Simona Halep o bate pe Azarenka! Simo își impune voința într-un meci extraordinar. Înapoi în semifinale de Grand Slam!

Treizecizero | 10 septembrie 2015

Într-un meci întrerupt de ploaie la începutul setului decisiv, Simona Halep și-a demonstrat apartenența la elită, învingând-o pentru prima dată pe dubla finalistă și fostul lider mondial Victoria Azarenka. Simona revine astfel într-o semifinală de Grand Slam: prima a anului, a treia a carierei.

Simona Halep a obținut una dintre cele mai importante victorii ale carierei în sferturile de finală de la US Open: a învins-o în trei seturi pe Victoria Azarenka, scor 6-3, 4-6, 6-4 și s-a calificat în premieră în semifinalele de la New York. Este a treia semifinală de Grand Slam a carierei pentru Simona.

În meciul pentru finală, Simona o va întâlni pe Flavia Pennetta, care a eliminat-o pe Petra Kvitova. Pennetta o conduce cu 3-1 pe Simo în meciurile directe, dar Simona l-a câștigat pe cel mai recent, tot pe hard american, anul acesta, la Miami.

Sunt întâlniri cărora li se pune o etichetă de Big Game, iar ștacheta pretențiilor se ridică mult; genul de meciuri pentru care toată lumea se oprește din treabă și trece să le vadă. Pe baza unor astfel de meciuri ești adesea evaluat, de felul în care le faci față depinde încadrarea ta, fie la foarte buni, fie la elită. Halep – Azarenka era unul dintre ele. Așteptat de doi ani, între o fostă și o actuală jucătoare de Top 3, una într-o tentativă de a-și recupera locul, cealaltă, căutând să demonstreze cui încă mai era de convins că și-l merită pe al ei. Plus o miză mare, mai mare decât un simplu loc într-o semifinală de Slam. Era în joc o calificare de care amândouă aveau nevoie pentru a-și upgrada cumva sezonul. Ce putea să nu placă la o asemenea bătălie?

Oh, și a livrat, și încă cum. Calitatea meciului a fost din altă ligă, justificând hype-ul din jurul lui. Iar așteptările au fost satisfăcute. Două jucătoare pur-sânge, care și-au împărțit lovituri în stânga și-n dreapta vreme de trei seturi. Multe breakuri, multe întrebări puse de ambele părți, multe schimburi lungi şi retururi agresive. Plus ploaia care a adăugat și ea o filă la dosarul și așa complicat.

Ce-am văzut până la întreruperea din cauza ploii? Simona a venit să joace. Nivelul ei a fost dintr-o altă lume față de cel arătat cu Sabine Lisicki și s-a simțit asta de la prima minge; singurul lucru în comun între cele două meciuri, bandajul care i-a acoperit piciorul stâng. De asemenea, a servit mult mai bine decât în turul precedent; serviciul i-a adus de multe ori puncte importante sau i-a dat un avantaj în schimb.

Vika a intrat mai şovăielnică în meci. În primul set a servit procentual mai slab ca Simona, iar dintre cele servite a câştigat mai puţine. A făcut mai multe neforţate şi mai puţine lovituri direct câştigătoare. A fost împinsă de-a latul terenului de o româncă în stare să lovească lungul de linie all-day long. Simona, de cealaltă parte, şi-a pierdut serviciul în primul game, dar de acolo a crescut spectaculos, iar per total a fost mai clară în joc, a jucat cu nerv și clarviziune: a deschis terenul şi a făcut pasul în faţă mai des, punându-și în valoare timingul și deplasarea superioare. Două holduri la zero, la 4-1 și la 5-2, i-au dat încredere pentru cel mai important serviciu din primul set. Vika a încercat să pună ceva presiune, dar Simona a revenit de la 15-30 și a închis setul la prima minge. O secvență care avea să se repete ceva mai târziu în meci, într-un moment crucial. 

Sascha Bajin, sparring partner al Serenei Williams timp de mulţi ani şi acum parte din echipa Azarenkăi, spunea că la ora actuală Victoriei îi lipseşte „10-20% din joc”. Cu câteva kilograme în plus, Vika se mişcă mai greu şi defensiva ei, de altfel foarte solidă, poate fi expusă de cineva ca Simona, care presează neobosită. Însă motivul pentru care o jucătoare ca Azarenka nu poate fi subestimată nici atunci când joacă sub capacitatea maximă este experienţa ei la acest nivel. Cine a câştigat meciuri mari şi mai ales finale la Slamuri ştie când anume să tragă mai tare în meci, în momentele de sensibilitate maximă: la începutul şi sfîrşitul seturilor, iar în gameuri, de la 30 încolo. Pe lângă asta, Vika şi-a ridicat per total nivelul jocului în setul 2: a servit mai bine, şi-a curăţat jocul de erori şi a făcut de trei ori mai multe câştigătoare directe decât în primul.

Set 1: 68%, 4 W, 14 UFE

Set 2: 79%, 14 W, 10 UFE

De cealaltă parte, jocul Simonei a scăzut un pic în intensitate, în principal la serviciu: procentajul pe primul a scăzut cu 16%.

Set 1: 77%, 12 W, 8 UFE

Set 2: 61%, 12 W, 6 UFE

Convinsă că trebuie să vină cu lucruri diferite, Azarenka a început să urce mai mult în față și să o scoată pe Simona de pe baseline, zonă din care românca a dominat mai degrabă schimburile. În plus, Vika începuse să se obişnuiască cu schemele de joc ale Simonei şi să-i citească destul de bine traiectoriile. Asta, cuplată cu puterea loviturilor, la care Azarenka este superioară, au făcut ca Simona să piardă teren în setul doi, mai ales în raliurile lungi. De asemenea, conversia mingilor de break a fost un capitol unde între cele două a fost o diferenţă drastică. În fapt, e una dintre explicațiile pentru care Simona s-a văzut trasă în decisiv. Chiar dacă a avut un reviriment pe final de set, când recuperase break-ul și a servit pentru 5-5. Chiar dacă, ocazional, ea a continuat să găsească passinguri, lunguri de linie sau unghiuri glorioase.

Ploaia a găsit lucrurile scăpându-i oarecum de sub control Simonei: după ce şi-a pierdut serviciul şi setul 2, şi-a pierdut din nou serviciul în debutul setului 3, dar şi l-a recâştigat imediat.

Era un moment complicat. Game-ul de început al setului decisiv durase 11 minute, iar Simona a continuat să rateze șanse de break într-o veselie. Șanse care s-au răzbunat imediat, în game-ul următor. La 2-0 și pe serviciul Vikăi, Simona a avut iar oportunități de break, într-un game pe care l-a început cu două winners în lung de linie unul după altul. În sfârșit, la a al patrulea BP din acel game (și al șaptelea din set), Simona a pus capăt perioadei de mini-criză, revenind pe serviciu. S-a dus rapid la 40-15, când a început ploaia, iar meciul s-a oprit.

După câteva minute în care au fost ținute pe teren, fetele au fost conduse la vestiar, iar prognoza nu arăta deloc optimist. Pe Twitter se vorbea despre posibilitatea ca ziua să fie compromisă, ceea ce ar fi complicat teribil lucrurile. Tot pe Twitter ne întrebam cu toții cine-i mai avantajată de ploaie și ne-am adus aminte de US Open 2013, alt turneu la care ploaia și-a făcut de cap într-un moment important al unui meci al Simonei.

Dacă până atunci Simona a jucat foarte bine, la revenire a fost pur și simplu excepțională. După o oră și 25 de minute de pauză, românca a început partea a doua a meciului cu un as, cu care a completat game-ul rămas neterminat înainte de ploaie. Vika a răspuns și ea sigur, trecând iar în față, dar calitatea tenisului crescuse dramatic, cu ambele jucând foarte bine simultan. „Am fost surprinsă de viteza cu care a venit mingea de la ea”, a spus ulterior Vika, admițând că n-a observat asta din studiul video. Pe bielorusă trebuie însă s-o fi surprins chiar mai mult sentimentul de urgență cu care a revenit pe teren numărul 2 mondial. Simona a început să găsească liniile tot mai ușor și a făcut prima pasul în față. A luat inițiativa, înțelegând că nu poate să câștige meciul din spatele terenului, și a făcut break-ul de 4-3, într-o perioadă a jocului în care fiecare schimb era, practic, o lovitură direct câștigătoare sau, dacă nu, o eroare forțată. În vreme ce alte jucătoare își declarau pe Twitter admirația pentru nivelul calitativ al meciului, Simona a revenit de la 0-30, pentru 5-3, apoi a fost la două puncte pe serviciul Vikăi de victorie. Bielorusa a rezistat, s-a apropiat la 4-5 și a pus ultima întrebare: poți, Simona, să închizi tu?

A putut. Ultimul game a avut același desfășurător ca ultimul game al primului set. Tot 15-30. Apoi Simona și-a luat inima în dinți și a descărcat un forehand în diagonală care i-a adus mingea de meci. Al 40-lea winner al meciului pentru Simo, contra a 19 erori neforțate, un bilanț fantastic. Vika n-a ținut raliul următor, scăpând un forehand în out și meciul era gata. Prima victorie cu Azarenka, prima semifinală de US Open, o nouă victorie pe hard, cel mai bun rezultat al anului în Slamuri. Era și timpul pentru a îndrepta aberația din dreptul bilanțului la Slamuri pe anul acesta, iar Simona a făcut-o în cel mai convingător mod cu putință: învingând-o pe cea care era chemată să pună lucrurile la punct în clasament. De unde rezultă că, iată, clasamentul e foarte bine așa cum este.

 

Pe cât de grozavă a fost victoria, nu e timp de prea multe discuții. Simona n-are pauză până la semifinale, unde o va întâlni mâine noapte (aproximativ 3:30, ora României) pe Flavia Pennetta, cea care a scos-o în trei seturi pe Petra Kvitova. Va fi al cincilea meci direct dintre cele două; Flavia are 3-1 în H2H, dar Simona a câștigat meciul de anul acesta, jucat la Miami.

Kvitova a declarat la conferinţă că a ştiut încă de dimineaţă că îi va fi greu pe teren: a tras de ea să se trezească, după o noapte în care abia a dormit. Programată prima pe căldura după-amiezii, Kvitova, diagnosticată cu mononucleoză de curând, avea să fie dezavantajată cu cât stătea mai mult pe teren.

Probabil ştiind acest lucru, a început în forţă meciul, mitraliind-o pe Pennetta cu servicii răsucite şi lovituri categorice din spatele terenului. Nu prea are nimeni ce să-i facă Petrei atunci când joacă aşa şi Flavia s-a văzut condusă cu un set şi un break, deși a avut șanse de-a lungul setului inaugural. Întrebată în interviu ce i-a trecut prin cap în acel moment, Pennetta a spus că a încercat să prelungească schimburile, s-o facă pe Kvitova să alerge.

Acest lucru, combinat cu faptul că rezervele de rezistenţă ale cehoaicei erau deja limitate, au întors încet şi sigur meciul. „Am încercat să lupt până la capăt, dar am  ştiut de la primul punct că nu mă simt la fel de bine ca în rundele anterioare”, a spus Petra. Pennetta a triumfat până la urmă în trei seturi asupra unei adversare din ce în ce mai lipsită de vlagă. Acum vor urma noi teste şi analize medicale pentru a evalua starea Petrei, care îşi va programa următoarele turnee în consecinţă. Totuși, a fost un turneu nesperat de bun pentru ea: prima dată în sferturi la USO, iar asta, cuplat cu titlul de la New Haven, îi dă speranțe pentru Singapore.

Cât despre Flavia, este din nou într-o semifinală la US Open, un turneu pe care îl iubeşte. Alături de o altă veterană, Roberta Vinci, avem două italience calificate în semifinalele unui Slam, o premieră în era Open.

 

Citește și: Simona și cum a dus-o puterea „din interior” în pragul unei noi finale de Slam. Idei și notițe după Azarenka și înainte de Pennetta

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi