Rio 2016: Irina, Monica, Raluca, Andreea, Florin și Horia și-au aflat adversarii în turneele olimpice de tenis

Treizecizero | 4 august 2016

Grupul românilor se pregătește de start, într-un turneu olimpic în care oficialii delegației speră la o medalie.

Turneul olimpic de tenis și-a stabilit astăzi tablourile, iar reprezentanții României și-au aflat și ei adversarii în primul tur.

În turneul feminin de simplu, Irina Begu va debuta contra reprezentantei Japoniei, Nao Hibino. Irina a învins-o chiar săptămâna aceasta, la Florianopolis, pe sportiva niponă. Dacă totul se petrece conform calculelor hârtiei, turul al doilea va aduce un adversar de top pentru Irina, în persoana campioanei de la Roland Garros, Garbine Muguruza. Irina a câștigat cu Garbine la Madrid, anul acesta, și e condusă de iberică în head-to-head cu 2-1.

Monica Niculescu, a doua jucătoare din România prezentă pe tabloul olimpic de simplu feminin, debutează cu reprezentanta Paraguayului, Veronica Cepede Royg, numărul 124 mondial. Va fi prima întâlnire între cele două sportive. Dacă va câștiga, Monica ar putea-o întâlni pe rusoaica Svetlana Kuznetsova în runda a doua.

La dublu feminin, perechea din România cu cea mai mare experiență, Irina Begu / Monica Niculescu, a fost repartizată de sorți contra favoritelor 3, reprezentantele Taipeiului, Hao-Ching Chan / Yung-Jan Chan. Alte perechi puternice pe jumătatea inferioară a tabloului sunt Mladenovic / Garcia (favorite 2), Hlavackova/Hradecka (favorite 6) sau Hingis/Bacsinszky (cap de serie 5). 

A doua pereche din România, Andreea Mitu/Raluca Olaru, debutează contra unguroaicelor Timea Babos/Reka Luca-Jani. Runda a doua le-ar putea aduce celor două fete dublul rusesc Makarova/Vesnina, recentele învingătoare de la Montreal.

Tabloul masculin de dublu, cel în care fanii din România îi vor urmări atent pe Florin Mergea și pe Horia Tecău, i-a adus ca adversari românilor pe argentinienii Delbonis/Duran. Horia și Florin, capi de serie 5, îi vor întâlni, în caz de victorie, pe învingătorii dintre Fleming/Inglot (Marea Britanie) și Gonzalez/Miguel Reyes-Varela (Mexic). Traseul ar putea continua mai apoi, în runda a treia, cu brazilienii Melo/Soares, ambii experți ai probei de dublu, favoriții 3 și favoriții publicului, într-un potențial duel pentru intrarea în zona medaliilor. Dacă vor trece și de sferturi, Horia și Florin ar putea întâlni în semifinale perechea cap de serie 1, francezii Herbert/Mahut. 

Cele patru probe încep de sâmbătă; proba de mixt începe de miercuri.

 

***

Simplu feminin

Serena Williams domină jumătatea superioară a tabloului, unde sorții le-au mai trimis pe Garbine Muguruza și pe Venus Williams. De asemenea, Roberta Vinci mai e acolo, iar un posibil rematch al semifinalei de anul trecut de la US Open s-ar putea petrece în sferturi. Serena are un traseu interesant până acolo: debutează cu Daria Gavrilova, apoi o poate revedea pe Alize Cornet în runda a doua, în fața căreia a pierdut ultimele trei meciuri. Afară de vreun accident, Serena ar trebui, însă, să ajungă în siguranță în semifinale, unde, dacă sorții se respectă, am putea vedea rejucarea finalei de la Roland Garros între Serena și Garbine. Firește, nu ne dorim ca sorții să se respecte. Irina Begu pândește pe traseul Garbinei, pe care ar putea-o revedea în runda secundă, după un debut cu Nao Hibino. Irina, una dintre jucătoarele care adună puncte și victorii în tăcere în WTA și care încă mai trece pe sub radar, este românca în care se pun cele mai multe speranțe la acest turneu olimpic. Acum patru ani, Irina juca în primul tur cu Victoria Azarenka; acum o paște iar un super meci devreme în turneu, însă și nivelul ei e cu totul altul. 

Dacă Irina va produce eliminarea favoritei 3, ea ar putea beneficia din plin de un drum ceva mai permisiv ulterior, pe o parte de tablou pe care se pot întâmpla multe surprize: Anastasia Pavlyuchenkova este cea mai plauzibilă adversară din runda a treia, Timea Bacsinszky sau Venus Williams, în sferturi. Și de ce nu, o semifinală cu Serena, cum s-a întâmplat și la Roma. Dar, în cazul Irinei, multe depind de ipoteticul meci cu Garbine Muguruza din runda secundă, unul în care poate beneficia de încrederea acumulată la Florianopolis, unde joacă finala vineri, dar și de forma neclară a jucătoarei din Spania. Neclară, pentru că Garbine încă n-a dovedit că a coborât din norișorul pe care a săltat-o triumful de la Paris. 

Sfertul al treilea de tablou este, de asemenea, foarte efervescent, cu multe jucătoare care pot surprinde, cu multe meciuri în care favorita este neclară. Agnieszka Radwanska poate profita și-și poate face drum spre medalii. Poloneza are culoar, primul ei test mai serios ar trebui să se producă abia în runda a patra, în sferturi, adică, unde poate juca fie cu Madison Keys, fie cu Carla Suarez Navarro. 

Ultimul sfert de tablou este dominat de favorita 2, Angelique Kerber. Campioana de la Australian Open are un posibil tur 2 greu, cu învingătoarea dintr-un meci tare pentru turul 1, Sloane Stephens – Eugenie Bouchard. Dincolo de asta, Angie e bine poziționată spre medalii. Monica Niculescu este pe acest sfert; dacă totul va fi în regulă cu jucătoarea noastră, ea ar trebui să se vadă cu Svetlana Kuznetsova în runda secundă. Ar fi, interesant, prima întâlnire între cele două jucătoare. 

Tabloul feminin este aici.

Simplu masculin

10 din primii 20 de jucători ai lumii lipsesc de la Rio, din varii motive, de la alte priorități la accidentări. În fruntea lor este, firește, Roger Federer, a cărui decizie recentă de a încheia prematur sezonul a transmis o undă de șoc în circuit. Rămân, însă, destule motive pentru a urmări atent tabloul masculin, chiar dacă el pare un pic slăbit. Revenirea lui Rafa Nadal compensează în bună măsură. Accidentat în timpul Roland Garros, de când datează și ultimul său meci oficial, Rafa a lăsat până în ultima secundă decizia de a juca sau nu Rio; până la urmă, a decis să intre în toate cele trei probe. Nivelul lui actual este neclar, ceea ce înseamnă că va fi mai vulnerabil, în special în primele tururi. Însă e important că s-a întors și că-și va oferi o șansă să reintre, treptat, în formă. 

Evident, marea întrebare a turneului e dacă Novak Djokovic va adăuga și aurul olimpic pe lista formidabilelor sale realizări din ultimii ani. Din păcate pentru el, Nole nu mai deține toate cele patru Slamuri ca să poată spera la un Golden Slam. Dar este, foarte probabil, cea mai bună șansă pe care o va avea Novak vreodată de a câștiga și aurul olimpic și să-și întregească astfel colecția de trofee importante. Traseul său începe cu Juan Martin Del Potro, o rejucare a finalei pentru bronz de acum patru ani, dar contextul n-ar putea fi mai diferit. Juan Martin e încă în faza la care bucuria lui e că poate juca din nou și e greu de crezut că-l poate încurca pe sârb. Jack Sock ar fi, probabil, cel mai solid test în primele tururi, iar Jo Wilfried Tsonga sau Roberto Bautista Agut sunt cei mai probabili adversari din sferturi. 

În semifinale, ar fi grozav un Djokovic – Nadal; spaniolul deschide cu Delbonis și are, teoretic, destul timp să intre în formă. Seppi sau Marchenko în turul al doilea, Coric sau Simon în runda a treia, David Goffin în sferturi, în ceea ce ar fi o primă întâlnire între Rafa și belgian. 

Sfertul al treilea, cel al lui Nishikori, îi mai cuprinde pe Gael Monfils, ajuns în postura de cap de serie 6, pe Marin Cilic, cel care debutează cu Grigor Dimitrov într-unul dintre meciurile tari ale primului tur, sau pe Philipp Kohlschreiber. În fine, sfertul al patrulea ar trebui să fie dominat de Andy Murray. Campionul de la Wimbledon va juca primul meci după finala de la Londra cu Victor Troicki, iar drumul său ar trebui să fie ușor de gestionat, cu foarte puține amenințări. De altfel, dintre favoriți, Andy pare cel mai bine poziționat pentru finală, ceea ce îi mărește șansele de a-și apăra aurul câștigat acum patru ani. 

Articol în curs de actualizare.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi