US Open, ziua a șaptea | Turneul revenirilor și al tuturor posibilităților: un nou campion de Slam se pregătește, iar mingile de meci ratate se tot adună!

Adrian Țoca | 7 septembrie 2020

Ieșirea din cărți a lui Novak Djokovic, în cel mai neașteptat fel, deschide calea către un campion de Slam în premieră. Între timp, lista meciurilor întoarse de la match points continuă să crească, după ce Rogers a salvat patru mingi de meci ca să o învingă pe Kvitova. Cum de sunt atâtea răsturnări de scoruri?

US Open este oferit de

Bucură-te de US Open așa cum se cuvine, echipat corespunzător! Pe durata US Open, ai parte de o reducere grozavă în Shop-ul 30-0, valabilă la șosetele colorate! Primești 40 la sută discount dacă folosești codul de voucher MUSTHAVESOCKS.

Plasează-ți comanda AICI.

Șocul produs de descalificarea lui Novak Djokovic a planat deasupra zilei a șaptea la US Open și nu va fi prea curând dat deoparte, pe măsură ce realizăm implicațiile acestui eveniment asupra turneului, dar și, în perspectivă, asupra viitorului apropiat în tenis. Însă, separat de acest moment, evenimentele interesante la US Open nu au lipsit nici pe teren, adică de acolo de unde ar trebui să le așteptăm.

Tabloul masculin este acum deschis în mod excepțional: pentru prima dată de la Roland Garros 2004 încoace, semifinalele nu-i vor cuprinde pe niciunul dintre Federer, Nadal, Djokovic. Și pentru prima dată de la Wimbledon 2003 încoace, sferturile de finală nu vor cuprinde un câștigător de Grand Slam. Este, așadar, o oportunitate imensă pentru un grup întreg de jucători valoroși, dar ale căror șanse ar fi rămas foarte mici câtă vreme Djokovic ar fi fost în turneu.

Nu întâmplător, grupul celor care se vor duela pentru titlul US Open se identifică, în bună măsură, cu grupul Next Gen – plus câteva nume cu prezențe constante în fazele finale ale turneelor. În fruntea plutonului trece acum Dominic Thiem, recomandat de finalele anterioare jucate în turneele de Grand Slam, cel mai aproape de victorie fiind chiar anul acesta, contra lui Djokovic, la Australian Open. Aproape de austriac este Daniil Medvedev, finalistul de anul trecut la New York, gata-gata să producă o revenire formidabilă în finala cu Rafael Nadal. Cei doi sunt pe cale să se întâlnească în semifinale.

Dar și alte candidaturi sunt de luat în serios: pe partea de sus, cea eliberată de Djokovic, și pe care Carreno Busta a avansat în sferturi, avem deja un duel tare în sferturile de finală, între Borna Coric și Alexander Zverev. Croatul pare redescoperit în acest turneu și, după maratonul cu Tsitsipas, a răspuns perfect cu o victorie clară, în trei seturi, 7-5, 6-1, 6-3 cu Jordan Thompson. Zverev a pus și el capăt, tot în minimum de seturi, traseului lui Davidovich-Fokina și a trecut prin turneu până acum remarcabil de bine, dacă ne gândim la tendințele lui din anii precedenți, când obișnuia să-și complice masiv viața în primele tururi și să ajungă stors în săptămâna a doua. Al patrulea sfert-finalist de aici – și adversarul lui Carreno-Busta – va fi Denis Shapovalov, care a confirmat cu Goffin revenirea excelentă din meciul precedent, cu Fritz, când a întors de la 1-2 la seturi și 2-5 în setul patru. Shapovalov a reușit să fie constant agresiv contra belgianului, pe care l-a învins în patru seturi: 6-7, 6-3, 6-4, 6-2, pentru primul său sfert de finală într-un Slam.

Dintre aceste patru nume (Coric, Zverev, Shapovalov, Carreno) vom avea un prim finalist. Jumătatea inferioară a tabloului își joacă luni optimile de finală: Berrettini – Rublev; Tiafoe – Medvedev; Pospisil – De Minaur; Auger Aliassime – Thiem.

https://twitter.com/doublefault28/status/1302795754336145408?s=20
https://twitter.com/doublefault28/status/1302782125436030976?s=20

Pe tabloul feminin, unde lucrurile sunt în egală măsură interesante, s-au întâmplat două evenimente importante. Întâi, Jennifer Brady și-a continuat turul remarcabil de forță, învingând-o net pe Angelique Kerber, 6-1, 6-4. Brady și forehandul ei în mare vervă se află la primul sfert de finală într-un Slam. O performanță similară și pentru Shelby Rogers, care a obținut-o însă după un drum mult mai complicat. În ton cu ce s-a întâmplat până acum în turneu, Rogers și-a trecut numele pe lista numeroaselor meciuri răsturnate din situații aproape imposibile, salvând patru mingi de meci înainte de a o elimina pe Petra Kvitova, 7-6 (5), 3-6, 7-6 (6). Un nou cap de serie căzut, un nou meci scăpat printre degete. Brady va juca în sferturi cu Putintseva, în vreme ce Rogers o va primi pe Naomi Osaka, care a învins-o din nou pe Anett Kontaveit, 6-3, 6-4.

De ce se întâmplă atâtea răsturnări de situație la acest US Open (și, înainte de el, la Cincy) – în mod evident mai multe decât de obicei la Slamuri?

Câteva cauze par a se desprinde:

Lipsa de meciuri și programul dereglat de pregătire. Să nu lăsăm derularea rapidă a evenimentelor să ne facă să uităm că acest Slam a fost multă vreme incert, și că el se desfășoară la foarte puțin timp după restartul circuitului. Toți jucătorii și-au văzut dat peste cap programul de pregătire de pauza prelungită și neobișnuită. Unii s-au pregătit mai mult decât de obicei pe timpul întreruperii, alții, mai puțin decât de obicei. Fiecare a gestionat situația și incertitudinea, mai ales cea emoțională, cum a știut mai bine. „Ok, ne antrenăm, dar pentru ce?” e o temă pe care am regăsit-o în multe declarații.

Ideea e că mulți jucători au lipsă de meciuri în picioare, pe de o parte, și se găsesc în etape diferite, pe de altă parte: unii au deja match fitness, alții, nu. Asta nu se întâmplă în timpul unui sezon normal.

Lipsa de meciuri contribuie la alternanțele din timpul meciurilor. Iar închisul unui meci, atunci când te afli în postura de a face ultimii pași către victorie, e ca un mușchi: dacă nu îl antrenezi, se atrofiază. Păstrând analogia, dacă nu joci mult, nu te găsești prea des în situația de a închide meciuri.

Contextul US Open. După atâtea zile în bubble, tensiunea crește. Fără să le găsim justificări nenecesare, e important de precizat că jucătorii stau într-un stres rezonabil de mare, o tensiune alimentată mereu de grijile cauzate de virus și de potențiala excludere din turneu (așa cum au pățit Paire și Mladenovic/Babos), plus consecințele ulterioare. Nu e ușor de cărat pe umeri această tensiune, iar ea se poate revărsa în cele mai ciudate feluri și în cele mai bizare momente. Spre exemplu, atunci când te regăsești într-un stres sportiv specific, precum emoțiile de la închisul unui meci.

Lipsa spectatorilor. E poate factorul cu o influență mai scăzută decât celelalte două, dar atmosfera dezolantă din tribune poate avea și ea o influență asupra numeroaselor răsturnări de situație din meciuri.

Până una-alta, lista de meciuri întoarse continuă să crească. Iar în cele ce urmează nu-s nici măcar toate răsturnările de scoruri, ci doar cele mai remarcabile.

Câteva dintre cele mai spectaculoase reveniri de la acest Open:

Borna Coric: victorie în cinci seturi cu Tsitsipas, după ce a fost condus cu 2-1 la seturi și cu 5-1 în setul patru. Șase mingi de meci salvate.
Varvara Gracheva: victorie în trei seturi cu Kristina Mladenovic, după ce a fost condusă cu 6-1, 5-1. Patru mingi de meci salvate; Gracheva a luat decisivul cu 6-0.
Andy Murray: victorie în cinci seturi cu Yoshihito Nishioka, după ce a fost condus cu 2-0 la seturi și break în al treilea. O minge de meci salvată.
Cameron Norrie: victorie în cinci seturi cu Diego Schwartzman, după ce a fost condus cu 2-0 la seturi și 5-3 în setul cinci. Două mingi de meci salvate.
Denis Shapovalov, victorie în cinci seturi cu Taylor Fritz, după ce a fost condus cu 2-0 la seturi și 5-2 în setul patru.
Karolina Muchova, victorie în trei seturi cu Sorana Cîrstea, 7-6 în decisiv, după ce a salvat trei mingi de meci.
Shelby Rogers, victorie în trei seturi cu Petra Kvitova, 7-6 în decisiv, după ce a salvat patru mingi de meci. 

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi