proiect susținut de
Erste

Ziua în care Andy și-a schimbat viața

de: Mark Hodgkinson

Carte Andy Murray

Este un moment deosebit pentru un jucător de orice naţionalitate când câştigă la Wimbledon, dar e mult mai mult atunci când concurezi pe iarba de acasă şi eşti primul britanic din ultimii 77 de ani care ţine în braţe trofeul. Marea Britanie aşteptase acest eveniment de mult timp. În minutele, orele şi zilele de după finală, sunt sigur că Murray spunea în sinea sa: «Oau!», dar cred că îi va lua o vreme până să-şi dea complet seama ce anume a făcut pe Terenul Central. Va exista un moment, poate peste câteva luni, când va înţelege – este posibil ca asta să nu se întâmple până în momentul în care va reveni la England Club în 2014 - pentru a gusta din privilegiul campionului de a deschide turneul prin primul meci pe Terenul Central. Să se întoarcă în calitate de campion la Wimbledon va fi ceva special pentru Murray, genul de moment despre care va dori să le povestească nepoţilor.

Ziua în care Andy Murray a câştigat la Wimbledon a fost momentul în care şi-a schimbat întreaga viaţă, precum şi ziua în care m-am gândit: «Nu va mai trece mult timp până când îi vom spune Sir Andy.» Murray joacă acum la cu totul alt nivel.

Citește review-ul Treizecizero.ro aici
Cumpără cartea aici
"Lumii tenisului îi e frică să-şi exprime sentimentele. Nu mi-ar face bine să mă suprim emoţional (pe teren). Dacă stau fără să spun nimic mă simt nervos şi fără personalitate. (După Wimbledon) mulţi oameni veneau la mine şi-mi spuneau: "Nu-ţi face griji, vei câştiga data viitoare." Asta aproape că înrăutăţea şi mai mult lucrurile. Mă bucur că acum în sfârşit, am depăşit acest moment şi pot merge mai departe".
Dieta

Fragmente extrase din carte

p. 191

Lacrimile lui Murray după finala de la Wimbledonul din 2012 nu trebuie privite ca momentul în care tenisul britanic şi‐a pierdut lipsa de expresivitate. Ceea ce era însă diferit de data aceasta a fost că publicul britanic a văzut o latură mai delicată a lui Murray. Spectatorii erau obişnuiţi să‐l urmărească bodogănind şi mormăind, să‐l vadă ţopăind pe teren şi încleştându‐şi pumnii, dar acum îl priveau plângând. Pentru mulţi, acel moment, când Murray şi‐a şters faţa cu palmele şi mânecile tricoului, a devenit subit cel în care l‐au îndrăgit. Cât de dezamăgitor a fost, a spus mai târziu un prieten, că a fost nevoie ca Murray să suspine în microfon pentru ca publicul să‐şi dea seama că "avea o inimă".

p. 287

Sunt puţini cei care ar pune la îndoială faptul că aceasta era epoca în care se câştigau cel mai greu titluri de mare şlem. Sau că acest cvartet de europeni – Roger Federer, Rafa Nadal, Djokovic şi Murray – reprezenta cea mai talentată generaţie din istoria tenisului. În ochii multora, Federer este GOAT; pentru neştiutori, aceasta sună ca o insultă, dar este de fapt cel mai mare compliment care poate fi primit în tenis – că este Cel Mai Bun din Toate Timpurile*.

p. 37

Din punctul de vedere al lui Murray, Agassi a fost primul jucător de tenis care a devenit o emblemă internaţională. Numele lui Agassi a însemnat ceva în fiecare ţară de pe glob. Adoraţia lui Murray avea dimensiuni atât de mari încât, pentru a urmări victoria americanului prin care acesta a câştigat, în 1994, primul său titlu la US Open, copilul de şapte ani a stat în faţa televizorului afişând imaginea‐semnătură a lui Agassi, numită şi "lavă fierbinte" – blugi tăiaţi scurt, colanţi de ciclism roz‐mov şi şapcă de baseball cu o coadă lungă şi blondă prinsă la spate. Costumaţia, care l‐a costat pe Murray opt lire la piaţa din zonă, îi era mai mare cu câteva numere, iar mama sa îşi aminteşte cât de ridicol arăta.

p. 345

Orice i s‐ar fi întâmplat lui Murray în restul vieţii sale în tenis, ştia deja că nu va avea parte vreodată de o zi mai măreaţă decât acea duminică însorită când a câştigat Wimbledonul. "Nimic nu va surclasa asta! Orice fac acum, nu voi mai simţi niciodată aceeaşi presiune, aceleaşi aşteptări, aceeaşi uşurare după meci", a spus Murray. "Sper să nu pierd această foame, iar planul meu este să folosesc experienţa ca pe o motivaţie. Ştiu cum este să pierd o finală de Wimbledon şi cum e s‐o câştig – şi este cu mult mai bine să câştig decât să pierd."

Andy Andy

Bornele lui Andy Murray

2005
Debutează în circuitul ATP, printr-un wildcard la Barcelona. Câștigă primul meci la Queens. Face prima finală la Thailand Open (pierdută cu Federer), termină anul pe locul 64.

2006
Oprește seria de 55 de victorii pe hard a lui Federer cu o victorie la Cincinnati, devenind unul din cei doi jucători care-l bat pe elvețian în acel sezon. Câștigă primul titlu al carierei la San Jose. Încheie anul în top 20.

2007
Alte două titluri îl urcă pe 11 la finalul sezonului, după ce, pe 16 aprilie, intrase prima dată în Top 10.

2008
Prima finală de Grand Slam, la US Open, pierdută cu Federer. Primul titlu de Masters, la Cincinnati. Îl bate prima oară pe Nadal. Încheie anul pe locul 4.

2009
Ajunge pe locul 2, cea mai înaltă treaptă a carierei; așa apare și termenul de Big Four

2010
Finală la Australian Open, pierdută iar cu Federer. Alte două titluri de Masters.

2011
Repetă rezultatele din anul anterior. Pierde finala la AO, de data asta cu Djokovic, dar câștigă alte două titluri de Masters. Face cel puțin semifinale în toate Slamurile, abia al 7-lea din istorie care reușește acest lucru. Încheie anul pe 4.

2012
Pierde finala la Wimbledon, cu Roger Federer. Se răzbună câteva săptămâni mai târziu, câștigând aurul olimpic. Apoi câștigă primul titlu de Grand Slam, la US Open.

2013
Pierde încă o finală la Australian Open, cu Djokovic, apoi sare peste Roland Garros, dar câștigă titlul istoric de la Wimbledon, primul britanic campion la Wimbledon de la Fred Perry (1936). Devine al doilea om din era Open, după Nadal, care deține simultan aurul olimpic și titlul la Wimbledon.

Carte de vizită

Andy Murray

26 de ani, 1.90

Profesionist din 2003, rever cu două mâini

2 titluri de Grand Slam (Wimbledon, US Open) și alte 5 finale

1 Medalie Olimpică de Aur (JO 2012)

9 titluri de Masters (plus 3 finale)

Total turnee câștigate: 27 (plus 14 finale)

A depășit 30 de milioane de dolari premii totale în carieră