Ultimul Singapore își știe lista de start. Și, ca de obicei, numele campioanei va fi tare greu de intuit

Treizecizero | 17 octombrie 2018

Cu un line-up atât de divers la start, Turneul Campioanelor va fi, încă o dată, greu de anticipat. Condițiile specifice de la Singapore, cu o suprafață atipic de lentă, nereplicată în altă parte în circuit, dar și forma discutabilă a majorității participantelor lasă loc la orice. Înainte de tragerea la sorți de vineri, să vedem care-i temperatura la acest moment.

Cinci ani, o singură constantă: Simona Halep. Dacă va reuși să se refacă suficient cât să intre pe teren de duminică încolo, Simona va fi singura care a jucat la toate cele cinci ediții găzduite de orașul-stat. Și dacă Simona va pierde cursa cu timpul și nu se va putea bucura de calificarea obținută cu patru luni înainte de start, ea rămâne singura calificată la toate cele cinci ediții. Și va fi prezentă în Singapore pentru a fi felicitată și premiată cu trofeul de numărul 1 la final de an, pe care l-a purtat atât de bucuroasă anul trecut și pe care reușește să și-l apere acum.

Race to Singapore nu s-a dezmințit nici anul acesta, lăsând pentru ultimele zile decizia ultimelor nume calificate. Azi, Elina Svitolina și Karolina Pliskova au obținut ultimele locuri, dar nu prin rezultatele lor, ci prin indirecte. Svitolina, care n-a fost la startul vreunui turneu săptămâna asta, și-a văzut confirmat locul după ce Pliskova a pierdut categoric meciul cu Vera Zvonareva, la Moscova. La rândul ei, Pliskova și-a asigurat prezența câteva ore mai târziu, după ce Kiki Bertens, singura care o mai putea depăși, a cedat și ea cu Aliaksandra Sasnovich. Olandeza își vede astfel închise speranțele la o nemaipomenită calificare directă, iar acum așteaptă o veste despre o eventuală retragere.

Cu un line-up atât de divers la start, Turneul Campioanelor va fi, încă o dată, greu de anticipat. Condițiile specifice de la Singapore, cu o suprafață atipic de lentă, nereplicată în altă parte în circuit, dar și forma discutabilă a majorității participantelor lasă loc la orice.

Înainte de tragerea la sorți de vineri, să vedem care-i temperatura la acest moment.

Simona Halep

Accidentată de la Wuhan, deci fără vreo posibilitate de a-și fi arătat potențialul post-eliminarea de la US Open, Simona ajunge în Singapore având drept ultim meci solid finala de la Cincinnati, cu Kiki Bertens. Faptul că și-a putut apăra relativ fără emoții locul 1, deși toată această perioadă n-a mai câștigat niciun meci, spune multe despre sezonul ei. Dar asta nu promite mare lucru pentru Turneul Campioanelor. Dacă va putea juca – iar ăsta-i un mare „dacă” – Simona va avea de depășit nu doar rugina fizică sau dubiile inerente post-accidentare și după o perioadă așa de lungă fără victorii și meciuri, ci și condițiile de joc mai degrabă nefavorabile pentru ea. De la prima ediția încoace, și singura în care a trecut de grupe cu un joc entuziasmant, Simona a încheiat de trei ori grupele cu un bilanț 1-2, adesea fiind prinsă în chingi de suprafața pe care nu s-a putut desfășura în voie.

Simonei îi place Singapore, dar din perspectiva asta, poate nu-i cel mai rău lucru din lume că de la anul Turneul Campioanelor se mută în Shenzhen.

Angelique Kerber

Angie se întoarce în Singapore după ce în 2017 n-a putut fi prezentă la turneul la care juca finala cu un an înainte. Și o face tulburând un pic apele, după ce a devenit cea mai recentă jucătoare de top care alege să se despartă de Wim Fissette la finalul unui sezon excelent. Interesant că n-a putut aștepta finalul Turneului Campioanelor, semn că a fost ceva serios. Kerber va fi în Singapore fără antrenor, ceea ce poate fi o sabie cu două tăișuri. Forma ei post-titlul de la Wimbledon a fost neimpresionantă, dar condițiile de joc și un eventual context care să o ajute un pic o pot purta către titlu.

Caroline Wozniacki

Până la alte ordine, Wozniacki este principala favorită la titlu. Condițiile de joc sunt absolut ideale pentru ea, iar nivelul danezei a fost senzațional în 2016, când abia-abia a fost oprită de o Serena la rândul ei excelentă, și suficient de bun anul trecut, când a câștigat titlul. Wozniacki a reușit să depășească o perioadă tradițional slabă pentru ea – zgura + iarba – dar care anul ăsta s-a extins și spre sezonul de hard. A făcut-o cu stil, adăugând titlului de la Australian Open și un Premier Mandatory, la Beijing, unde a navigat cu pricepere pe un tablou pe care alte jucătoare au fost, poate, mai impresionante.

Naomi Osaka

Debutantă la Turneul Campioanelor, Naomi Osaka a fost în formă fabuloasă post-titlul US Open, formă care se poate explica și prin dorința ei de a scrie alte pagini pozitive după acea finală. Naomi a avut câteva victorii zdrobitoare: e drept că n-a mai luat alt titlu, dar finală la Tokyo și semifinală la Beijing nu e deloc un traseu rău pentru o tânără campioană de Slam în premieră.

Osaka este prima jucătoare asiatică prezentă la Turneul Campioanelor de când acesta e în Asia, așa că ăsta-i un lucru important pentru succesul competiției. Cu alte competiții importante la orizont în Asia – Shenzhen, din 2019, și Turneul Olimpic – ascensiunea ei va face un bine imens tenisului din acest continent. Șanse la titlu? De ce nu.

Petra Kvitova

Simplul fapt că Petra se regăsește la startul Turneului Campioanelor e o reușită masivă pentru jucătoarea pentru care, să nu uităm, ne temeam, cu doi ani în urmă, că nu va mai putea juca tenis.
Petra vine în Singapore cu un bilanț de 41-13, într-un sezon în care a câștigat cinci titluri, dar în care nu a reușit cele mai bune evoluții ale ei în turneele mari (cu excepția Madridului, pe care l-a câștigat). Forma ei recentă e și ea incertă, ea fiind eliminată timpuriu la US Open, Beijing, și până și la Wuhan, turneu pe care obișnuia să-l prefere. În Singapore a alternat jocurile impresionante cu înfrângerile grele, punctul culminant fiind finala pierdută în trei seturi cu Agnieszka Radwanska, în 2015. În funcție de tragere la sorți, ea poate emite pretenții, dar va trebui să intre într-o formă strașnică pentru a fugi cu titlul.

Sloane Stephens

Sloane se califică în premieră la Turneul Campioanelor, și asta se întâmplă nu în anul în care a câștigat un Slam, ci în cel în care a pierdut o finală de Slam. Dar ce poate aduce la masă Sloane e binecunoscut. Când e motivată, Sloane poate fi foarte, foarte greu de bătut. Post US Open, unde și-a oprit apărarea titlului în sferturi, Sloane a făcut eforturi și a jucat un line-up complet de turnee în Asia, făcând și un ocol pe la Moscova, oprit azi prompt de Ons Jabeur. De lipsă de implicare nu poate fi, așadar, acuzată, dar rezultatele n-au fost de natură să sperie pe nimeni: două victorii din șase meciuri. Astea fiind spuse, să ne așteptăm de la Sloane să fie o nucă foarte tare în Singapore, unde condițiile ar trebui să îi vină ca o mănușă. Succes oricui va încerca să treacă o minge de apărarea elasticei Sloane pe podeaua atât de lentă de la Singapore Sports Hub.

Elina Svitolina

Elina se întoarce în Singapore, ceea ce dă o altă perspectivă unui sezon altminteri slab pentru așteptările ei, sau cele puse în ea. Anul trecut, Svitolina n-a reușit decât o victorie, când era deja eliminată, punând capăt traseului Simonei. Anul ăsta, Elina poate produce o surpriză, poate tocmai pentru că puține argumente sunt în favoarea ei. Să nu uităm, totuși, că sistemul de desfășurare a permis, nu o dată, ca o jucătoare cu un bilanț de 1-2 în grupă să meargă până în finală sau să o și câștige, așa că șansele Elinei nu pot fi trecute ușor ce vederea.

Karolina Pliskova

Pliskova e cam în aceeași situație cu Svitolina: calificarea în Singapore mai îndulcește din senzațiile unui sezon mai puțin grozav pentru fostul numărul 1. Totuși, Pliskova a ajuns aici, față de alte nume cu pretenții, precum Garbine Muguruza, de exemplu. Și a ajuns făcându-și cu destulă exactitate partea ei de treabă. Pusă sub presiune pe ultima sută de metri de amenințările propuse de Kiki Bertens sau, de la distanță, de Aryna Sabalenka, Pliskova a reușit să câștige titlul la Tokyo (în finală cu Osaka) și să meargă până în finală la Tianjin (pierzând-o cu Caroline Garcia). Ultima impresie – înfrângerea dură administrată de Zvonareva la Moscova – nu e grozavă, dar Singapore va prezenta un alt tip de challenge pentru cehoaică, ajunsă în semifinale anul trecut.

 

***

Mergi în Singapore? 

În cinstea ultimei ediții de la Singapore, avem o mică promoție pentru acei dintre voi care vor fi prezenți la turneu. Știm că în fiecare an sunt români în tribune la Singapore, așa cum sunt la toate turneele mari; și nu o dată i-am văzut îmbrăcați în tricourile 30-0, ceea ce ne-a umplut inimile de bucurie.

Ei bine, dacă pleci până vineri din țară și vrei să comanzi unul dintre tricourile noastre ca să-l îmbraci acolo, scrie-ne pe salut @ treizecizero . ro și-ți oferim o reducere de 30 la sută din prima ta comandă!

La fel, dacă ai apucat să pleci deja spre Singapore, sau nu mai ai timp să aștepți pachetul, trimite-ne o poză cu tine în tribune la Singapore și cu un semn cât de mic care să facă referire la 30-0 (poate fi orice, un tricou sau o bucată de hârtie) și îți vom acorda aceeași reducere, valabilă la orice produs din Shop 😉

 

***

Bunătăți din Shop-ul 30-0 de care tu și prietenii tăi ar trebui să știți:

1. Pachetul One e reeditat: după ce tricourile Onederful au fost sold-out, pachetul One, dedicat Simonei, revine și e compus acum din tricoul Onederful Tricolor și ediția a doua a albumului foto Simona de Păstrat. Cum Simona  va încheia un nou sezon pe locul 1 în lume, iată un cadou perfect pentru fanii ei. O combinație de două produse populare, la un preț mult mai avantajos.

 

2. Tricoul „N-o să”. Considerat de mulți dintre voi (și de noi :D) drept cel mai bun tricou făcut de 30-0. „N-o să” vorbește pentru sine. Prinde o mărime aici, cât încă mai găsești!

3. Neînvinșii. Cartea colegei Andreea Giuclea e o colecție grozavă de povești motivaționale a unora dintre cei mai buni sportivi români. Merită să le ducem aceste povești mai departe, fie și ca o formă de inspirație pentru viitorii campioni, de care sportul românesc are atâta nevoie.

4. „Povestea Primului Slam”. Unii dintre voi i-ați zis „carte”, alții, „revistă”. Dar cei mai mulți ați descris-o drept o publicație la standardele cele mai înalte, așa cum găsim în străinătate, despre campionii altora. Ei bine, avem și noi campionii noștri world-class. Simona Halep și titlul ei câștigat la Roland Garros sunt în centrul acestei colecții de articole, reportaje, interviuri și texte de opinie, colecție pe care n-o mai găsiți nicăieri în altă parte.

5. Tricoul „Icecream”. Iubim cu toții tenisul de ne topim după el. Ce mod mai bun de a transmite asta decât printr-un tricou cu mesaj? Tennis to melt for. 

6. Ești genul care preferă bundle-urile? Iată un super pachet, care cuprinde toate produsele de print scoase vreodată de 30-0, în cea mai avantajoasă ofertă cu putință: album foto + trei reviste, la un super preț promoțional, disponibil un timp limitat.

Verifică aici toate produsele din Shop.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi