Simona, după debutul victorios de la AO: „Am fost neliniștită înainte de meci, din cauza ultimilor doi ani de aici”

Adrian Țoca | 16 ianuarie 2018
Ce e important de reținut

Simona crede că va putea juca joi, în turul al doilea, contra lui Eugenie Bouchard, și constată amar că a devenit o obișnuință să aibă probleme cu gleznele. Despre meciul de azi? Nu a simțit vreun moment că l-ar pierde, însă știe că a fost făcut dificil de emoțiile ei de dinainte de meci. Acum, dat la o parte acest prim tur care a oprit-o în ultimii doi ani, ea crede și speră că va juca din nou cu bucuria din China.

(Corespondență din Melbourne)

Cum Novak Djokovic și apoi Stan Wawrinka au dat peste cap programul riguros din sala principală de conferințe, Simona Halep și-a început obligațiile de media de după meciul cu Destanee Aiava în sens invers, începând cu interviurile tv, apoi cu presa română, înainte de a ajunge la conferința de presă în engleză. A ajuns vădit îngrijorată și apăsată, în niciun caz cu mina cuiva care tocmai ce-și câștigase meciul din turul 1. Iar în primă fază a vorbit strict despre meciul în sine, nu despre gleznă, ceea ce a făcut-o să se simtă mai bine. În timp ce Simona descria ce-a simțit înainte de meci și în timpul lui, am realizat cât de ușor uităm, în multe situații, cât de important este contextul specific al fiecărui meci și ce varietate de detalii intră în mixul de gânduri prin care trece un jucător înainte de un meci.

Pe lângă ideea debutului în turneu în calitate de număr 1, Simona mai avea un mic detaliu apăsător în spate: gândul ultimilor doi ani, când a părăsit mereu Australian Open în primul tur. Lucru pe care a menționat de câteva ori de-a lungul conferinței de presă.

În cazuri ca astea, contează prea puțin numele adversarului, cât stresul pe care îl simți invariabil. Când adversara mai e și o puștoaică de 17 ani cu absolut nimic de pierdut și cu totul de câștigat dintr-un meci cu liderul mondial, pe o arenă atât de mare, în fața familiei și prietenilor, lucrurile se pot simți chiar și mai apăsătoare. Există mereu emoții mari înainte de primul meci la o competiție atât de mare, indiferent de oponent. De aceea, un meci Halep – Aiava jucat azi, în acest context, ar fi fost de 10 ori mai greu și mai strâns decât un Halep – Aiava jucat, de exemplu, în turul 3 la Stuttgart.

Și apoi, mai e ceva. În ultimii doi ani, Simona nu a pierdut neapărat pentru că adversara a fost mai bună, ci pentru că a ajuns la acele meciuri (cu Zhang și cu Rogers) mult sub nivelul fizic normal. E normal ca toate gândurile alea, emoțiile dezamăgirilor din 2016 și 2017, ba chiar poate și felul în care a pierdut în 2015, să i se fi adunat în cap la începutul meciului, pe măsură ce mingile de la Aiava au început să cadă în terenul ei.

Cu asta a început Simona, cu sentimentul de eliberare. “Mă bucur că am trecut de acest meci, nu a fost ușor deloc, pentru că primul tur este mereu greu. Așa că trebuie să iau mai multă încredere și să merg înainte curajoasă. A fost un meci destul de greu, e pentru al treilea an la rând când întâlnesc în primul tur o jucătoare care lovește foarte puternic“, a început ea.

Am întrebat-o dacă simte că meciul a fost făcut și mai complicat de ineditul adversarei și de faptul că nu o cunoștea.

“Ar fi fost greu chiar dacă n-aș fi știut cum joacă, pentru că mingea ei nu sare aproape deloc, dă un pic pe sub, mingea de la ea are un efect ciudat și nu e ușor să returnezi mingile ei, de aceea nici nu mi-am găsit ritmul până în setul doi spre final, când am început să dau drumul la braț, să mă relaxez mai mult și să simt în ce fel joacă ea. Cred că spre sfârșit a fost mult mai bine. Și ea a obosit un pic și n-a mai prins mingile acelea pe tușă. S-a legat mai bine pentru mine și mă bucur că am reușit să stau în primul set și să-l și câștig.”

Am întrebat-o dacă e ușurată de faptul că a oprit istoria ultimilor ani. “Nu mai câștigasem la AO de foarte mult timp, știu. Da, am avut un pic de stres înainte de meci. E normal, pentru că doi ani la rând n-am reușit să trec de primul tur. Acum sper să fiu mai bine în turul următor, sper ca piciorul să fie bine și să lupt ca și azi, să câștig meciul.“

Și piciorul? Simona nu apucase să vadă un doctor. “Am pus gheață, nu am apucat încă să merg la doctor, o să merg acum să fac un pic de tratament, pentru că a fost o durere destul de mare acolo.“ Am întrebat-o ce crede ea, cât de serioasă crede că e accidentarea, bazat pe experiența din păcate bogată pe care o are la acest capitol.  “Da, am mai trecut prin foarte multe situații din astea. Nu s-a umflat, nu s-a rupt nimic. Dar nu pot să zic nimic sigur. Însă e foarte important cum mă trezesc mâine“, a accentuat ea pe ultimele cuvinte.

S-a gândit vreun moment în timpul meciului că o să piardă?

“Nu am simțit că aș putea pierde. Probabil prin cap mi-a trecut că e un meci dificil și că trebuie să stau acolo să joc, dar nu m-am gândit că o să pierd. Nu mă gândeam însă nici că o să câștig. Am vrut să mă gândesc la prezent și să fac ce pot, punct cu punct.“

Despre Bouchard, Simona a descris rapid stilul propriu al lui Genie, pe care n-a mai întâlnit-o de la Singapore, din 2014. “N-am mai jucat demult cu ea, știu că lovește destul de repede, ia mingea de la linia de fund, nu se deplasează deloc în spatele liniei. Trebuie să fiu atentă și agresivă și să-mi fac jocul. Trebuie să fiu atentă la mine, nu la ce joacă ea”, a spus Simona, care a încheiat prin a spune că viteza terenului i se pare foarte bună.

„Sunt obișnuită cu problemele la gleznă”

În conferința de limba engleză, Simona a adăugat că nici nu a realizat ce s-a întâmplat în momentul căzăturii și că își dorește să se uite la reluare. Când cineva din sală a observat că momentul “s-a văzut teribil”, Simona a întrebat ca pentru ea. “Așa rău e?” Și imediat a spus că nu se gândește că ar fi atât de rău încât să nu poată juca joi. “Nu mă gândesc la asta. M-am învățat cu problemele de la glezne, mereu mi le sucesc, nu cred că nu voi mai păți d-astea. Dar mereu prima prioritate este sănătatea. Voi vedea, dar în opinia mea voi juca”, a spus Simona, adăugând că ei niciodată nu i se umflă glezna, în schimb are probleme mereu la ligamente.

Despre meci, Simona i-a dat credit adversarei, spunând că a jucat “fără nervi, dar nu fără să gândească. Nu i-a fost teamă de nimic, a lovit totul puternic, foarte bine. Eu am fost, de fapt, stresată un pic, din cauza celor doi ani în care am pierdut aici și nu voiam să fac trei la rând. Cred că ea va fi o jucătoare foarte bună în viitor. Așa că-s bucuroasă că am câștigat“, a spus Simona, completând. “Mi-am zis că trebuie să fiu acolo, în meci, pentru că ei îi va fi imposibil să țină același ritm tot meciul. Cred că experiența mea m-a ajutat azi, dar și felul în care am luptat, am fost acolo pentru fiecare punct și nu am renunțat la nimic. Și la 2-5 mi-am zis că n-o să pierd. Iar dacă e să mă bată, să fie mai bună”.

Iarăși de notat că Simona admite că a ajutat-o un pic timeout-ul luat de adversară spre finalul de set. “Am fost norocoasă un pic, probabil că m-a ajutat. Mi-a prins bine un moment de pauză, să mă liniștesc și să realizez ce am de făcut. Mi-am propus să o fac să alerge, ceea ce am și făcut. ”

Interesantă observația Simonei despre stresul de dinainte de meci, pe care spune că nu l-a putut scutura deloc. “Poate de aia s-a și întâmplat cu glezna. Dar acum mă simt mult mai relaxată și mai optimistă. Îmi doresc să fiu ok mâine, iar apoi să joc bucurându-mă de tenis, ca în China”.

Când a venit vorba despre meciul cu Bouchard, Simona a admis că s-a mai gândit la semifinala de la Wimbledon, din 2014, cu Genie. “Sunt mai mult de 50 la sută sigură că aș fi câștigat acel meci dacă nu era cu glezna. Aveam încredere după Paris, dar s-a întâmplat la început de meci și m-am speriat, cum m-am speriat și azi. Întotdeauna mă sperii când am o mică accidentare. Dar acum va fi un alt meci”.

Apoi a venit o întrebare cu referire la întoarcerea la formă a lui Angie și la pierderea focusului din 2017, când poate obligațiile de lider mondial au costat-o concentrarea. Simona a fost întrebată dacă nu se teme dacă nu i se va întâmpla și ei ceva similar cu Kerber. “Sincer, nu, vreau să ajung întâi în poziția aia”, a spus ea, râzând. “Să câștig un Slam ca număr 1, apoi voi vedea. Acum nu simt presiune deocamdată. Sunt numărul 1, dar se simte ca și cum am atins ce am vrut și mi-am îndeplinit un vis. Azi a fost o presiune diferită, din cauza ultimilor doi ani. De aceea am fost poate mai emoțională. Dar presiunea de a fi numărul 1 e normală. Vom vedea următoarele săptămâni“.

***

ULTIMA ZI: 30 la sută reducere în Shop!

Ca să sărbătorim 6 ani de 30-0 ai o reducere masivă în Shop: 30% OFF, timp de patru zile (duminică, luni, marți, miercuri) din valoarea întregului coș *

Tot ce trebuie să faceți este să introduceți codul de voucher Treizecizero6aniLetsGo la plasarea comenzii, în câmpul corespunzător, iar valoarea coșului se va actualiza automat.

Ce-ți poți lua 

1. Simona de păstrat

Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul foto „Simona de păstrat” este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului. Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici. 

2.  Noul set de tricouri 30-0 Onederful

Tricourile care marchează un moment istoric: prima jucătoare din România clasată pe locul 1 în lume! Noutatea colecției esteOnederful Tricolor, pe care îl poți lua de aici. 

De asemenea, mai ai disponibile opțiunile Onederful White și Onederful Black.

3. Noul tricou 30-0 Tee

Un design fresh, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume.

Verifică toată oferta din Shop AICI

Am structurat mai bine produsele, le ai acum împărțite pe categorii: Publicații | Tricouri | Bundle

(* excepție, tricourile 30-0 Onederful Tricolor și 30-0 Tee).

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi