10 pe zi: La un game distanță de victorie, Monica Niculescu a ratat întâlnirea cu Sharapova

Adrian Țoca | 29 mai 2014

Monica a pierdut în trei seturi, 2-6, 7-5, 6-2 cu Paula Ormaechea.

Roland Garros este oferit de

10 pe zi este o rubrică pe durata Roland Garros, care face sinteza a ceea ce s-a petrecut notabil în ziua respectivă la turneul parizian.

1. Monica a ratat întâlnirea cu Maria Sharapova

Când s-a făcut programul pentru ziua de miercuri, Monica Niculescu a avut de două ori ghinion. Întâi, pentru că a fost pusă în ultimul meci al zilei, ceea ce, la cum e vremea la Paris în acest turneu, vine întotdeauna la pachet cu întrebarea dacă “oare chiar o să apuc să joc azi?”. Și doi la mână, a nimerit după un meci al lui John Isner. Cum Big John și-a făcut numărul, implicându-se în trei tiebreak-uri (din patru seturi), într-un final organizatorii au decis să mute partida Monicăi cu Paula Ormaechea pe Court 2, una dintre arenele cu multă istorie din complexul de la Roland Garros. Ca ziua româncei să fie stresantă până la capăt, meciul a început în condiții dintre cele mai grele: un frig ca de început de octombrie, umezeală și o burniță în toată regula. Ambele jucătoare au protestat pe rând pentru că sunt puse să joace pe un teren alunecos, dar argentinianca a fost cea mai convingătoare, reușind să-l facă pe supervizor să oprească meciul. La acel moment, Monica avea 6-2, 2-0. Disputa s-a reluat joi, și, din păcate, Monica a pierdut 6-2, 5-7, 2-6, ratând o calificare în premieră în turul III la Paris, unde ar fi putut-o întâlni pe Maria Sharapova. Monica a condus cu 5-3 în setul doi și a servit pentru meci, dar n-a reușit să-și facă serviciul. Tot azi, ea joacă și la dublu.

2. Victorie mare pentru Mergea

Monica și Horia Tecău erau jucătorii cu cele mai mari speranțe într-un parcurs lung la dublu în momentul tragerii la sorți, iar lor li s-a alăturat acum și Florin Mergea, care moștenește acum culoarul favoriților 8, polonezii Fyrstenberg / Matkovski. După despărțirea de Oliver Marach, survenită post-București, Florin face acum pereche cu croatul Marin Draganja, iar debutul la Paris a fost excelent: 7-5, 6-3.

Celelalte două perechi cu români care au jucat miercuri au pierdut. Raluca Olaru și Donna Vekic, respectiv Sorana Cîrstea și Maria Kirilenko, probabil cele mai frumoase dubluri de pe tabloul fetelor, au pierdut fiecare în trei seturi.

Joi, Horia Tecău / Jean Julien Rojer și Irina Begu/Karin Knapp au reușit, de asemenea, victorii concludente, ambele în două seturi.

3. Raluca: în top la dublu, dar greu fără o parteneră constantă. De ce se întâmplă asta

Apropo de Raluca, după finala de săptămâna trecută de la Nurnberg, ea a devenit a doua jucătoare de dublu a României, depășită în clasament doar de Monica Niculescu. Paradoxul e că a reușit asta deși nu are o parteneră constantă, care să-i permită să își facă o strategie pe termen lung. “Perechile din top 30 sunt deja formate. Din cele care rămân, sunt destule care joacă și simplu, iar ele nu vor să se „lege la cap” și pe bună dreptate, le înțeleg. Din cele care mai rămân, o parte joacă pe dreapta, o parte pe rever (eu joc pe dreapta, spre exemplu). Și, evident, trebuie să fie cineva cu care te completezi ca joc și cu care te intelegi ca și persoană. Sunt multe tipuri de personalități în circuit, niciuna nu semănăm cu cealaltă. Totuși, sper ca până la anul să găsesc pe cineva cu care să pot juca pe termen lung”. Solovyeva și Savchuk au fost cele cu care Raluca Olaru a jucat mai des în ultimul an.

4. Cronica despre Youzhny – Stepanek e, de fapt, despre Ernie – Bagnis

Când ne-am jucat ieri de-a alegerile, majoritatea a preferat un text despre Youzhny – Stepanek. Zis și făcut. M-am cărăbănit la fața locului ca să-i urmăresc pe cei doi veterani, programați pe terenul trei, cu toate intențiile bune. Numai că meciul n-a avut niciun fel de storyline, ceea ce m-a făcut să renunț, din mers, la planul inițial. E bine să nu exagerezi și cu ideea că absolut fiecare meci trebuie analizat și întors pe toate fețele, uneori lucrurile sunt mai clare ca lumina zilei. Bine, recunosc că m-a distras și barba lui Ernests Gulbis, al cărui meci cu eroul turului 1, Facundo Bagnis, era programat pe terenul alăturat. Între terenurile 2 și 3 există o pasarelă, iar dacă ești îndeajuns de norocos să le convingi pe fetele din staff care au grijă de traficul și accesul spectatorilor să te lase în pace, te poți uita în același timp la ambele meciuri, în timp ce încalci regulile și stai în picioare, pe pasarela cu pricina. Mie mi-a mers o vreme. Și dacă reziști, desigur, pentru că o combinație Stepanek – Gulbis ar putea fi explozivă și dăunătoare, în același timp. La 35 de ani, Radek Hot Lips Stepanek a făcut ce-a vrut contra Colonelului Youzhny, care, din motive numai de el știute, s-a prezentat fără vlagă. Posibil ca efortul necesitat de revenirea de la 0-2 la seturi în primul tur cu Carreno-Busta să aibă ceva de-a face aici. Step a trimis 40 de lovituri direct câștigătoare, a alergat de-a rupt pământul, a distrat tribuna și a făcut puncte spectacol, printre care și cel intrat direct pe primul loc în topul zilei (îl vedeți mai jos).

La final, cehul a sărbătorit, cum altfel, într-un stil care-l caracterizează. Îl va întâlni în turul 3 pe vecinul de teren, Ernie Gulbis, cu învingătorul dintre ei urmând să aibă o șansă la Roger Federer, cel mai probabil.

5. Ernie în rol de Ernie

După ce m-am convins că farmecul lui Radek a rămas intact, m-am mutat dincolo, la Ernie vs Facu. Din păcate, planul de pe hârtie n-a corespuns nici aici cu oferta de pe teren. Și asta pentru că Bagnis s-a prezentat stors ca un burete. E mare lucru să câștigi un maraton precum cel prin care a trecut el cu Benneteau în primul tur, dar e și mai greu să confirmi în următorul meci. Condițiile sunt altele, atmosfera e diferită, iar Facundo era deja la al 5-lea meci la Paris. Oboseala lui a fost vizibilă încă din primul set, s-a regrupat în al doilea, în care a dat o replică mai bună, dar a pierdut totul în game-ul 11, unde luciditatea lipsă l-a costat, până la urmă break-ul, deși Ernests începuse să-și piardă răbdarea (trântind și o rachetă în proces). Setul trei a fost doar o plimbare în parc. Tot din cauza absenței resurselor a dispărut și calmul din primul tur, care mă fermecase atunci. Totuși, Bagnis e simpatic și când e nervos, are un stil foarte demn prin care își exprimă frustrările.

Mai e un lucru care a contribuit la scor: gesturile și acțiunile lui Gulbis dintre puncte. Am mai văzut de la televizor asta, dar nu mi-am închipuit că poate fi atât de eficient. Letonul a intrat în mintea lui Bagnis și pentru că l-a sâcâit cu tot felul de mici șiretlicuri: ba se ridica, brusc, din poziția de primire, obligându-l pe argentinian să-și amâne serviciul. Ba reclama nu știu ce mișcare în tribune. Ba se ducea să verifice o urmă, deși clar nu era cazul de așa ceva. Ba schimba o vorbă cu copilul de mingi, supunându-l la cazne suplimentare, doar pentru că bietul copil avusese proasta inspirație să-i arate că prosopul ar trebui să stea pe dreapta, nu pe stânga. Și uite așa Bagnis s-a prăjit suplimentar la foc mic. Din punctul ăsta de vedere, Gulbis îmi aduce cu un drăcușor simpatic, care se amuză uneori de unul singur de prostiile pe care le face. Sunt tare curios dacă se va lua în serios suficient cât să îi pună probleme lui Federer în turul 4. Dacă ajung amândoi acolo, vorba lui Tomic.

6. „E cel mai bun din lume”

Interesant ce-a spus Chardy, vizavi de Djokovic. “Orice aș face eu diferit, el se adaptează imediat jocului meu și are un răspuns în consecință. Simt că îmi citește jocul și nu am cum să îl rănesc. Cred că e cel mai bun jucător din lume la acest moment”.

Djokovic și-a văzut de treabă, cu o a doua victorie succesivă foarte clară. De aici urmează însă niște încercări mai serioase pentru sârb: Marin Cilic în turul 3 (la Indian Wells, Cilic a câștigat primul set cu 6-1, înainte de a pierde în trei seturi), apoi Tsonga sau Janowicz în turul 4. Cu Tsonga a făcut acel meci faimos în 2012 la Paris, când a revenit de la mingi de meci și s-a impus în cinci seturi. Potențial de o ambuscadă pe traseul Cilic – Tsonga/Janowicz – Raonic/Simon?

7. Cum e la vestiare?

Nu-i mai vedeți pe jucători după ce ies din teren și dispar pe tunel. Cum arată vestiarele și facilitățile de la Roland Garros? Să aruncăm o privire în locurile unde starurile își petrec cea mai mare parte a zilei.

8. Federer, victoria 60 la RG

Mutat, la rându-i, pe Lenglen, în buna tradiție de rotație a cadrelor de la Roland Garros, Roger Federer a reușit o altă victorie în trei seturi, contra argentinianului venit din calificări, Diego Schwartzmann. A fost un succes rotund, pentru că îi ridică bilanțul la 60 de victorii la Paris. Per slamuri, cifrele lui Federer arată așa: 73-11 la Australian Open, 60-14 la Roland Garros, 67-8 la Wimbledon și 67-9 la US Open.

9. Vremea

La rubrica meteo, vestea bună e că urmează câteva zile cu soare și puține șanse de ploaie. Vestea proastă e că la Paris, vremea e mai schimbătoare decât tricourile lui Stepanek. Săptămâna următoare s-ar putea să avem din nou câteva zile în care ploaia să afecteze programul de joc. Sunt șanse de ploaie miercuri, vineri și în ziua finalei feminine.

10. Cum e când intri să joci pe Phillipe Chatrier?

Simona spunea, de exemplu, că i s-a părut o arenă “atât de mare”, dar că i-a dat un sentiment grozav să joace acolo în premieră. Iată ce zic și alte nume grele din tenisul mondial, ceva mai obșnuite cu atmosfera unică de pe terenul principal de la Roland Garros.

Recapitularea celor mai bune momente ale zilei

vă este oferită de 2 Parale.


Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi