Simona Halep scoate la capăt încă o luptă grea, o învinge pe Alexandrova în debutul la Cincinnati

Radu Marina | 14 august 2019

Simona a fost reținută în deplasare și a resimțit piciorul, ezitând să se întrebuințeze la nivelul și la intensitatea obișnuite, iar asta i-a dat și mai mult curaj Alexandrovei, care a părut că știe ce are de făcut și și-a asumat riscuri la aproape fiecare minge scurtă. Dar Simona, deși a trăit periculos la 4-5 în setul secund și la 3-4 în decisiv, a încheiat meciul în forță, gestionând foarte bine momentele cheie.

Pentru al doilea turneu consecutiv, Simona Halep câștigă o luptă strânsă în meciul ei de debut, întorcând după pierderea primului set: de data asta a învins-o pe Ekaterina Alexandrova, 3-6, 7-5, 6-4. Simona a servit ca să stea în meci la 4-5 în setul secund, iar în decisiv a fost iar în mare pericol, dar a gestionat foarte bine momentele importante. Simo a luat 11 din ultimele 12 puncte ale meciului, câștigându-l cu un sprint la care rusoaica n-a mai găsit vreo replică.

În turul următor, Simona o va întâlni pe învingătoarea dintre Madison Keys și Daria Kasatkina.

Campanie cu premii faine în Shop-ul 30-0! Detalii, AICI.

Tenisul pe care Ekaterina Alexandrova îl propune și pe care l-a arătat astăzi o vreme îndelungată e exact acel tenis fulgerător care, de-a lungul timpului, i-a pus cele mai mari probleme Simonei: retururi aspre, luate mereu repede și din urcare, lovituri plate de pe ambele părți. Filosofia ei de joc, în general, e aceea de a lovi tare sau foarte tare, astfel încât să nu-i ofere timp de reacție adversarei. 

Combinăm tenisul ăsta cu forma ei din acest an (sferturi Sankt Petersburg, venind din calificări; semifinale Budapesta, tur 3 Roland Garros; sferturi Eastbourne; tur 3 Toronto, venind din calificări), adăugăm incertitudiniile care au tot însoțit-o pe Simona după retragerea de la Toronto, cauzată de problemele la picior și obținem un meci de tur 2 complicat peste măsură. Dar gestionat exemplar de Simona, care n-a jucat tenisul ei cel mai bun și a părut că suferă fizic. 

Ca să ne dăm seama de cât de puternic poate lovi rusoaica, respectiv să ne facem o idee despre acest tenis fulgerător al ei, e util să ne amintim că săptămâna trecută, la Toronto, a condus-o pe Serena Williams cu 3-0 și a avut șansa de a se distanța la 4-0, returnând direct câștigător primul serviciu al Serenei cu o nonșalanță incredibilă și dominând clar majoritatea schimburilor de pe linia de fund – adică ceva ce nu e la îndemâna oricui. 

Precum săptămâna trecută la Toronto, când a legat patru meciuri la rând fără a pierde set, și acum rusoaica și-a păstrat claritatea în joc, reușind, o vreme, să-și impună cu destulă ușurință jocul agresiv. Lucrul acesta însă a fost favorizat și de pasivitatea Simonei și precauția în deplasare, ambele absolut firești, dată fiind problema ei la tendon, pe care Simona a gestionat-o așa cum a simțit și crezut de cuviință. Or, în cazul Simonei, deplasarea e arma care pune în funcțiune restul loviturilor; nu întâmplător înaintea multor meciuri spune că unul dintre cele mai importante lucruri pentru ea e “să fie puternică pe picioare”. Și tot deloc întâmplător, în setul decisiv a avut o ieșire nervoasă în care a făcut referire la “picioare”. 

Astăzi însă, o bună bucată din meci, deplasarea ei a suferit, drept pentru care tenisul ei n-a mai fost la fel de eficient și rotund. A început meciul nesigură, lovind scurt și ezitând să preia inițiativa, lăsând-o pe rusoaică să facă și să desfacă: după primele șase game-uri, Alexandrova adunase în dreptul ei 13 lovituri direct câștigătoare și foarte puțin i-a lipsit pentru a se desprinde la 5-2, cu dublu break. N-a făcut break-ul la 4-2, pentru că serviciul Simonei a fost la cote înalte, dar în următoarele două game-uri a fost de neoprit, împrăștiind cu aceeași nonșalanță de care vorbeam mai sus retururi direct câștigătoare și winnere bine calculate. 

Nivelul rusoaicei a rămas intact și în setul doi; aceeași agresivitate, aceeași intensitate, aceeași precizie, aceleași reveniri de la 15-40 cu ași consecutivi. Chiar și în aceste condiții, Simona a rezistat. În primă fază a revenit de la 0-2 la 3-2, a încercat să adauge mai mult top spin în lovituri, căutând să-și împingă adversara în spate liniei de fund și a jucat mai mult pe reverul rusoaicei, partea de pe care au venit majoritatea erorilor. Mai pe scurt, n-a încetat să caute soluții.  

Cu răbdare, nervi tari și aceeași atitudine bună care a scos-o din situații mult mai grele, Simona a adunat punct cu punct, a ieșit cu bine din acel game nouă, când a servit pentru a rămâne în meci. Și, brusc, Alexandrova n-a mai găsit terenul, și-a pierdut luciditatea și și-a văzut toate atacurile blocate de capacitatea Simonei de a mai da o minge înapoi. De la 4-5 s-a ajuns la 7-5 pentru Simona, care n-a excelat peste măsură, dar a stat acolo, s-a agățat și a profitat la maximum de orice mică oportunitate apărută. 

Deși ajuns în decisiv, meciul n-a avut acea desfășurarea tipică, când jucătoarea mai slab clasată domină o porțiune îndelungată din meci, e la un pas de victorie, dar de nicăieri pierde avantajul și e dusă în decisiv  – decisiv pe care-l pierde clar. Aici n-am avut parte de un astfel de scenariu: Alexandrova n-a slăbit ritmul, a recuperat break-ul făcut de Simona la 2-2 și a continuat să pună o presiune fantastică încă de la primele lovituri.  

Dar n-a fost suficient. Simona a fost, încă o dată, acea Simona care a găsit cele mai bune soluții în cele mai potrivite momente – chiar și fără a fi la cel mai înalt nivel. Întâi, a rezistat eroic la 3-4 (0-30)  iar apoi a urmat o serie de 11 puncte consecutive, care i-a adus break-ul, decisiv de data asta pentru soarta acestui maraton, cu o durată de peste două ore de joc. “Nu am renunțat. Am vrut să alerg pentru fiecare minge , chiar dacă mental a fost greu din cauza accidentării. Nu am avut dureri, dar mi-a fost greu să găsesc ritmul. E o plăcere să joc la Cincinnati și sper să joc până la finalul turneului”, a spus Simona după meci. 

Pentru un loc în sferturi, Simona va juca cu învingătoarea meciului Madison Keys – Daria Kasatkina, două jucătoare pe care Simo le cunoaște foarte bine. Pe Keys o conduce la întâlnirile directe cu 5-1, ultima victorie a Simonei venind în 2016, la Singapore. Iar cu Kasatkina a câștigat trei meciuri din cele patru jucate, în ultimul meci (Beijing 2017) lăsându-i rusoaicei doar trei game-uri.

Foto: WS Open

https://twitter.com/WTARomania/status/1161688736020795393?s=20
https://twitter.com/WTA/status/1161687501091643392?s=20

Nou în Shop-ul 30-0!

Chill e cuvântul anului. Iar titlul Simonei de la Wimbledon e performanța anului. Iar noul tricoul 30-0 salută starea de spirit a Simonei 😉

Comandă Chill Year din Shop! Disponibil în trei variante de culori.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi