10-8 în decisiv: Marius Copil pierde maratonul de 5 seturi cu Cecchinato

Codruț Baciu | 28 mai 2018

Acesta e un meci pe care Marius Copil nu-l va uita. Ar fi bine să-l țină minte nu din cauza ocaziilor pe care le-a ratat, ci mai degrabă pentru felul în care a reușit să iasă din numeroasele crize în care s-a regăsit în timpul celor aproape 4 ore de joc.

Roland Garros este oferit de

Am crezut, o bună bucată din meci, că Marius va ieși învingător din meciul cu Cecchinato, în minimum de seturi. Din păcate nu a fost așa, dar am avut parte de tenis echilibrat, între doi jucători asemănători ca mod de exprimare al tenisului. Ambii cu o mână pe rever, ambii încercând să vină la fileu, în ciuda faptului că nu le vine mereu natural să o facă. Iar unde Marius scârțâie la capitolul deplasare, compensează cu brio la serviciu. În timp ce italianul nu reușește la fel de mulți ași, dar returnează mai bine. A fost prima întâlnire dintre cei doi. Iar pentru mine, doar al doilea meci cu Cecchinato în teren pe care-l urmăresc cap-coadă, după acel tur întâi la Wimbledon, pierdut anul trecut la Nishikori. Nu am fost dezamăgit.

Zicea bine Marius Copil, în interviul pe care ni l-a dat săptămâna trecută la Geneva, că rezultatele (și mai) bune vor veni, dar că jocul său este, momentan, într-un proces de schimbare. Acest proces se vede cu ochiul liber. Și deși este încurajator, unele lucruri, într-adevăr, încă nu se așează în meciuri la fel de bine cum o fac la antrenamente. Iar cu cât meciul se lungește, Marius pare să-și creeze singur niște dubii. Probabil că e normal, probabil că ele vor fi depășite cu timpul, dar meciurile de Slam care intră în setul 5 își fac și ele loc în ecuația asta. Personal, cred că jocul de astăzi îi va servi lui Copil, în ciuda rezultatului. Ar fi putut să închidă meciul în 3 seturi, însă nu a fost să fie.

În primul, a intrat în mingi încă de la început și a făcut două breakuri rapide, dublate de hold-uri sigure. De la 4-0 încolo, împotriva unui jucător care servește la fel de bine ca cei mai buni din circuit, lui Cecchinato nu i-a mai rămas decât să-și țină serviciul până la 6-2. Marius a jucat fără teamă sau emoții, iar la un moment îi intrau lovituri câștigătoare chiar și din slice-uri defensive. Este ceea mi-ar plăcea să văd mai mult la el, adică variație și curaj, pentru că are lovituri cu care poate învinge mai multe feluri de jucători. E mai bun pe hard, sigur, însă și pe zgură poate progresa.

În setul doi, jocul italianului a progresat vizibil, iar acesta a fost un trend care s-a păstrat până în decisiv. Game-ul al doilea a fost unul destul de nesigur pentru Marius, în ciuda unor servicii secunde foarte bune. E mare lucru să poți spera la puncte ușoare pe serviciul doi, un lux la care majoritatea jucătorilor (și jucătoarelor) nici nu pot visa. Însă Copil le plasează adesea înalt, deasupra umărului adversarului, iar dacă acesta mai are și backhand romantic, cu doar 5 degete pe rachetă, atunci lovitura lui Marius devine și mai eficientă.

Viteza foarte bună a lui Cecchinato, care la 1.86 înălțime aleargă foarte bine, nu l-a ajutat să câștige setul 2; însă i-a permis să-l ducă în tie-break. Până atunci însă, am văzut că Marius poate gestiona foarte bine situațiile în care presiunea scorului pare că-l stresează. De la 3-3 încolo, serviciul începuse să nu-i mai intre ca-n primul set, iar jocul de picioare parcă a suferit și el. Însă spre deosebire de alte terenuri (Chatrier, de exemplu), pe Terenul 16 mingile zboară mai repede, așa că Marius a reușit să ducă bine setul până la final. Per total, în set și în tie-break, Marius a fost jucătorul mai bun.

Și-a păstrat concentrarea și în setul 3, iar jocul la fileu și-a făcut loc mai clar în jocul său. Numai că, de data asta, italianul a servit perfect atunci când avea nevoie și nu și-a pierdut niciodată serviciul. În schimb, i-a făcut break lui Marius exact când spuneam că ”hei, al nostru e la doar două game-uri de câștigarea meciului”, adică la 5-5. În ciuda celor 11 lovituri câștigătoare, nu a fost cel mai bun set al lui Marius. Nici măcar la ași, acolo unde este evident mai bun, nu a strălucit.

Setul 4 s-a văzut oglindit în primul, adică a fost Cecchinato cel care a făcut breakuri pe primele servicii ale lui Marius și a urcat repede la 4-0. Marius, care nu are un joc de retur nemaipomenit, a servit cel mai prost din tot meciul în acele 10 minute de joc, iar la finalul setului, cifrele pe primul serviciu arătau destul de prost pentru standardele sale (57, respectiv 42% puncte câștigate cu cele două servicii). Inspirația și prospețimea, adică ingredientele care i-au adus primele două seturi, dispăuseră din jocul lui, însă cu ceva bun tot a rămas dupa setul 4: convingerea că poate câștiga dacă urcă mai des la fileu. Sigur, o știa deja, ne povestea că inclusiv la asta lucrează cu antrenorul său, dar ce poate fi mai util decât să vezi practica asta într-un meci oficial, la un Slam?

Noile sale eforturi (sau, mai bine zis, noile direcții în care jocul său se duce) s-au văzut în decisivul lung care a urmat. Dacă ar fi fost mai fresh, ar fi fost și mai evident. Din păcate, Marius nu este obișnuit să joace meciuri atât de lungi, cu încărcătură și risipă de efort, așa că luciditatea i-a dispărut uneori. Însă în ciuda oboselii și a situației insolite în care se regăsea, a reușit să se adune pentru un set pe care cu siguranță îl va ține minte multă vreme. M-aș bucura să-l țină minte nu din cauza ocaziilor pe care le-a ratat (vreo două în setul 3, iar apoi, în decisiv, la 4-4 și la 5-5), ci mai degrabă pentru felul în care a reușit să iasă din numeroasele crize în care s-a regăsit în timpul celor aproape 4 ore de joc. Probabil că acesta e câștigul meciului de azi: faptul că a dominat, prin serviciu și iscusință în alegerea loviturilor, un jucător mai bine clasat.

Marius a încheiat partida cu 76 de lovituri câștigătoare, unele dintre ele de-a dreptul entuziasmante, însă numărul greșelilor neforțate a fost de două ori mai mare decât al lui Cecchinato (49). Progresul este evident la Marius Copil, însă jocul la retur trebuie să mai urce câteva trepte pentru ca acesta să se vadă și în clasament. Răbdare și drilluri.

*

Marius: „19 ani să joci diferit, apoi să schimbi dintr-o dată, nu e ușor, durează”

Marius era calm după meci; părea să suporte bine șocul înfrângerii. „Primele două seturi mi-a mers foarte bine jocul, am intrat în teren, am ținut punctele scurte. În setul trei am avut niște șanse, nu mi le-am făcut. Apoi am avut niște crampe, iar în decisiv am avut niște șanse, dar n-am putut să mi le iau. Poate am ezitat la unele mingi, în loc să vin să pun mai multă presiune pe el. Dar mă bucur că văd progres. Și asta mă ajută să merg mai departe.

Puteam să pun mai multă presiune cu el cu returul. Când am încercat să fiu mai agresiv, el a servit din ce în ce mai bine și cred că acolo s-a jucat meciul.

Mă mișc bine. Trebuie să se mai și lege. Dar o să se lege, cu siguranță. Dacă tot am decis să schimb jocul… Vă dați seama, 19 ani să joci diferit, iar acum să schimbi dintr-o dată, nu e ușor, durează”, a spus Copil, adăugând, mai în glumă, mai în serios, că se bucură că s-a terminat zgura pentru el și că așteaptă iarba și hardul pentru niște rezultate mai bune.

„Mă bucur pentru fete. Am văzut că Alexandra a câștigat, Mihaela a câștigat și ea. M-aș bucura să mai meargă și niște băieți, dar din păcate nu sunt.”

***

 

„My Forehand is Better Than Yours!”, „Play Hard, Get Dirty” și „Vam10s” – sunt parte din oferta primăverii în Shop-ul 30-0! Disponibile acum la 55 de lei (reducere de 34 de lei!).

Ofertă mai e valabilă doar pe durata Roland Garros!

*

În Shop ai reduceri de primăvară, de până la 40 la sută!

Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi