Simona Halep își ia revanșa cu Timea Bacsinszky, victorie importantă pentru ea. Avem un sfert 100 la 100 românesc: Simona vs Irina!

Camelia Butuligă | 4 mai 2016

Simona Halep a reușit să răzbune înfrângerea dureroasă de la Miami, de luna trecută, și a învins-o categoric pe Timea Bacsinszky, 6-2, 6-3, calificându-se în ultimele opt la Madrid. Vom avea, așadar, o semifinalistă din România la Madrid. Simona conduce cu 3-0 în întâlnirile directe cu Irina. Cele două s-au întâlnit prima dată la un turneu ITF de 10k, la București, în 2007: 6-3, 6-4 pentru Simona. Un an mai târziu, alt 10k, din nou București, tot Simona: 7-5, 6-2. Singura întâlnire anterioară pe un tablou WTA s-a disputat la Hobart, în 2012, cu Halep impunându-se tot în două seturi: 6-4, 6-2.

Într-un alt moment notabil din istoria recentă a tenisului feminin românesc, avem un duel românesc în sferturile unui turneu Mandatory. E al doilea an la rând la un turneu mare pe zgură când vom avea o întâlnire între două românce într-o fază avansată a unui turneu important, semn al relevanței fetelor. Bucuria unei astfel de întâlniri a fost ulterior completată de victoriile reușite de Sorana Cîrstea și de Patricia Țig, care s-au alăturat Simonei și Irinei în sferturile de finală. 

***

Simona Halep a rămas singurul cap de serie (6) calificat sferturile de finală de la Madrid. Azi au ieșit Azarenka (retragere), Kvitova (învinsă de Gavrilova, a declarat că a avut o accidentare și a putut să se antreneze abia de sâmbătă), și Carla Suarez Navarro (afectată de o infecție respiratorie, a fost învinsă de Sam Stosur).

Cât de repede se schimbă lucrurile în tenis, nu? Mai acum o lună ne frângeam mâinile și o căutam pe Simona cu lupa în Race to Singapore. Acum, toată lumea se uită la ea, după trei victorii expeditive, în formă și aptă fizic, și o desemnează favorită la câștigarea titlului.

Teoretic, nu pot să nu fiu de acord cu analiștii: Simona a arătat foarte bine pe teren până acum. Chiar dacă adversarele nu au fost dintre cele mai periculoase (teoretic), nimeni nu intră pe teren ca să piardă. Cea de azi, Timea Bacsinszky, reușise chiar o victorie smulsă din ghearele înfrângerii contra Simonei la Miami. Atunci însă Timea fusese mai proaspătă decât azi, când cele șapte meciuri jucate în ultimele opt zile (la Rabat și la Madrid) au cântărit mult. Ca multi alți jucători care au avut succes la turnee mai mici săptămâna anterioară, Bacsinzsky a intrat pe teren obosită și peticită.

Simona, de partea ei, a intrat avizată de ce-i poate pielea elvețiencei. Timea a jucat aceeași tactică de la Miami (de ce să schimbi ceva care a avut succes?): varietate extremă și în traiectorii și în efectele mingii. Urmărind cât de mult fragmenta ritmul jocului, m-am întrebat dacă nu cumva, ca jucătoare de tenis, Timea suferă de sindromul personalității multiple. O minge e Radwanska, următoarea lovește reverul mai razant decât Kvitova, mângâie mingea ca Murray, apoi returnează ca Djokovic. Este amețitor. 

Din fericire, nu și pentru Simona. Fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me. Halep a intrat pregătită mai ales pentru loburile care i-au mâncat sufletul și punctele la Miami. Atunci, mingea a tăbărât pe ea, acum a tăbărât ea pe minge: luate devreme, loburile Timeei au fost demascate drept niște lovituri vulnerabile, care pot fi transformate ușor în winnere.

Cu ceva energie rămasă dar cu un set în minus, cameleonica Bacsinszky a încercat să schimbe abordarea la începutul setului doi. A renunțat la loburi și a coborât mingile mult și scurt. A tras-o pe Simona față-spate cu mingi joase și tăiate, pe care trebuia să le dezgroape de lângă fileu. A obținut un break la 1-1, dar l-a pierdut imediat la zero. Simona n-a părut deranjată de noua tactică: s-a pus pe alergat, da data asta înainte-înapoi. Nu ea era cea cu indicatorul pe roșu.  Iar combustibilul Timeei s-a terminat la momentul cel mai prost, la 4-3, și cu el s-a dus și serviciul. Simona a servit pentru set și meci și a reușit un game la zero. 6-2, 6-3 într-o oră și 13 minute.

”Cred că mi-am adaptat bine jocul la al ei”, a declarat Halep după meci. ”Îmi place zgura și am încercat să variez, să nu lovesc în forță și s-o joc mai mult pe dreapta. Să fiu mai creativă și să deschid mai bine terenul.”

Ca și în meciurile trecute, a pășit deseori în teren, urcând la fileu de 19 ori, cu 15 puncte câștigate. Bacsinszky i-a dat credit Simonei și a descris-o ca fiind o atletă foarte bună, care i-a fost superioară fizic azi.

Deci sfert românesc, din nou, ca anul trecut. De data asta, în locul Alexandrei Dulgheru este Irina Begu. Meciurile dintre Halep și Begu sunt o raritate: ultimul datează din 2012 (Hobart, hard, câștigat de Simona), iar înainte au mai fost două, în 2007-2008, pe zgura unor turnee minore din București. Nimic, deci, în ultimii patru ani. Nu avem niciun reper recent, în afară de clasament și palmares. Din acest punct de vedere, Simona e favorită. Dar va fi un test interesant pentru amândouă și poate primul dintr-un șir lung de meciuri viitoare, pe măsură ce clasamentul Irinei se va apropia tot mai mult de top 10.

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi