Boom! Patricia Țig o învinge pe Keys, își continuă turneul de vis. Patru românce în sferturi la Madrid!

Treizecizero | 5 mai 2016

Patricia Țig li s-a alăturat Simonei, Irinei și Soranei în sferturi, după o zi de poveste. Pati a învins-o pe Madison Keys cu 6-3, 6-4 în o oră și 15 minute și s-a calificat în sferturile de finală la Madrid, cel mai relevant rezultat al carierei ei. Și cel mai prețios, mai ales că a venit pe tablou după două victorii muncite în calificări. În consecință, ea este acum la doar un pas de a fi confirmată oficial în Top 100 începând de săptămâna viitoare; și-ar împlini, astfel, unul dintre obiective.

„Ar putea fi foarte bine sărbătoare națională în România”, spunea comentatorul Tennis TV în momentele de final ale meciului Patriciei cu Madison, arătând către extraordinarul rezultat reușit de românce, azi, la Madrid. 

How about THAT? Dintre toate victoriile românești din această zi minunată, cea a Patriciei a fost cea mai imprevizibilă. Parcursul ei, început din calificări, a luat pe toată lumea pe nepregătite, inclusiv pe adversara ei din optimi, care n-a găsit decât pe alocuri soluții ca să o oprească. Fie și numai intrarea pe tablou a fost văzută ca un succes important pentru Pati, în condițiile lipsei de meciuri la acest nivel. Dar Madrid devine turneul ei de breakthrough, comparabil oarecum cu traseul Simonei Halep de la Roma, din urmă cu trei ani. Cu încă o victorie, similitudinile s-ar mări. Iar visul ei – intrarea în Top 100 – e din ce în ce mai aproape.

Meciul a început după o zăpăceală generală – intrate pe terenul 3, fetele au fost scoase de la încălzire pentru a face loc continuării decisivului dintre Cuevas și Monfils. Cei doi jucau pe Arantxa Sanchez când o pană de curent a făcut imposibil finalul acolo. Fetele au protestat, dar în cele din urmă au trebuit să iasă, pentru ca blocajul să fie cumva rezolvat. Când s-au întors, doar o mână de fani, majoritatea românii inimoși care le-au făcut galerie fetelor, mai erau să vadă ce pregătise Patricia.

Cele două au aceeași vârstă, 21 de ani, dar dacă Madison Keys pare de când lumea în circuit și are deja o experiență masivă, prezențele Patriciei pe tablourile WTA se numără pe degete. În schimb, românca a venit cu alte avantaje: forma prinsă la Madrid și faptul că este mult mai naturală pe zgură.

Începutul a fost impecabil. Patricia și-a pus rapid la treabă cele două arme redutabile, serviciul (a încheiat meciul cu 78 la sută procentajul primului serviciu pus în teren) și forehandul. În plus, a variat isteț, a lovit lung și a pistonat strategic pe reverul lui Madison. Planul a funcționat. La un moment dat, statistica arăta 11 erori neforțate de pe această parte pentru americancă. Scorul arăta deja 4-0, iar Keys avea aerul unei persoane care nu înțelege ce i se întâmplă.

Ce a plăcut cel mai mult la Patricia a fost curajul. Când Madison a prins vânt în pânze și s-a apropiat periculos la 4-3, cu minge de break pentru 4-4, Țig a răspuns puternic și sigur, cu un hold care a decis, practic, soarta meciului. Tensiunea meciului crescuse, dar Patricia și-a ridicat și ea nivelul, atât ca joc, cât și ca intensitate, nesfiindu-se să se plângă de decizii de arbitraj, să se bucure vocal sau să îi arate adversarei că nu are de gând să cedeze nicio palmă de teren.

Setul doi a curs mult mai haotic: Patricia s-a desprins repede la 2-0, dar a fost întoarsă de Maddie, cu o altă serie de trei game-uri la rând din partea americancei. A fost momentul lui Răzvan Sabău, care i-a comunicat elevei sale că este doar un break la mijloc. “Pe care îl vei recupera acum, pentru că returul a mers. La retur faci exact ce trebuie”. I-a mai spus să se liniștească și să-și regleze un pic follow-up-ul unor mingi pe care le lovea bine, dar nu le urmărea la fel de bine. “A început și ea să joace. Luptă. Ne liniștim și luptăm. E totul în regulă. Calm și liniștită”. Profeția lui Sabău s-a petrecut întocmai, Patricia a făcut prompt break la zero. Apoi a mai urmat un schimb de break-uri, dar românca a jucat mai inteligent punctele care contau, combinând inspirată diferite viteze și înălțimi, înainte de a închide meciul în stil. Ultimul game a fost fantastic și a pus un semn de exclamare la finalul unui meci care o anunță pe româncă. Internetul a descoperit-o, jurnaliștii au descoperit-o și nu le-a luat mult timp să decidă că o plac, iar Patricia a răspuns cu candoarea-i obișnuită la cea mai bună săptămână a carierei: “Sunt incredibil de fericită. Nu mă așteptam să se întâmple așa. Dar când muncești din greu, cred că uneori nu știi când vei fi recompensat.”

Patricia spune că s-a simțit bine din prima zi la Madrid. “Am avut un feeling că totul va fi bine după primul antrenament. Mi-am zis: ok, acum dă totul pe teren, luptă pentru orice punct și nu te gândi că se va întâmpla ceva anume”.

Joi, în ziua în care patru românce vor fi pe teren în sferturi, cea mai nouă prezență în grupul numeros de jucătoare din România care sunt relevante în tenisul mondial o va întâlni pe Sam Stosur, cu o miză imensă pe masă. “Am urmărit-o, cred, 10 ani la televizor. Îmi place mult de ea și de jocul ei; e o jucătoarede top. O să încerce să mă împingă la tot soiul de decizii prostești, dar o să încerc să nu fac d-astea. Nu mă aștept la nimic. Orice se va întâmpla, voi fi fericită oricum”.

Patricia pune cap la cap rezultate frumoase și atitudini chiar și mai frumoase. Este o combinație rar întâlnită între arme, atitudine și mindset, lucruri care, de regulă, definesc potențialul unei jucătoare. Îi mai trebuie experiență și consistență, lucrul adesea cel mai greu de obținut. Însă, în ritmul acesta, pe Patricia o așteaptă multe lucruri frumoase. Iar fanii de acasă sunt cei mai câștigați, au încă o jucătoare de la care să spere rezultate bune. 

Sferturile de la Madrid:

Sorana Cîrstea vs Cibulkova – aprox. ora 16:00

Louisa Chirico – Daria Gavrilova 

Simona Halep – Irina Begu – nu înainte de 15:00

Patricia Țig – Sam Stosur – aprox 22:30

Articol în curs de actualizare.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi