Trei din trei în ziua a doua. Ana Bogdan merge mai departe, îi rotunjește lui Mladenovic numărul eșecurilor consecutive la 15

Codruț Baciu | 16 ianuarie 2018
Ce spune Ana

„Eliberată nu cred că sunt, pentru că îmi doresc să fac mai mult decât Top 100. E clar că m-am bucurat foarte tare, e o victorie importantă, e totuși numărul 11 mondial, și este și prima dată când mă calific în turul 2 la Australian Open. Cu siguranță vreau să muncesc mai mult și vreau să am mai multe rezultate și să urc mult mai mult în clasament. Nu mă mulțumește pe deplin intrarea în Top 100”.

După Sorana și Halep la primele ore ale dimineații, un procentaj de 100% al româncelor care ies cu bine din ziua a doua la Australian Open ar fi fost aproape prea frumos ca să fie adevărat. Dar a fost. Statistica cea mai importantă pe care o analizam și o discutam înaintea partidei dintre Ana Bogdan și Kristina Mladenovic era, de fapt, un singur număr: 14. Atâtea înfrângeri la rând suferise Kiki înaintea primei runde din Australia. Paradoxul aici este că Mladenovic are ranking mai bun acum, în plin picaj, decât acum câteva luni, când totul părea numai o scurtă derivă deloc neobișnuită în circuit.

Am văzut două meciuri ale lui Kiki spre finalul anului trecut și în ambele a început ca-n cel de astăzi, cu Bogdan. Pare că se mișcă bine, e calmă și la puncte câștigate greu, și la greșeli neforțate nici măcar de adierea vântului. Însă ritmul din joc și, poate, dorul de finale, îi lipsesc mai mult decât îi șade bine unei campioane. Este unul din acele cazuri în care simți nevoia să pui tenisul deasupra pașaportului și să vorbești mai puțin de jucătoarea ”ta”, pentru a te concentra mai degrabă pe un fenomen straniu: înfrângerile aduc înfrângeri mai repede decât aduc victoriile alte victorii.

Primul set a curs destul de lin până pe la jumătatea lui, cu ambele fete ținându-și bine serviciul. Însă diferența dintre Ana și Kiki este că prima vrea să câștige meciurile, pe când cea de-a doua s-ar mulțumi să nu le piardă. Non-sensul este numai aparent, pentru că în cap se decid, în primul rând, punctele pe un teren de tenis, și abia apoi în rachetă. De la 2-2, Kiki și-a pierdut serviciul de trei ori consecutiv, aducând deznodământul setului mai repede decât credeam. Însă meritele Anei trebuie să fie remarcate. Nu doar jocul în sine a fost în permanență cuplat la pretențiile unui Grand Slam, ci și atitudinea. De exemplu, la un moment dat, când avea 40-0 pe propriul serviciu, iar franțuzoaica a făcut un punct norocos cu fileul, Ana nu a avut nicio reacție negativă. Nicio secundă pierdută, nici cea mai iute privire înspre Kiki, care tocmai își cerea scuze, cum se face. ”N-am nevoie nici de scuzele tale, nici să pierd timpul pe-aici” a părut că vrea să transmită.

Mladenovic a luat decizii greșite de multe ori. Cele din setul întâi au contat mai mult, pentru că, odată cu ele, încrederea că va rupe stringul de înfrângeri se îndoia și ea. Își proteja backhandul la retur, iar apoi, pe serviciul doi, nu ataca deloc. Dincolo de fileu, Ana începuse să înțeleagă cum funcționează jocul adversarei. Venirile la fileu nu au incomodat-o decât de câteva ori, iar passingurile din defensivă ne-au amintit de Halep. Iar când sărbătorea după fiecare punct câștigat (winner sau neforțată a adversarei), de Monica Niculescu.

Slice-urile au părut a fi, la un moment dat, o variantă pentru Mladenovic. Însă rapidă și mai degrabă scundă, Ana nu a avut o problemă în a le ataca dintr-o poziție confortabilă.

Setul al doilea a avut aceleași coordonate, iar jocul lui Kiki, aceleași metehne. A început binișor însă, și a făcut break încă din primul game; prilej pentru Ana să-și spună ”hai, un pas înainte”. Se întâmpla la un schimb de mingi care a găsit-o prea în spate pentru a nu se expune.

Între timp, franțuzoaica, deși calmă (sau resemnată) era agasată ba de spectatori, ba de micile rugăminți pe care arbitrul le avea la ea. Încrederea Anei nu a dispărut după primul game și a revenit rapid cu break și hold. La 3-1, secundele luate de româncă între servicii mi s-au părut din ce în ce mai puține, semn că Ana simțea că se apropie de linia de finș. Și-a păstrat serva, a urcat la 4-1 și abia atunci cred că Mladenovic trecuse, în mintea ei, de la numărul 14 la numărul 15. Dropshot-uri complet nepregătite, rame venite după ce jocul de picioare fusese uitat, și așa mai departe.

Într-un joc backhand versus backhand, poate că ar fi fost egalitate, însă la restul capitolelor, Bogdan a dominat. Mai puțin la numărul de ași, unde Kiki a avut 4, iar Ana doar 1. Serviciul rămâne punctul nevralgic al lui Mladenovic. În două seturi scurte, a dat șapte duble greșeli, iar procentajul serviciului 2 a fost ridicol pentru poziția pe care o are în clasament: a câștigat doar 5 din cele 30 jucate, adică 17%.

Pentru Ana urmează meciul cu rusoaica Yulia Putintseva, locul 54 WTA.

***

Ana intră virtual în Top 100

(Corespondență din Melbourne)

La conferința de presă, Ana a savurat cu reținere intrarea virtuală în Top 100, apreciind că nu se va lăsa mulțumită cu acest pas. Întrebată care este obiectivul ei pe 2018, a râs: “L-am îndeplinit deja. Un al doilea obiectiv, poate? Îmi doresc Top 80, ca următor pas. Eliberată nu cred că sunt, pentru că îmi doresc să fac mai mult decât Top 100. E clar că m-am bucurat foarte tare, e o victorie importantă, e totuși numărul 11 mondial, și este și prima dată când mă calific în turul 2 la Australian Open. Cu siguranță vreau să muncesc mai mult și vreau să am mai multe rezultate și să urc mult mai mult în clasament. Nu mă bucură pe deplin intrarea în Top 100”.

Ana a fost întreruptă la un moment dat de zgomotul puternic al unor artificii din afară, moment care i-a reamintit de o pățanie petrecută în 2016, la Florianopolis, când alerga pe faleză și a fost întreruptă de zgomotul unor împușcături la câțiva pași de ea.

Ana spune că se simte mai liniștită, că s-a maturizat. De asemenea, pregătirea ei fizică este acum mai bună, după ce a început să lucreze în intersezon cu Monica Iagăr, fosta campioană la săritura în înălțime de a cărei experiență Ana beneficiază din plin.

Despre meciul cu Mladenovic. “Am fost mult mai liniștită și mai așezată, am jucat fiecare punct în parte. Tactic, am încercat să joc cât mai mult pe reverul ei, știam că este punctul ei slab și că deseori folosește slice-ul. Astăzi l-a folosit mai puțin, însă lovitura de rever nu mă deranjează, așa că aplic tactica aceasta.”

Despre cum e să joci cu cineva în criză de formă. “Am profitat de lucrul acesta; am simțit-o și în primul set, la mingi de break, dar mai ales și în setul al doilea, când am jucat foarte liniștită, pentru că am văzut că deja concentrarea ei nu mai era aceeași ca în primul set. Bun, n-a mai câștigat nu știu câte meciuri la rând, dar asta nu înseamnă nimic, ea poate să joace dintr-o dată bine. Nu știam dacă va fi sau nu va fi în formă. Azi însă chiar am simțit că pot să fac eu pasul înainte, în fața ei.”

Despre intrarea în Top 100. “Am tot vorbit despre top 100, dar azi cred că a fost prima oară când am jucat meciul acesta fără să mă mai gândesc la nimic, pur și simplu mi-am dorit să mă bucur de joc și să fac puncte cât mai frumoase și să-mi țin avantajul, să nu mă gândesc în momentele alea că eu conduc. Pentru că în momentul ăla se poate schimba totul într-un minut sau două.”

Despre ce s-a schimbat. “Sunt mult mai așezată, mai liniștită. Încerc să-mi gândesc mult mai bine loviturile. Pot să spun că m-am maturizat un pic. Și fizic sunt mult mai bine decât anul trecut. Am avut parte de o pregătire fizică foarte bună în iarnă, acasă, am început să lucrez cu Monica Iagăr, fostă campioană europeană la săritura în înălțime și mă ajută foarte mult, îmi dă multe sfaturi, experiența ei cu siguranță contează. Știe ce să-mi spună, când să-mi spună anumite lucruri. Iar pregătirea mi-a prins cu siguranță foarte bine. “

Despre următoarea adversară: “N-am prea urmărit-o pe Putintseva, dar am timp mâine să mă pregătesc. Atitudinea ei e diferită, știu. Pe mine nu mă afectează ce se întâmplă dincolo de fileu”

(Adrian)

 

***

ULTIMA ZI: 30 la sută reducere în Shop!

 

Ca să sărbătorim 6 ani de 30-0 ai o reducere masivă în Shop: 30% OFF, timp de patru zile (duminică, luni, marți, miercuri) din valoarea întregului coș *

Tot ce trebuie să faceți este să introduceți codul de voucher Treizecizero6aniLetsGo la plasarea comenzii, în câmpul corespunzător, iar valoarea coșului se va actualiza automat.

 

Ce-ți poți lua 

1. Simona de păstrat

Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul foto „Simona de păstrat” este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului. Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici. 

2.  Noul set de tricouri 30-0 Onederful

Tricourile care marchează un moment istoric: prima jucătoare din România clasată pe locul 1 în lume! Noutatea colecției este Onederful Tricolor, pe care îl poți lua de aici. 

De asemenea, mai ai disponibile opțiunile Onederful White și Onederful Black.

3. Noul tricou 30-0 Tee

Un design fresh, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume.

 

Verifică toată oferta din Shop AICI

 

Am structurat mai bine produsele, le ai acum împărțite pe categorii: Publicații | Tricouri | Bundle

(* excepție, tricourile 30-0 Onederful Tricolor și 30-0 Tee).

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi