Simona Halep o învinge clar pe Sloane, e în finală la Cincinnati. Va juca din nou pentru locul 1!

Camelia Butuligă | 19 august 2017

Simo se califică astfel în a doua ei finală a carierei la Cincinnati și, mai important, va avea o nouă șansă curată la a prelua locul 1, a treia de anul acesta. Dacă va reuși, va deveni a 24-a jucătoare din istoria tenisului profesionist care devine lider WTA.

Descătușată după victoria de aseară cu Johanna Konta, Simona Halep a zburat pe teren contra lui Sloane Stephens, obținând o victorie clară, 6-2, 6-1. Sloane s-a resimțit după efortul depus ieri, când a jucat și câștigat două meciuri într-o zi, dar și după numărul mare de meciuri jucate în ultima perioadă; în aceste condiții, Simona s-a dovedit un adversar de coșmar, cu abilitatea ei de a lungi punctele și de a face meciul unul fizic, la nevoie. N-a fost nevoie: agresivă și cu un serviciu mult mai eficient decât în sfertul cu Konta (a pus 73 la sută primul serviciu în teren, a câștigat 66 la sută pe primul și 91 (!) la sută pe al doilea), Simona a făcut câteva puncte sclipitoare și a dominat meciul cap-coadă.

Simo se califică astfel în a doua ei finală a carierei la Cincinnati și, mai important, va avea o nouă șansă curată la a prelua locul 1, a treia de anul acesta, după meciurile cu Ostapenko (finala de la RG) și Konta (sferturi de finală la Wimbledon). Pentru asta, are nevoie să câștige finala de mâine cu Garbine Muguruza.

Cu Garbine, Simona n-a mai jucat din 2015, iar head-to-head-ul cu campioana de la Wimbledon este de 2-1 în favoarea acesteia.

*

Și Sloane Stephens și Karolina Pliskova au resimțit consecințele celor două meciuri jucate ieri: au câștigat împreună doar opt gameuri în semifinalele pierdute contra lui Halep și Muguruzei. Meciul Simonei n-a durat nici măcar o oră; pe lângă încetineala americancei, factorul hotărâtor care a dus la acest scor categoric a fost atitudinea Simonei, care n-a stat prea mult la discuții. Presând neobosit din spate, apărând și nefăcând mai deloc neforțate, Halep nu prea i-a dat speranțe unei Stephens care a recunoscut chiar de la începutul meciului într-un OCC că nu-și simte picioarele. Toate sfaturile antrenorului său, foarte competent de altfel (să nu riște decât când mingea e accesibilă, să încetinească ritmul meciului și să lupte) au fost greu de pus în practică, în condițiile acestei discrepanțe de tonus și motivație.

La motivație vreau să insist puțin. Pentru Stephens, miza acestui meci era mult mai mică: abia revenită după o pauză îndelungată din cauza unei accidentări serioase la picior, americanca a avut la Cincy un parcurs probabil mai bun decât s-ar fi așteptat, ajungând în semifinale. Pentru Simona însă, aflată de la Roland Garros încoace în lupta pentru locul 1, acest meci era esențial ca să rămână cu șanse să devină lider în această săptămână. Stephens este o adversară care-i convine (aceasta este a patra victorie consecutivă asupra ei), pentru că nu posedă o forță a loviturilor de negestionat, iar jocul ei are anumite slăbiciuni care pot fi speculate. În plus, factorul oboseală și lipsa de match fitness o făceau și mai vulnerabilă. Simona a intrat pe teren știind toate astea și fac pariu că n-a vrut să se complice și nici să petreacă mai mult timp pe teren decât era absolut necesar. Peștele cel mare (locul 1) încă înoată liber și va fi mâine păzit de o jucătoare care a devenit și ea un rechin al circuitului: Garbine Muguruza.

Muguruza îi va pune un alt tip de probleme, mai serioase. Simona a bătut-o o dată pe zgură, dar Garbine are în dreptul ei hardul, cu două victorii. Acum suntem din nou pe hard, cu ambele jucând bine pe această suprafață. Match-up-ul este eterna poveste care îi definește cariera Simonei: David contra Goliat. Cu câteva observații: Garbine este un Goliat versatil, capabilă de varietate, urcări la fileu și apărare, iar Simona este un David agresiv, capabilă să facă traziția de la defensivă la atac foarte rapid. Mâine va avea întâietate cea care va reuși să pună prima piciorul în schimb, deci multe se vor decide încă de la serviciu și retur. În rest, depinde, ca de obicei, de cât de multe winnere va face Garbine și  cât de puține neforțate va face Simona. Dacă ambele prind o zi bună, va fi un meci cu năbădăi, pentru că… miza e mare. Dincolo de titlul în sine, destul de baban și el, mai avem și trebșoara asta cu prima jucătoare română care ajunge pe locul 1 în istoria tenisului. Dar despre acest lucru, context și implicații, în episodul următor.

https://twitter.com/WTA_insider/status/899039651952025600

 

 

***

Citește, în 30-0 Pe Curat, Ediția 2017 – „De ce Simona Halep”, plus alte super articole, în peste 120 de pagini cu eroii tăi preferați din tenis. 

Ia-ți revista 30-0 Pe Curat de aici.

Mărirea, stagnarea și din nou mărirea Simonei Halep în ierarhia tenisului mondial și, mai ales, reacțiile noastre la succesele sale sunt, până la urmă, o radiografie a societății noastre. Cum suntem? Cum ne raportăm la gloria aproapelui? Și ce spune asta despre noi?

Citește articolul complet în 30-0 Pe Curat, Ediția 2017

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi