Simona Halep e campioană la Madrid după o săptămână impresionantă! "Cea mai frumoasă zi din viața mea!"

Camelia Butuligă | 7 mai 2016

Simona Halep a câștigat turneul de la Madrid, după 6-2, 6-4 în finala cu slovaca Dominika Cibulkova. Este primul trofeu al anului pentru Simona, care revine puternic după un început de an ezitant. De asemenea, e și primul trofeu alături de Darren Cahill.

Declarațiile Simonei de după titlu sunt în articolul de aici.

 

***

În finala de la Madrid, Simona Halep a jucat un meci impecabil de la un capăt la altul, contra unei adversare care a aruncat cu tot ce-a avut în ea. Nu s-a pierdut vremea cu tatonări preliminare: amândouă au intrat pe teren trăgând cu toate armele. Am avut pe tot parcursul meciului un sentiment de urgență, de cursă contra cronometru între două jucătoare agresive, care au jucat ca-n transă.

S-au tras focuri încă din primul game: Simona a făcut break și a pus-o pe Cibulkova cu spatele la zid. Iar când minuscula dar apriga Domi este încolțită, începe să aibă o singură viteză: lovește totul de parcă e ultimul ei meci. Nu cred c-am mai văzut demult atâtea mingi care să aterizeze pe linii sau la câțiva centimetri de ele. Cibulkova a riscat enorm, pentru că ăsta e jocul ei și pentru că nu avea încotro, era condusă. Dar și Simona a atacat la rândul ei colțurile și linia de fund, producând cu această ocazie niște crosuri de forehand absolut devastatoare, pe lângă clasicele revere în lung de linie. 

Setul unu a continuat cu Simona dominând, începând cu serviciul, care a fost ca o stâncă: 77% procentaj de reușită al primului și, foarte important, 75% din punctele servite cu el câștigate. Apoi, returul a funcționat foarte bine, mai ales pe primul serviciu al slovacei. În acest context, era o chestiune de timp până Simona avea să facă rost de alte șanse de break și acestea au venit la 3-1. Simona s-a distanțat la 4-1 și a mai avut un hop doar în ultimul game, unde a apărat trei mingi de break consecutive și a încheiat setul cu 6-2.

În setul doi, Cibulkova a mărit intensitatea loviturilor și mai mult, dacă era posibil. Au fost schimburi furioase, în care Domi a lovit cu sete, Simona a apărat și a alergat ca posedată, găsind soluții și deschideri în terenul advers din poziții foarte dezavantajoase. Momentul cheie al setului, care a decis meciul, a fost probabil acel game lung de la 2-1, unde Simona a reușit un hold greu, după cinci egalități și o minge de break slavată. De acolo înainte, Dominika nu s-a mai apropiat de serviciul Simonei. Din cei trei ași serviți de Simona, ultimul a venit chiar la mingea de meci, ca o parafă simbolică.

Concluziile despre nivelul de joc al Simonei sunt foarte îmbucurătoare după acest turneu. Serviciul nu mai este o vulnerabilitate, iar deplasarea este aproape de nivelul magnific care a propulsat-o în top în 2014. Și-a redescoperit acel joc în care plasează mingea aproape de colțuri și linii, deschizând terenul și nu bombardându-l. În plus, față de returul și reverul extrem de flexibil pe care le știam cu toții, acest an aduce o nouă armă: forehandul înșurubat în cros, uneori în unghiuri extrem de închise, sau, bonus, lovit din alergare din poziții defensive. Acesta este secretul succesului ei, probabil cea mai periculoasă și exasperantă (pentru adversare) calitate a Simonei: capacitatea rară de a lovi precis și adânc din poziții defensive sau din alergare. Este marca marilor jucători, a celor dăruiți cu o agilitate și coordonare mult peste normal. Este foarte îmbucurător să văd din nou folosită în meciuri această calitate prețioasă. Dar toate acestea nu ar însemna mare lucru dacă nu ar fi legate între ele de acel liant care o ridică pe Halep deasupra unor adversare poate mai experimentate și mai puternice fizic: competitivitatea, ambiția și mai ales convingerea că este mai bună.

Acest titlu, câștigat absolut meritat, este important datorită calibrului său (al doilea Mandatory din palmaresul ei după Indian Wells 2015), dar și din alt motiv: a vrut să-l câștige. Și-a propus și a declarat-o sus și tare. Când s-a văzut rămasă cel mai mare cap de serie din tablou, în loc să se încovoaie sub povara așteptărilor, și-a suflecat mânecile și s-a dus țintit după trofeu. Felul cum a jucat și în semifinala cu Stosur și finala cu Cibulkova a fost absolut dominator.

Dintr-o dată, șansele ei la Roland Garros au făcut un salt spectaculos. Cu siguranță acest trofeu o va reintroduce printre pretendentele cu șanse la titlu la Paris. E drept, acolo vor fi Serena și Azarenka și Kerber și Radwanska. Și înainte de Paris, va trebui poate să dea piept cu unele dintre ele la Roma. Nu știu dacă va mai fi posibil să rămână sub radar, așa cum a zis că-i place, dar indiferent de așteptări, cel mai concret lucru cu care va rămâne după acest Madrid (în afară de trofeu) este jocul său, revenit, slavă zeilor, la vechile și impresionantele dimensiuni halepiene. 

 Cifrele Simonei: 

– Simo a livrat o nouă performanță remarcabilă, la doar o zi după cel mai bun meci al anului, produs în semifinala cu Stosur: a încheiat meciul cu 20 de lovituri direct câștigătoare și doar 10 erori neforțate. A câștigat 7 din 10 puncte la fileu. 77% procentaj de reușită al primului și, foarte important, 75% din punctele servite cu el câștigate.

– Simona ajunge astfel la 12 titluri WTA în carieră, dintr-un total de 20 de finale. O egalează pe Virginia Ruzici în topul jucătoarelor din România cu cele mai multe trofee.

– Trofeul de la Madrid este al doilea de Premier Mandatory pe care-l câștigă, după cel de la Indian Wells, din 2015. Turneele Premier Mandatory (Indian Wells, Miami, Madrid, Beijing) formează cea mai importantă categorie de turnee după Slamuri. E a 7-a jucătoare care câștigă multiple titluri de PM.

– După primul ei titlu alături de Darren Cahill, Simona va urca pe locul 5 în clasamentul WTA la zi, depășind-o pe Victoria Azarenka, și pe locul 6 în Race to Singapore.

Cifrele românilor

– Cum Florin Mergea și Horia Tecău s-au calificat în finala de dublu și se vor înfrunta, mâine, pentru trofeu, România are astfel două titluri în această săptămână la Madrid.

– Bilanțul românilor în 2016: 4 titluri (1 simplu, 3 dublu) și 4 finale (4 dublu)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi