Tenisul își face apariția la Jocurile Olimpice. Cum se vor descurca românii? Cine va lua aurul?

Adrian Țoca | 6 august 2016

Cu multe absențe importante, tenisul e gata să treacă la treabă la Rio. E printre primele sporturi olimpice care debutează. Dincolo de ceea ce face special acest turneu, există o principală asemănare cu toate celelalte turnee mari ale anului: marii favoriți sunt aceiași, Serena și Novak.

Tenisul e grăbit să-și facă apariția printre sporturile olimpice, așa că își începe întrecerile încă din prima zi rotundă a Jocurilor. E o apariție mult discutată, marcată de destule absențe și controverse, înghesuită într-un program dificil, contorsionat ca să facă loc turneului olimpic. Un program în care cele patru Slamuri rămân, în continuare, cele mai importante premii posibile în tenis, ceea ce face regimul acestui sport diferit față de sporturi eminamente olimpice, precum tirul cu arcul sau canotajul, care trăiesc patru ani în semiobscuritate, doar pentru a ieși la lumină cu ocazia Jocurilor.

S-a discutat mult în lumea tenisului despre acest regim diferit. S-au atins toate notele, de la statutul financiar al vedetelor tenisului la relevanța medaliilor olimpice, de la absențele de marcă la dificultățile logistice date de calendar. Apropo de acesta din urmă, reprezentanții celor două tururi vin în Brazilia din Canada, apoi vor face imediat drumul către Cincinnati, în pregătirea ultimului Grand Slam al anului, într-un tur de forță extrem: patru mari turnee într-un interval de 50 de zile, vârful unui sezon oricum solicitant. Orice s-ar spune, e o situație foarte dificilă, căreia îi vor cădea, cu siguranță victime, prin asta înțelegându-se sportivi sau sportive care vor ajunge la un moment dat să fie epuizați într-un meci important. Prin comparație, acum patru ani lucrurile au stat mult mai simplu: tot ce trebuiau tenismenii ca să participe la JO era să-și adăuge câteva săptămâni în plus la șederea în Londra, unde doar ce terminaseră Wimbledon.

La toate astea se mai adaugă și alți factori. Precum prioritățile personale ale unor sportivi, obișnuiți de mici să gândească lucrurile și să se descurce pe cont propriu. Sau problemele de organizare, insecuritățile fiecăruia, teama de Zika sau de celelalte probleme cunoscute ale Braziliei; indiferent cum le-am argumenta sau, dimpotrivă, critica, ele rămân niște decizii personale. Astea, plus situații deja existente independent de JO – cazurile lui Federer, Azarenka și Sharapova, care oricum vor lipsi și în restul sezonului – au dus la tablouri mai slabe. Dacă la fete lucrurile arată, totuși, bine (opt din primele zece jucătoare ale lumii sunt în turneu), la masculin tabloul e mult sub posibilități. Zece din primii douăzeci de jucători absentează.

Însă, după toate titlurile de presă critice, după toate discuțiile, este timpul să ne concentrăm pe ce e bine, pe spiritul Jocurilor. Asta nu înseamnă că problemele reclamate atâtea săptămâni ar fi dispărut peste noapte, ci doar că acum e timpul pentru sportul în sine, pe celebrarea campionilor și a eroilor acestor Jocuri. E momentul să ne concentrăm pe cei prezenți. Iar în cazul tenisului, pe întrebările pe care le propune acest turneu.

Cum se vor descurca românii?

De când cu explozia de rezultate reușite de tenisul românesc, firește că discuția despre Jocuri a crescut în interes, la fel și încrederea pentru o medalie. Tenisul era văzut printre puținele sporturi în care șansele României arătau bine. Retragerea Simonei Halep a scăzut dramatic aceste șanse; în special la simplu feminin, pentru că e greu, totuși, de spus în ce măsură un dublu mixt Horia Tecău – Simona Halep ar fi reprezentat neapărat o amenințare la medalii, într-o probă în care contextul joacă un rol foarte mare.

Greul așteptărilor se mută acum pe perechea Horia Tecău – Florin Mergea. Cei doi nu au făcut un secret din speranțele lor, declarând din timp și în repetate rânduri că scopul lor în acest an este o medalie olimpică. Dacă la Cupa Davis sunt dependenți de echipă, la JO, ei au șansa de a-și decide singuri soarta. Ar fi ocazia certificării cu rezultate directe a unei perechi despre care s-au spus multe lucruri frumoase, dar care n-a avut oportunitatea, până acum, să-și confirme potențialul.

Pentru asta, Horia și Florin și-au sacrificat, într-o bună măsură, sezonul, împărțind timpul de pregătire dedicat echipelor lor obișnuite, cele pe care le formează cu Jean Julien Rojer și cu Rohan Bopanna. S-au antrenat împreună, au jucat mai multe turnee în circuit, câștigând unul, la București, și au beneficiat, în urma unui program susținut de Federație și de COSR, de o echipă care le-a fost aproape în timpul anului.

Este, acum, momentul în care vom vedea rezultatele. Dincolo de toate declarațiile, analizele, comentariile sau de toate așteptările comunicate sau nu, totul se rezumă, la urma urmelor, la tenis și la ce se va întâmpla pe teren. O realitate care, ca la orice alt turneu obișnuit, depinde de alți factori: suprafață, condiții, tragere la sorți, adversari. Tabloul nu le-a făcut favoruri românilor. Favoriți 5, traseul lor e împănat cu rivali la medalii. Ca să ajungă în zona podiumului, Horia și Florin vor trebui să treacă foarte probabil de două echipe extrem de puternice. Pe de o parte, brazilienii Melo și Soares, adversarii plauzibili din sferturi. Pe de altă parte, perechea numărul 1 a momentului, francezii Herbert și Mahut, favoriții 1.

E fain să vezi tenisul de dublu ridicat la o asemenea importanță. De mai mulți ani, Horia și Florin sunt, pe bună dreptate, exponenții tenisului masculin românesc. Este șansa lor acum să reușească un rezultat cu care să-și marcheze definitiv carierele.

Tot la dublu, dar la feminin, perechea Irina Begu și Monica Niculescu a fost considerată mereu cea mai bună combinație posibilă pentru dublu. Cu mai multe rezultate bune împreună, atât în circuit, cât și la Fed Cup, fetele au avut destul de mult ghinion la tragerea la sorți, nimerind încă din primul tur cu una dintre perechile redutabile, Chan/Chan, favoritele 3. Este, însă, un meci în care se poate întâmpla orice, iar dacă fetele vor fi în regulă din punct de vedere fizic, șansele lor rămân solide. Dacă vor trece de primul tur, partea lor de tablou devine apoi deschisă, fără o favorită certă, cel puțin până la o posibilă semifinală cu Garcia/Mladenovic.

La rândul lor, Andreea Mitu și Raluca Olaru au șansa de a juca fără presiune. Intrate pe ultima sută de metri în concurs, fetele debutează cu Reka-Jani/Babos, cu perspectiva unui meci în runda a doua cu Makarova/Vesnina.

Irina Begu, câștigătoare la Florianopolis vineri, și Monica Niculescu sunt singurele noastre reprezentate la simplu. Ambele au meciuri inaugurale abordabile (Hibino și Royg), ambele își pot oferi astfel șansa de a intra și de a simți turneul. Ambele au, apoi, teoretice adversare foarte puternice în runda secundă, Muguruza și Kuznetsova. Ca în atâtea alte ocazii, ambele au capacitatea de a ne surprinde foarte plăcut.

Va reuși Novak Djokovic aurul olimpic?

Este, cu siguranță, cea mai bună șansă a sârbului să-și întregească palmaresul. Novak și-a dominat, oricum, oponenții în ultimul an chiar și când aceștia erau sănătoși, în formă și, cel mai important, prezenți. La Rio lipsesc Federer, Wawrinka sau Raonic, în vreme ce Rafa Nadal abia ce revine, iar statutul său este incert. Cine îl poate opri pe Djokovic atunci, în special pe hard lent, o suprafață perfectă pentru el? Juan Martin Del Potro și amintirile de la meciul de bronz de acum patru ani bântuie turul inaugural, dar argentinianul e destul de departe de vremurile în care putea bate pe oricine în lume. O semifinală Nole – Rafa ar da multă greutate acestui turneu, însă Nadal are nevoie de timp. Cel mai probabil, ne îndreptăm spre o nouă finală Djokovic – Murray, cel puțin așa implică tabloul. Pentru restul jucătorilor, un bronz ar fi o performanță foarte bună.

Vor domina din nou Serena și Venus probele feminine?

“Aceasta va fi vara Serenei”, avertiza nimeni alta decât Serena. Startul a fost făcut la Wimbledon; Rio amenință să fie partea a doua. Din nou sănătoasă și motivată, americanca este, cu siguranță, marea favorită a tabloului feminin. Un nou aur îi va consolida locul în istorie, iar câștigarea lui n-ar mira pe nimeni, chiar dacă Serena a admis că e concentrată mai mult pe Slamuri decât pe Turneul Olimpic. Nu va dura prea mult ca să-și găsească motivația, în special dacă tabloul îi va oferi cele câteva revanșe (Cornet, Vinci) posibile. Cine o poate opri? Sora ei, Venus, va juca la Jocuri pentru a cincea oară în carieră și rămâne un nume relevant, de luat în calcul pentru fazele avansate. Șansele ei cele mai bune pentru aur rămân, însă, în proba de dublu, pe care cele două surori sunt, din nou, așteptate să o domine. Garbine Muguruza și Angelique Kerber, câștigătoare surpriză de Grand Slamuri anul acesta, au motive să spere la o medalie. În special Angie, care are un tablou ceva mai bun – în sensul că nu trebuie să treacă prin Serena ca să ajungă în meciul pentru medalia de aur – și a dovedit deja, spre deosebire de spaniolă, că se poate întoarce într-o finală mare.

Ce-i de văzut în ziua 1

Programul e foarte încărcat; practic, e un aproape-Slam (cu cinci probe) înghesuit în ceva mai mult de o săptămână. Highlights-urile primei zile: debutează Monica Niculescu și Tecău/Mergea, plus Dimitrov – Cilic și Coric – Simon, la masculin, Ivanovic – Suarez Navarro și Bouchard – Stephens, la feminin.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi