Dominic Thiem îl bate iar pe Rafa Nadal pe zgură! Dominația lui Rafa pe suprafața roșie e întreruptă temporar. Federer revine pe 1

Radu Marina | 11 mai 2018

Dominic Thiem se dovedește din nou un oponent pe măsură pentru Rafael Nadal pe zgură: Thiem l-a învins pe Rafa în sferturile de la Madrid, 7-5, 6-3, oprindu-i spaniolului parcursul perfect pe această suprafață.

Thiem, care a închis meciul cu 29 de winners, trece în semifinale pentru al doilea an consecutiv la Madrid. Nadal nu mai pierduse pe zgură de la Roma 2017, când tot Thiem l-a învins, de asemenea în două seturi. De atunci, Rafa a câștigat 21 meciuri consecutive pe suprafața roșie, toate în minimum de seturi, ceea ce a dus la seria-record stabilită aseară, 50 de seturi consecutive pe zgură. Printre ele, aceste două rezultate cu Thiem: un 6-3, 6-4, 6-0 în semifinale RG și 6-0, 6-2 în sferturile de la Monte Carlo. 

Thiem îl va întâlni în semifinale pe sud-africanul Kevin Anderson, care a reușit, tot azi, să se califice pentru prima dată în semifinalele unui Masters. Thiem și Anderson au un head-to-head un pic curios: 6-0 pentru Kevin, toate pe hard. Trei dintre ele s-au decis în tiebreak-ul decisivului.

*

La începutul săptămânii trecute, spuneam că Dominic Thiem nu trebuie scos de tot din calcule într-un potențial meci cu Nadal în sferturi, în ciuda eșecului drastic suferit recent în Principat. Cel mai important motiv – istoricul lui Thiem. Austriacul a avut parte de eșecuri mai dureroase de atât, dar s-a ridicat repede și niciodată n-a rămas dator.

Anul trecut, în semifinale la Roma reușea să câștige un singur game cu Novak Djokovic, în ceea ce avea să fie cea mai dură înfrângere a carierei sale la acel moment. S-au reîntâlnit câteva săptămâni mai târziu la Paris, în sferturi, și toată lumea îl vedea victimă sigură. N-a fost așa. Nu numai că a venit cu lecțiile învățate, ci și mai motivat și concentrat ca niciodată. Consecința? Prima victorie în fața sârbului, după o evoluție pur și simplu încântătoare.

Iar astăzi istoria s-a repetat. După înfrângerea grea suferită la Monte Carlo (0-6, 2-6), Domi l-a bătut azi în două seturi pe Rafa Nadal, chiar la el acasă, i-a întrerupt seria de 21 de victorii și 50 de seturi consecutive pe zgură, devenind al treilea jucător din istorie, după Gaston Gaudio și Novak Djokovic care-l învinge pe spaniol de cel puțin trei ori pe zgură.

Că meciul nu urma să aibă desfășurarea celui de la Monte Carlo avea să aflăm relativ repede, chiar de la primele mingi. Domi a început partida ca din pușcă, lovind tare și apăsat, curat și precis, împingându-l pe Nadal metri buni în spatele liniei de fund cu lovituri care creșteau în intensitate pe măsură ce schimbul se prelungea. Primele mingi de break au apărut pentru Thiem chiar în primul game al meciului. Deși n-au fost fructificate, semnalul era deja tras: Thiem și-a adus tenisul cel bun și e aici pentru a încerca victoria.

Nadal a simțit și el asta, și a început să livreze în consecință, dar în același timp, cu cât întrebările puse de Thiem se înmulțeau, concentrarea și acuratețea loviturilor spaniolului scădeau. Acesta ar putea fi un efect negativ al acestei serii impresionante de 50 de seturi consecutive câștigate pe zgură: uneori, când joci atât de mult fără a avea o opoziție și fără a avea momente în care simți pe deplin presiunea, îți vine greu să te repoziționezi când situația o cere. Sau ai nevoie de mai mult timp pentru a te obișnui din nou cu presiunea. Nadal n-a avut timp, iar meritul pentru asta îl are Thiem, care l-a hărțuit permanent și nu i-a dat niciun moment de respiro.

Impresia creată de Thiem a fost că nu încearcă să lovească prin Nadal, deși ar fi avut jocul să o facă. Tactic a jucat foarte deștept; multe mingi cu top spin, urmate de lovituri foarte plate. Per ansamblu, a fost  un joc agresiv, dar așezat, care nu i-a permis nici să intre într-o stare de pasivitate, dar nici să intre într-o zonă în care să nu mai nimerească terenul (așa cum se mai întâmplă câteodată) de la prea multă agresivitate. Echilibrul a fost cuvântul de ordine, iar asta a făcut ca și loviturile să aibe acea măsură potrivită.

Când Thiem a servit pentru primul set, după ce reușise un break la 3-3 pe care-l confirmase rapid, emoțiile și refuzul lui Rafa de a se da bătut și-au spus cuvântul. A avut o minge de set, a făcut câteva duble greșeli și de la 3-5 s-a ajuns la 5-5. Cam orice jucător s-ar fi resemnat într-o astfel de situație și într-un astfel de context, nu și Thiem. Modul în care a făcut break-ul imediat după serviciul cedat la 4-5 a fost grozav: o agresivitate pozitivă, împrăștiind winner după winner și luând la țintă reverul lui Rafa. Asta i-a adus un nou break, care l-a pus din nou în situația de a servi pentru set. Nici de data asta n-a fost ușor, fiind nevoit să revină de la 0-30, dar în cele din urmă, i-a ieșit.

Isprava avea să se repete în setul doi. Trendul impus de Thiem a continuat, jocul clar afișat în primul set nu plecase nicăieri, iar Nadal s-a văzut condus cu set și break în setul doi. La fel ca în primul set, Nadal a recuperat, iar de la 1-3 s-a ajuns la 3-3. Și tot ca în primul set, după serviciul cedat, Thiem a reacționat impecabil, a făcut din nou break-ul jucând foarte curajos, reușind câteva puncte geniale din preajma fileului, care l-au pus din nou în avantaj.

Iar de la acel break, totul a căpătat și mai mult sens pentru Thiem. A urmat un game la zero, iar la 5-3, a apelat la toate armele pentru a închide meciul cu returul, înainte ca lucrurile să se complice.

Și cumva paradoxal, în acest game nouă din setul doi, tactica salvatoare, care l-a ajutat să închidă acest meci imens și i-a adus puncte prețioase, a fost cea pe care însuși Nadal o folosește cu mult succes contra jucătorilor de rever cu o mână: mingi cu mult top spin spre rever.

 

O consecință directă a acestui rezultat este că Rafa Nadal îi cedează locul 1 de luni lui Roger Federer; cei doi făcuseră o rocadă după Miami. Nadal se poate întoarce pe primul loc nu mai târziu de săptămâna viitoare, dacă va reuși să câștige titlul la Roma.

Înfrângerea lui Rafa e, evident, spectaculoasă; dar asta nu înseamnă neapărat mare lucru în privința Roland Garros. Nadal a mai pierdut în trecut înainte de Paris, iar Madridul a fost mereu turneul de zgură la care a avut cele mai mari probleme. Cu seria de seturi lăsată acum în urmă și cu o motivație sporită, el se va îndrepta la fel de mare favorit spre Roma și Paris.

 

 

Oferte de neratat în Shop-ul 30-0!

 

1. Tricoul 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu un copy subtil, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume. Și la site-ul cu cel mai simpatic nume 😉

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.

 

2. Pachetul Play: albumul Simona de Păstrat + tricou

Vrei să iei albumul Simona de Păstrat și să faci și o afacere bună? Pachetul ‘Play’, disponibil în Shop-ul 30-0 aici, îți aduce la un preț excelent albumul plus un tricou la alegere, dintre ‘Play Hard’ și ‘My Forehand’, ceea ce-ți asigură o reducere consistentă din prețul cumulat al celor două produse. Ofertă disponibilă un timp limitat!

Completează-ți comanda cu unul dintre stickerele și magneții 30-0 ca să treci de 130 de lei, limita de la care primești transportul gratuit!

Verifică toată oferta din Shop AICI

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi