Începe tenisul lui 2020! Trei de lucruri de știut despre noul sezon: ce s-a întâmplat în intersezon, debutul ATP Cup, drumul către Australian Open

Radu Marina | 1 ianuarie 2020

Noul ATP Cup, Shenzhen, Auckland, Brisbane și Doha sunt primele opriri din sezonul 2020.


Recap | Ce s-a întâmplat în inter-sezon

* Simona Halep s-a pregătit, în premieră, în perioada de presezon la Dubai, unde i-a avut alături pe Darren Cahill și Artemon-Apostu Efremov; Simona a plecat azi spre Australia, unde va debuta la Adelaide.

* Naomi Osaka va începe noul sezon avându-l ca antrenor principal pe Wim Fissette, al patrulea ei antrenor în mai puțin de un an. După ce a renunțat la Jermaine Jenkins, Osaka a fost pregătită o vreme de tatăl ei, alături de care a câștigat turneele de la Osaka și Beijing, din toamna trecută. Pentru Fissette, Naomi e a 9-a  jucătoare (Clijsters, Lisicki, Halep, Kvitova, Azarenka, Errani, Konta, Kerber) din circuitul WTA pe care o antrenează; 

* Horia Tecău și Jean-Julien Rojer sunt considerați a doua cea mai bună echipă a ultimului deceniu, în urma unui top alcătuit de ATP. Horia și Juls au câștigat împreună 20 de trofee, dintre care două de Grand Slam, 1 titlu la ATP Finals și alte două turnee Masters. Pe prima poziție se află Mike și Bob Bryan.

* Andy Murray nu va putea juca la Australian Open, din cauza unei noi probleme medicale, de data asta la pelvis. „Sunt atât de dezamăgit că nu o să pot juca în Australia, după ce am muncit atât de mult ca să mă recuperez”, a spus Andy, care trebuia să apară și la ATP Cup. Totuși, măsura e percepută drept una de precauție, și în mod normal nu ar trebui să-i afecteze restul sezonului. AO e locul unde a pierdut cinci finale și unde și-a anunțat anul trecut intenția de retragere.

* Alt absent notabil de la Melbourne va fi Kei Nishikori, cel care a împlinit 30 de ani în penultima zi a lui 2019. Încă în recuperare după operația suferită la cot, Kei va ieși din Top 20 în urma acestei absențe.

* Carla Suarez Navarro a anunțat că sezonul 2020 va fi ultimul ei sezon, urmând a se retrage din tenis la finalul anului;

* Australian Open 2020 va fi ultimul turneu pentru Caroline Wozniacki, care a anunțat în decembrie că se va retrage din tenis. Wozniacki a declarat că nu se retrage din cauza problemelor de sănătate, ci pentru că dorește să petreacă mai mult timp în afara terenului, alături de familia ei. 

* Marius Copil și-a petrecut întreaga perioadă de pauză în Florida. Timp de două săptămâni el s-a antrenat la Boca Raton, ca și alți câțiva jucători ai Academiei Mouratoglou, printre care Serena Williams, Coco Gauff, Chris Eubanks și Nicholas David Ionel. Patrick Mouratoglou a declarat că și-a dorit să reînnoiască tradiția de a face o tabără de pregătire pentru noul sezon, alături de o parte din jucătorii academiei; 

* Marcos Baghdatis, retras din activitate la Wimbledon 2019, va face parte din staff-ul tehnic al Elinei Svitolina. Rolul lui Baghdatis va fi de “antrenor consultant”, antrenorul principal rămânând Andrew Bettles. 

* Garbine Muguruza s-a reunit cu Conchita Martinez, cea care i-a fost alături la Wimbledon 2017, turneu pe care l-a câștigat. Martinez a fost, pentru o vreme, antrenoarea Karolinei Pliskova, care va începe, la rându-i, noul sezon având o echipă complet nouă: Dani Vallverdu (va fi prima lui experiență ca antrenor a unei jucătoare din circuitul WTA) și Olga Savchuk, jucătoare retrasă din circuit în 2018, fostă parteneră la dublu a Ralucăi Olaru. E de urmărit cum va funcționa această echipă, dat fiind faptul că Vallverdu este în continuare antrenorul lui Stan Wawrinka; 

* Sandra Zaniewska, una din puținele femei-antrenor din circuitul WTA și cea care a ajutat-o pe Petra Martic în 2019 să atingă cele mai importante borne, a început o colaborare cu Alize Cornet.  

* A fost publicată lista de start a jucătoarelor înscrise pentru Australian Open. Până la acest moment, Simona Halep și Sorana Cîrstea sunt singurele românce prezente pe tabloul principal. Ana Bogdan și Irina Begu sunt, în acest moment, primele două favorite în calificări (e de văzut dacă vor reuși să avanseze pe tabloul principal, în urma unor retrageri de ultim moment). În calificări mai apar înscrise Monica Niculescu, Patricia Țig, Irina Bara, Gabriela Ruse, Jaqueline Cristian, Laura Ioana Paar. Mihaela Buzărnescu, deși eligibilă, nu apare până în acest moment înscrisă în calificări – același statut îl are și Maria Sharapova sau Timea Bacsinszky. 

Ca absențe notabile, Victoria Azarenka, dublă câștigătoare la Australian Open, nu va participa la primul Grand Slam al anului; motivele pentru care Azarenka nu s-a înscris nu sunt clare. 

Debutul ATP Cup

ATP Cup, noua apariție în lumea tenisului, se va desfășura în prima săptămână a noului sezon, între 3-12 ianuarie. Turneul, o competiție masculină pe echipe, are loc în trei locații din Australia (Perth, Brisbane, Sydney), cu 24 de echipe la start, formate din câte trei jucători. Criteriul de calificare și înscriere al echipelor a fost clasamentul de simplu avut de jucătorul numărul 1 la 13 septembrie, respectiv 13 noiembrie. De asemenea, ca o țară să se califice trebuie să aibă cel puțin trei jucători cu clasament ATP, dintre care doi cu clasament la simplu. Cele 24 de echipe vor fi împărțite în șase grupe a câte patru țări. 

Grupa A (Brisbane)
Serbia (Novak Djokovic, Dusan Lajovic, Nikola Milojevic)
Franța (Gael Monfils, Benoit Paire, Gilles Simon)
Africa de Sud (Kevin Anderson, Lloyd Harris, Ruan Roelofse)
Chile (Cristian Garin, Nicolas Jarry, Alejandro Tabilo). 

Grupa B (Perth)
Spania (Rafael Nadal, Roberto Bautista Agut, Pablo Carreno Busta)
Japonia (Yoshihito Nishioka, Go Soeda, Toshihide Matsui)
Georgia (Nikoloz Basilashvili, Aleksandre Metreveli, George Tsivadze), Uruguay (Pablo Cuevas, Martin Cuevas, Franco Roncadelli).

Grupa C (Sydney)
Belgia (David Goffin, Steve Darcis, Kimmer Coppejans)
Marea Britanie (Dan Evans, Cameron Norrie, James Ward)
Bulgaria (Grigor Dimitrov, Dimitar Kuzmanov, Alexandar Lazarov), Moldova (Radu Albot, Alexander Cozbinov, Egor Matvievici)

Grupa D (Perth)
Rusia (Danill Medvedev, Karen Khachanov, Teymuraz Gabashvili)
Italia (Fabio Fognini, Stefano Travaglia, Alessandro Giannessi)
SUA (John Isner, Taylor Fritz, Reilly Opelka)
Norvegia (Casper Ruud, Viktor Durasovic, Lukas Lilleeengen).

Grupa E (Sydney)
Austria (Dominic Thiem, Dennis Novak, Sebastian Ofner)
Croația (Borna Coric, Marin Cilic, Viktor Galovic)
Argentina (Diego Schwartzman, Guido Pella, Juan Igancio Londero)
Polonia (Hubert Hurkacz, Kamil Majchrzak, Kacper Zuk).

Grupa F (Brisbane)
Germania (Alexander Zverev, Jan-Lennard Struff, Mats Moraing)
Grecia (Stefanos Tsitsipas, Michail Pervolarakis, Markos Kalovelonis), Canada (Denis Shapovalov, Felix Auger-Aliassime, Steven Diez)
Australia (Alex De Minaur, Nick Kyrgios, John Millman)

Timp de șase zile se vor disputa meciurile din grupe (sistem round-robin, cel mai bun din trei seturi, două meciuri de simplu și unul de dublu). Cele șase echipe clasate pe locul 1 în fiecare grupă, dar și cele mai bune două echipe clasate pe locul 2 (se ține cont de procentajul game-urilor/seturilor) avansează în sferturile de finală, care vor avea loc pe 9 și 10 ianuarie. Apoi semifinalele (11 ianuarie) și finala (12 ianuarie). 

Firește, după cum lumea tenisului a tot discutat, formatul ATP Cup este asemănător cu cel al noii Cupa Davis – de aici și incertitudinile legate de existența a două competiții asemănătoare la un interval atât de scurt, aspect criticat de Rafael Nadal și Novak Djokovic. Totuși, ATP Cup vine cu o diferență majoră: acordă puncte în clasamentul ATP, iar meciurile se desfășoară în locații diferite. 

La ATP Cup, jucătorii vor primi puncte pentru fiecare victorie, în funcție de clasamentul jucătorului pe care îl înving, dar și de faza în care are loc meciul. Un jucător neînvins, care joacă și câștigă toate meciurile de simplu poate câștiga 750 de puncte în clasamentul ATP. La dublu, un jucător neînvins poate câștiga 250 de puncte.

Primele săptămâni din noul sezon în circuitul WTA și ATP. Drumul către Australian Open

Noutatea acestui start de sezon, în ambele circuite, este apariția turneului de la Adelaide, competiție unde își va face Simona Halep debutul în noul sezon. Dar și dispariția Cupei Hopman, înlocuită acum de ATP Cup (sunt indicii că din 2021 Cupa Hopman va reveni în calendarul competițional). 

În circuitul WTA, turneele pregătitoare Australian Open – cel mai important eveniment al începutului de sezon – sunt cele de la Shenzhen (categorie International, 4 – 11 ianuarie), Auckland (International, 6 – 12 ianuarie), Brisbane (Premier, 6 – 12 ianuarie), Hobart (International, 13 – 18 ianuarie) și Adelaide (Premier, 13 – 18 ianuarie).

Cum era de așteptat și cum se întâmplă în fiecare sezon, turneul de la Brisbane are o listă de start impresionantă: zece jucătoare din primele 20 ale lumii, dintre care șase sunt jucătoare din Top 10 (Ash Barty, Karolina Pliskova, Naomi Osaka, Elina Svitolina, Petra Kvitova, Kiki Bertens). Deși primise wildcard, Venus Williams s-a retras, iar wildcard-ul a ajuns la Maria Sharapova.

La Shenzhen, pe tabloul principal va fi prezentă Sorana Cîrstea, în timp ce Monica Niculescu și Irina Begu vor evolua în calificări. Dintre favorite, pe tabloul principal le avem pe Belinda Bencic, Aryna Sabalenka, Elise Mertens ori Garbine Muguruza. 

Este, de asemenea, de notat și prezența Serenei Williams la Auckland, acolo unde va participa atât pe tabloul de simplu, cât și cel de dublu, alături de Caroline Wozniacki. Serena e favorita principală la simplu, urmată de Petra Martic, Amanda Anisimova, Julia Goerges, Caroline Wozniacki sau Jelena Ostapenko. Inițial, și Bianca Andreescu era înscrisă la Auckland, dar ea a anunțat că nu e refăcută complet după accidentarea suferită la genunchi și s-a retras. 

A două săptămână aduce apariția Simonei Halep în noul sezon. Pentru al doilea sezon la rând, Simona alege să înceapă anul mai târziu, fiind singura jucătoare din top 20 care nu joacă în prima săptămână din 2020. Ea va fi favorită 2 la Adelaide, în urma lui Ash Barty. De asemenea, Petra Kvitova, Johanna Konta, Sofia Kenin, Angelique Kerber, Petra Martic se află printre capii de serie. Venus Williams va fi și ea prezentă pe tabloul principal, grație unui wild card. 

La Hobart vor concura, printre altele, Elise Mertens, Elena Rybakina, Shuai Zhang, Veronika Kudermetova, Sorana Cîrstea. Irina Begu este și ea prezentă la Hobart, urmând să evolueze în calificări. Pe tabloul de dublu va fi prezentă și Sania Mirza, care își face revenirea în tenis după doi ani de pauză, perioadă în care a devenit mamă. Mirza face pereche cu Nadia Kichenok și va participa, de asemenea, la Australian Open, atât în proba de dublu cât și dublu mixt. 

În circuitul ATP, pe lângă ATP Cup, care a înghițit turneul masculin de la Brisbane, mai sunt în desfășurare – până la Australian Open – turneul de la Doha (ATP 250, 6 – 11 ianuarie), Adelaide (ATP 250, 12 – 18 ianuarie) și Auckland (ATP 250, 13 – 18 ianuarie).

În Qatar, favoriții principali sunt Stan Wawrinka, Andrey Rublev, Jo-Wilfried Tsonga, Milos Raonic, Laslo Djere și Filip Krajinovic. 

După ATP Cup, Novak Djokovic va lua startul la Adelaide, turneu aflat la prima ediție. Nole e favorit principal și pe lista de start e înconjurat, printre alții, de jucători din noua generație: Alex De Minaur, Felix Auger-Aliassime, Andrey Rublev, Taylor Fritz, Cristian Garin, Reilly Opelka. 

Și, în final, la Auckland, ultimul turneu înainte de Australian Open, Daniil Medvedev va încerca să continue ce a început în 2019. El îi va avea alături pe Fabio Fognini, Denis Shapovalov, Karen Khachanov, Hubert Hurkacz, Adrian Mannarino sau Radu Albot. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi