10 pe zi. Federer: "Simt că, dacă se așează câteva lucruri, pot să câștig turneul". Rafa: "Mă simt mai bine". Murray inaugurează turneul

Adrian Țoca | 23 iunie 2014

Wimbledon 2014 a început azi și, deși toată lumea le-a invocat cât a putut, surprizele au lipsit cu desăvârșire. Poate numai dacă am upgrada eliminarea lui Sam Stosur la capitolul neprevăzut, dar australianca, scoasă din turneu de Yanina Wickmayer, n-a strălucit niciodată pe iarbă. Să aruncăm o privire pe cele mai relevante episoade ale zilei: “10 pe zi” se întoarce.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Wimbledon 2014 a început azi și, deși toată lumea le-a invocat cât a putut, surprizele au lipsit cu desăvârșire. Poate numai dacă am upgrada eliminarea lui Sam Stosur la capitolul neprevăzut, dar australianca, scoasă din turneu de Yanina Wickmayer, n-a strălucit niciodată pe iarbă. Să aruncăm o privire pe cele mai relevante episoade ale zilei: “10 pe zi” se întoarce.

1. Andy Murray a inaugurat turneul

A spus că o să aibă mari emoții pentru o experiență prin care n-a mai trecut până acum, dar Andy Murray s-a descurcat de minune la premiera de astăzi. După ce au scăpat de obsesia “77 de ani de la…”, britanicii au descoperit o alta: au trecut 78 de ani de când, evident, unul de-al lor a avut ocazia și onoarea să deschidă turneul Wimbledon. Noroc că Andy nu s-a pierdut cu firea în simbolista momentului și a jucat ca un adevărat campion, lichidându-l în trei seturi convingătoare pe David Goffin, într-o zi în care speranțele gazdelor la un ‘repeat’ au crescut rapid.

Ce-i drept, semnele de întrebare în ce-l privește pe Murray erau întemeiate: eșecul cu Stepanek, de la Queen’s, a dat rapid apă la moară contestatarilor, iar colaborarea cu Amelie Mauresmo e încă văzută mai degrabă ca o curiozitate. Andy a primit însă sprijinul tuturor celorlalți trei jucători din Big Four, care și-au exprimat cu toții convingerea că Murray nu doar că va depăși cu bine presiunea debutului din postura de campion, dar că e unul dintre favoriții indiscutabili ai turneului. Altfel, pe Twitter a fost sărbătoare pe hashtagul #WelcomeBackAndy, cei care l-au folosit incluzând în tweet și contul oficial al turneului primind o fotografie cu Murray personalizată cu adresa de Twitter a respectivului. Una peste alta, sărbătoare reușită. Scăpat de emoțiile primului meci, Andy se poate concentra pe creșterea nivelului pentru săptămâna a doua. Iar la traseul lui, ar fi mare minune să nu-l vedem cel puțin în semifinală. Așadar, #DoubleMurray?

2. Novak, griji multe, emoții puține

Tot despre grijile primului meci a vorbit mult și Djokovic la conferința de presă de dinainte de turneu: “Iarba e o suprafață foarte rară în sportul nostru. Nu avem decât câteva săptămâni în care jucăm pe iarbă. Așa că o să fie un pic greu pentru noi să intrăm în turneu, în special cei care n-am jucat un turneu pregătitor. E periculos mai ales în primele tururi. Așa că eu cred că vor fi câteva surprize, așa cum a fost anul trecut”. Însă nimic din aceste griji nu s-au reliefat pe teren: Djokovic a pus capăt rapid meciului cu Andrey Golubev, expediindu-l cu 6-0, 6-1, 6-4, în doar o oră și 30 de minute. Aparent, pauza de “reîncărcare” de după finala French Open și-a făcut efectul. “Sunt pe deplin conștient că, în calitate de jucător de top, trebuie să accepți că vei pierde unele și vei câștiga altele. Face parte din sport. E important să iei ce-i mai bun din acele înfrângeri și să crești ca persoană din acele experiențe. A fost un sezon de zgură care a luat mult din mine, emoțional vorbind. Așa că am avut nevoie de patru, cinci zile ca să îmi iau mintea de la tenis și să reîncarc. Acum sunt foarte motivat pentru acest Wimbledon”, a spus Nole.

3. Rafa: „Mă simt mult mai bine pe iarbă față de alți ani”

Rafa Nadal revine azi la Wimbledon, într-o tentativă de a șterge cu buretele amintirile neplăcute ale ultimilor ani. Campionul de la Paris îl va întâlni pe Martin Klizan, pe Centre Court. Vestea bună e că Rafa spune că se simte mult mai bine ca la precedentele apariții la Wimbledon.

“Mă simt mai bine la ora turneului decât în ultimii ani. Simt că totul e mai bine, mă mișc cu mai multă ușurință, nu mai sunt speriat în ce privește genunchiul meu. Asta e cel mai important pentru mine. M-am antrenat mai mult decât o fac de obicei aici. Mai multe ore pe zi. E un lucru bun că am putut să fac asta. E adevărat că în ultimii ani nu am jucat prea multe meciuri pe iarbă, dar sunt încrezător că pot să joc din nou bine. Nu vorbesc despre victorii, vorbesc despre un joc mai bun decât în ultimii ani. Nu e ca și cum o să o iau de la zero, am jucat deja foarte mult pe iarbă în cariera mea, dar e mai degrabă un restart. O să încerc să joc bine, cu cea mai bună atitudine pe care o pot avea. Dar cum am mai spus, nu e o suprafață pe care să ai timp să controlezi meciul. Uneori, lucrurile nu sunt în mâinile tale. Fac două greșeli cu serviciul, ți-l pierzi, și dintr-o dată ești în încurcătură”.

Rafa e favorit numărul 2, în ciuda faptului că e pe primul loc în lume, și nu e prima oară când i se întâmplă asta pe iarbă. Seria repetițiilor ar putea să continue în turul doi, când Rafa ar putea să-l reîntâlnească pe Lukas Rosol, exact în aceeași fază a competiției în care a pierdut, faimos, în 2012. Ar fi, cu siguranță, un meci anticipat de toată lumea. Dacă trece cu bine de Klizan și Rosol, Ivo Karlovic e la orizont într-un posibil tur trei cu mulți ași și multe puncte scurte.

4. Roger: „Cred că toți suntem puțin vulnerabili”

Roger Federer crede că niciunul dintre jucătorii de top nu se desprinde ca favorit, ba mai mult, fiecare dintre ei are dubiile lui. “Cred că noi toți suntem un pic vulnerabili, în special în primele meciuri. Iarba e proaspătă, noi nu suntem învățați.. Pe măsură ce avansezi în turneu, suprafața devine mai degrabă ca un teren de zgură, sau de hard, e mai ușor de mișcat, mingea sare ceva mai mult, e mai aproape de ce suntem obișnuiți”.

Despre el, elvețianul spune că e mult mai relaxat mental, tocmai pentru că știe că jocul lui s-a “reîntors”. “Simt că toate opțiunile sunt la locul lor: retur, serviciu, serviciu & vole, agresivitate, rever. Vin cu un sentiment mult mai bun decât cel pe care l-am avut anul trecut, când nu cred că aș fi avut jocul necesar ca să câștig turneul. De data asta, am o șansă foarte bună. Simt că, dacă se aliniază câteva lucruri, pot să merg până la capăt și să câștig”, spune Federer, care vede lucrurile și dintr-o perspectivă diferită: “Pe măsură ce te maturizezi, apreciezi totul și mai mult. Te bucuri de tot, pentru că știi că nu e ca și cum ai mai avea 15 turnee de Wimbledon la dispoziție. În fapt, tocmai asta te face și mai fericit de experiența în sine”. 

Federer debutează marți cu Paulo Lorenzi.

5. Rafa: „E un turneu periculos”

Revenind la Nadal, spaniolul crede și el că favoriții sunt expuși la Londra mai mult ca oriunde. “E cel mai periculos turneu al anului. Când am ajuns la Roland Garros, jucasem deja o lună pe zgură. Știam, mai mult sau mai puțin, cum o să joc. US Open, la fel. Australian Open, știm suprafața bine. Aici e altfel. În special în startul turneului, când totul e foarte rapid. Sentimentul pe terenuri e mai ciudat pentru toată lumea. Jucătorii de top simt mai multă presiune. Meciurile se decid uneori în câteva puncte, deci trebuie să profiți de oportunități atunci când le ai. Dacă câștigi câteva meciuri, apoi totul devine mai logic, nu?

Care-s jucătorii care reprezintă o amenințare în turneu? Eu nu văd mai departe de primul meci. Am un prim tur greu cu Klizan. În ultimii doi ani am pierdut în primele două tururi. Nu mă pot gândi mai departe de atât. Serios acum, probabil că voi vă gândiți că în fiecare turneu la care de regulă am avut succes, până când începe turneul eu îi analizez pe Djokovic, pe Federer și pe toți ceilalți. Eu încep fiecare turneu de la primul meci. Cu atât mai mult aici, pe iarbă.

6. Andreea Mitu a debutat, dar încheie meciul marți

Andreea Mitu a debutat spre seară târziu la Wimbledon și, totodată, pe tabloul unui turneu de Grand Slam, dar n-a apucat să stea prea mult în teren. Se înorase deja când Andreea și-a pierdut serviciul și a început imediat să plouă, forțându-i pe organizatori să le scoată rapid pe cele două jucătoare de pe teren. Meciul se reia mâine, al doilea pe același teren 2, după Wawrinka – Sousa.

7. Hănescu și Niculescu au pierdut deja

Victor Hănescu i-a luat primul set lui Tomas Berdych, dar n-a putut să mai mențină ritmul mai departe de atât, cedând în fața fostului finalist de la Londra, scor 6-7, 6-1, 6-4, 6-3.
Nici pentru Monica Niculescu n-a fost o zi grozavă. Românca a pierdut, 7-5, 6-3, cu Alison Van Uytvanck, din Belgia, iar pentru ea urmează turneul de la București, după care partea preferată a sezonului, cea de pe hardul nord-american.

8. Revenirile zilei

În alte meciuri, imprevizibilul a fost asigurat de Fabio Fognini, care a avut nevoie să se vadă condus cu 2-0 de Alex Kuznetsov ca să găsească motivație cât să ducă meciul la bun sfârșit. După un început catastrofal, Fabio a recuperat și a câștigat dramatic în decisiv: 2-6, 1-6, 6-4, 6-1, 9-7. O altă revenire, mai puțin impresionantă, dar în egală măsură respectabilă, reușise Jo Wilfried Tsonga, care a întors de la 1-2 la seturi cu Melzer și servea pentru meci când ploaia a pus capăt programului zilei.

Iarba i-a dat viață și lui Bernard Tomic, fost finalist la Wimbledon, turneul pe care îl consideră “preferat”. Tomic ar putea fi o nucă tare pentru Berdych în turul următor. “A fost o perioadă dificilă pentru mine: 2 operații într-o săptămână în ianuarie a fost mult. Plus multe alte lucruri între februarie și aprilie. Unora le ia mai mult să-și regăsească încrederea după o accidentare. Acum simt însă că pe aceste terenuri orice e posibil”.

Gluma zilei vine de la Ernests Gulbis, care s-a prefăcut că nu înțelege o întrebare la conferința de presă de după debutul victorios cu J. Zopp. Pus să comenteze declarația mai mult sau mai puțin serioasă a lui John McEnroe, cum că arbitrii ar trebui să dispară din tenis, iar jucătorii să se arbitreze între ei, Ernie s-a făcut că înțelege “vampirii ar trebui să dispară din tenis”, prin “vampir” el înțelegând persoanele din staff-ul jucătorilor.

9. Vika, prima victorie de la AO încoace

Victoria Azarenka a câștigat primul meci de după Australian Open, fostul lider mondial trecând de Mirjana Lucic. “Foarte bucuroasă să am o victorie. Eu-s bucuroasă să pot să joc, înainte de orice altceva”, a spus Vika.
La fete, Maria Kirilenko a pus capăt seriei de rezultate bune obținute în Slamuri de Sloane Stephens, eliminând-o încă din turul 1, astfel că pentru o vreme Sloane nu va mai trebui să răspundă la una din întrebările care ar intra lejer în Top 10 cele mai folosite: “De ce crezi că ai succes la Slamuri și nu la restul turneelor?”

A ieșit și Garbine Muguruza, revelația de la Roland Garros lovindu-se de încrederea lui Coco Vandeweghe, campioană în weekendul trecut la Hertogenbosch.

10. Programul zilei a doua

Azi e o zi plină, cu multe apariții de top. Intră în turneu Nadal, Federer, Serena Wiliams, Stan Wawrinka, dar, mai ales, fetele noastre, Simona Halep și Sorana Cîrstea. Sorana, care o va întâlni pe americanca Vicky Duval, e programată a treia pe terenul 16, în vreme ce meciul Simonei cu Teliana Pereira a rămas TBD (to be decided), lucru mai rar în cazul unui favorit 3. Ce e clar e că meciul nu va începe mai devreme de ora 19:00, ora României. Programul complet, AICI.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi