The Troicki Show | Cea mai simpatică și mai originală criză de nervi a anului: “There’s no space!”

Adrian Țoca | 16 mai 2013

The Troicki Show | Cea mai simpatică și mai originală criză de nervi a anului: “There’s no space!”

E clar, nu ducem lipsă de evenimente în aceste săptămâni. Cel mai caraghios incident s-a petrecut, evident, într-un meci cu Ernests Gulbis pe teren, ieri, în turul 2 la Roma. Vestea cu adevărat șocantă este că nu Ernie a fost personajul întregului tărăboi. Premiul pentru creativitate se acordă lui Viktor Troicki, dintre toți oamenii. Chiar așa, cine l-ar fi crezut în stare pe tăcutul și, aparent, foarte cumințelul Viktor în stare de o astfel de ieșire în decor absolut epică? Dar iată-l surprinzându-ne pe toți cu o ieșire nervoasă care a devenit rapid viral  și care concurează din plin cu cele mai bune momente ale lui Gulbis.

Dar ce s-a întâmplat? După ce a pierdut primul set cu 6-1, Troicki s-a găsit repede în situația de a salva o minge de break în chiar primul game al setului secund. Un schimb prelungit a fost oprit, brusc, de un overrule venit din scaun de la Cedric Mourier, arbitrul pe care l-ați văzut recent și la București, și care a decis că mingea sârbului a fost out. Break Gulbis și 1-0. Mourier s-a dus să verifice urma, a confirmat decizia anterioară și s-a reîntors către scaun. Nu tocmai convins, Troicki s-a dus să verifice singur, moment în care a început spectacolul.

“No, come on, Cedric, you know you’re wrong!” – a început. “Știi că ai greșit, te rog! Ai strigat out și acum nu vrei să-ți recunoști greșeala. Nu se poate! Nu e deloc spațiu între minge și linie. Știi că nu e spațiu! E zero spațiu! Nu pot să joc așa. Nu vrei să te corectezi, pentru că nu vrei să recunoști că ai greșit. Crezi că ai mereu dreptate, dar nu e așa. Nu m-aș plânge dacă n-aș fi sigur!”. 

Mourier a încercat să-l convingă pe Viktor de corectitudinea deciziei sale, fără succes, după care s-a trecut în faza a doua a întregului moment: aceea de comedie pură. Ca un adevărat performer de stand-up comedy, Troicki a improvizat genial, spre deliciul fanilor care l-au aplaudat și, apoi, i-au scandat numele.

Nu e nicio șansă să fie out. Până și din spațiu s-ar fi văzut! There’s no space!“, a țipat Troicki, arătând cu lehamite către ceruri și dând, probabil, naștere unei noi expresii de legendă pe Twitter, la concurență cu “Shut up!”-ul lui Federer și “Try my best”-ul lui Rafa. Apoi a amenințat că se retrage. Într-un final, în hohotele generale, sârbul a mutat decisiv: l-a luat de braț pe cameramanul din spatele scaunului și l-a târât, pur și simplu, pe teren, punându-l să filmeze urma. Bietul cameraman s-a supus, dar Mourier și-a pierdut între timp simțul umorului: “E amuzant până la un punct, Viktor. Știi că nu poți să mergi până într-acolo”, și i-a administrat un warning.

Cu adevărat remarcabil e că Viktor n-a scăpat nici măcar o înjurătură pe parcursul întregului moment. Și da, mingea pare să fi fost bună :)

În tot acest timp, Gulbis a stat liniștit, înțelegându-l probabil mai bine ca oricine pe Troicki. Sau poate privea invidios la toate astea, de ciudă că nu s-a gândit niciodată, în timpul faimoaselor sale explozii nervoase (cea mai recentă, cea de la Monte Carlo, unde a fost penalizat cu un game), să pună un cameraman să filmeze o urmă. Într-un final, și-a pierdut și el răbdarea. După meci, a explicat de ce:

“Eu, când o iau razna, încerc să nu-l afectez pe celălalt jucător. Nu fac o pauză atât de mare. Viktor a făcut scandal și i-au trebuit, câte, cinci minute să se oprească. I-am zis arbitrului: Hai odată, ori se retrage, ori joacă, luați o decizie! Ok, poți să te distrezi, poți să faci circ și să râdem cu toții, dar pe scurt, nu te lungi. Nu le face pe toate odată, păstrează-ți glumele și pentru alte ocazii”. Numai Ernie putea zice asta.

Mai jos, “There’s zero space”, show-ul lui Troicki, adică. Musai de văzut :)

Până la urmă, Gulbis a câștigat lejer, 6-1, 6-1,  un meci care, din motivele de mai sus, dar mai ales din punct de vedere tenisistic, nu prea putea să se termine bine pentru bietul Troicki. Printre altele, Ernie a făcut puncte precum cel de mai jos. De văzut dacă totuși show-ul lui Troicki va grăbi ceea ce deja se speculează că s-ar putea întâmpla, introducerea sistemului Hawkeye și pe zgură, măsură cerută deja de unii jucători.

Letonul a ajuns la niște cifre remarcabile în acest sezon: are deja 19 victorii pe tablourile principale (și șase înfrângeri doar), plus alte 12 victorii în calificări, dat fiind că a fost obligat să joace preliminarii la majoritatea turneelor tari. Deja a depășit totalul succeselor obținute anul trecut, și suntem abia în mai.

Gulbis se pregătește acum de un meci tare de tot cu Rafa Nadal. E a doua șansă pe care o primește la Rafa în acest an, după ce, la Indian Wells, i-a luat un set și l-a împins bine de tot în decisiv, într-unul din meciurile foarte bune ale acestui sezon. La acea vreme, Ernie venea după 13 victorii în 17 zile și, luând în calcul contextul (primul turneu pe hard pentru Rafa), s-a speculat, nu fără temei, că letonul îl poate bate pe Nadal. În cele cinci meciuri directe cu campionul de la Roland Garros, Gulbis i-a luat set în patru dintre ele, pe toate suprafețele: pe iarbă, la Wimbledon, pe indoor hard, la Madrid, precum și pe zgură, chiar la Roma, într-o semifinală neașteptat de strânsă jucată în 2010.

“Cu Rafa, am nevoie de cel mai bun joc al meu, altfel nu trec de trei game-uri. Deci o să vin cu cel mai bun tenis al meu”, a spus, foarte plastic, Ernie vizavi de întâlnirea cu un Nadal în mare formă. Fognini s-a convins singur de asta (1-6, 3-6).

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi