră titluri și săptămâna precedentă – Petra Kvitova, la Praga, Sasha Zverev, la Munchen.

E o nouă serie de seturi câștigate la rând care se întâmplă acum, iar Rafael Nadal nu e autorul ei: Alexander Zverev a câștigat al 9-lea său meci la rând pe zgură (și al 18-lea set consecutiv), impunându-se la Madrid, acolo unde Nadal era așteptat să triumfe săptămâna asta. L-a învins în finală pe Dominic Thiem (6-4, 6-4), cel care l-a eliminat pe Rafa, dar n-a putut construi pe acel succes; Domi pierde al doilea an la rând în finala de la Madrid și rămâne fără titlu de Masters.

Zverev, în schimb, are deja trei, toate obținute în ultimul an (Roma, Canada, Madrid). Germanul va căuta să ducă acum acest succes și la turneele de Grand Slam, acolo unde n-a reușit încă să treacă de optimile de finală de-a lungul carierei sale.

Zverev a servit excelent în finală, așa cum a făcut-o toată săptămâna (nu și-a pierdut deloc serviciul), transformând meciul într-unul de rutină. Thiem nu s-a putut apropia de serviciul germanului și a plătit prețul pentru starturile ratate în ambele seturi, pierzându-și serviciul în primul game al fiecărui set.

*

Atâția ani a bătut NextGen și LostGen pasul pe loc, fiind ținuți la poartă de Big 5, încât dispariția subită a trei dintre aceștia i-a obligat să facă rapid pași mari către semifinale, finale și titluri. O statistică grăitoare: anul acesta la Madrid în semifinale nu a fost niciun jucător din Big 4. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru la un Masters pe zgură? Hamburg 2006. Lucrurile s-au schimbat, în sfârșit: din ultimele nouă Mastersuri, cinci au avut câștigători în premieră (Isner, Del Potro, Sock, Zverev, Dimitrov). Alt lucru interesant este că Zverev este singurul care a reușit să repete performanța (are trei titluri), ceilalți oprindu-se toți la unul. Există un gol de putere în ATP, dar se pare că în afară de Sascha, nimeni nu se repede să-l umple.

Thiem trebuie să fie foarte dezamăgit: după excelenta evoluție din sferturi contra lui Rafael Nadal, jocul său de azi a fost lipsit de strălucire și nerv. Este în natura tenisului să propună adversari diferiți de pe o zi pe alta și înțelegem de ce titlurile sunt prețuite de către jucători ca niște rarități; este într-adevăr o provocare să continui să găsești soluții la stiluri diferite o săptămână întreagă. Thiem nu a arătat intensitatea cu Rafa, dar nici Zverev nu i-a dat ocazii să și-o găsească, încheind practic socotelile încă de la serviciu și retur. Cu două breakuri făcute încă de la debutul celor două seturi, Sascha și-a continuat și azi demonstrația de forță pe serviciu: toată săptămâna a avut de înfruntat doar o minge de break, și aceea salvată.

Poate ar trebui să reevaluăm titlul de ”cel mai promițător jucător pe zgură” din noua generație? Toată lumea este de acord că acesta este Thiem, dar iată că Zverev este cel cu două Mastersuri 1000 la activ pe zgură (Roma 2017, Madrid 2018). Sascha pare a nu avea inhibiții la nivel de Mastersuri (al cincilea jucător activ care a reușit trei titluri până la 21 de ani – ceilalți se întâmplă să fie the Big 4); problemele lui încep la Slamuri, unde nu a ajuns încă niciodată în sferturi și nu a învins niciun jucător din top 50. Cea mai plauzibilă explicație este presiunea: cu rezultate așa de bune la nivel de turnee ATP, toată lumea (inclusiv Zverev) se așteaptă să facă în mod natural următorul pas și să evolueze la fel de bine și în Slamuri, creând așteptări.

Zverev a pus succesul său din ultimul an pe seama muncii susținute pe care a depus-o la fitness împreună cu Jez Green, mulți ani preparatorul fizic al lui Andy Murray. ”Facem trei ore de sală în fiecare zi pentru a construi masă musculară. Nu știu cât se vede, dar încet-încet, progresăm.”. Zverev nu va fi niciodată vreun musculos, dar arată diferit față de adolescentul slăbuț de acum doi ani: musculatura picioarelor este mai dezvoltată și pare mai solid în general. Filozofia lui Green este bazată pe un regim de exerciții care mimează mișcările de pe teren, iar programul se mulează pe cel competițional, cu intensități diferite pentru a atinge maximul de formă în timpul turneelor.

Este un trend interesant succesul pe zgură al jucătorilor ”big hitter”, și la fete și la băieți. Madridul, rapid printre turneele de zgură, cu altitudinea și atmosfera sa fără umiditate, este în general mai prietenos cu jucătorii care practică un tenis în forță. Însă e mai mult decât atât: aceștia par a fi accesat un nou nivel, iar secretul pare a sta în pregătirea fizică, care le permite o anduranță și deplasare îmbunătățite. Cumulate cu puterea loviturilor și servicii atât de tari că nici zgura nu le încetinește, compun o rețetă sigură pentru succesul pe suprafața roșie.

Clasamentul ATP la zi după Madrid

1. Roger Federer 8.670, 2. Rafael Nadal 7.950, 3. Alexander Zverev 6.015, 4. Grigor Dimitrov 4.870, 5. Marin Cilic 4.770, 6. Juan Martin Del Potro 4.540, 7. Kevin Anderson 3.660, 8. Dominic Thiem 3.545, 9. John Isner 3.305, 10. David Goffin 2.930.

18. Djokovic … 22. Raonic, 23. Wawrinka, 24. Nishikori, 25. Kyrgios, 29. Shapovalov, 37. Tsonga, 45. Murray, 94. Marius Copil.

Clasamentul ATP Race to London, înainte de startul Roma

1. Federer 3.110,  2. Zverev 2.545, 3. Del Potro 2.220, 4. Nadal 2.050, 5. Cilic 1.660, 6. Thiem 1.535,  7. Anderson 1.440, 8. Chung 1.380, 9. Isner 1.275, 10. Dimitrov 1.275

15. Nishikori, 19. Raonic, 36. Kyrgios, 73. Djokovic, 76. Copil

 

Oferte de neratat în Shop-ul 30-0!

 

1. Tricoul 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu un copy subtil, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume. Și la site-ul cu cel mai simpatic nume 😉

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.

 

2. Pachetul Play: albumul Simona de Păstrat + tricou

Vrei să iei albumul Simona de Păstrat și să faci și o afacere bună? Pachetul ‘Play’, disponibil în Shop-ul 30-0 aici, îți aduce la un preț excelent albumul plus un tricou la alegere, dintre ‘Play Hard’ și ‘My Forehand’, ceea ce-ți asigură o reducere consistentă din prețul cumulat al celor două produse. Ofertă disponibilă un timp limitat!

Completează-ți comanda cu unul dintre stickerele și magneții 30-0 ca să treci de 130 de lei, limita de la care primești transportul gratuit!

Verifică toată oferta din Shop AICI

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi