Simona: „Cred că e loc și de mai bine. Mă bucur să aud că sunt favorită, dar îmi păstrez opinia că e devreme să vorbim despre titlu”

Adrian Țoca | 4 iunie 2018
Simona Halep

„Nu simt presiune din partea țării mele. Simt că își doresc și ei foarte mult, dar privesc asta ca pe un lucru pozitiv. Le simt susținerea. Mă gândesc la câștigarea unui Grand Slam, dar nu știu dacă se va întâmpla anul acesta sau în viața asta, dar muncesc pentru asta. În fiecare zi încerc să mă îmbunătățesc, turneu de turneu, an de an. Sper că voi fi suficient de matură să câștig un Slam, dar deocamdată nu vreau decât să mă bucur de victoria de azi.”

Roland Garros este oferit de

(Corespondență de la Paris)

După meciul patru al ei în turneu a venit conferința de presă la care Simona Halep a părut cu adevărat relaxată, semn că este instalată confortabil în turneu. Zâmbitoare, ea a pronunțat adesea cuvinte cheie precum „mulțumită”, „relaxată”, „bucuroasă”, „concentrată”, „pregătită”.

„E adevărat că în săptămâna a doua te obișnuiești un pic cu turneul și cu emoțiile. Cred că m-am mai relaxat după prima săptămână, dar cred că ambele sunt speciale.”

E drept, după o evoluție precum cea de azi, era și greu să nu fie cu zâmbetul pe buze.

„Sunt foarte fericită, de fapt. Cred că a fost un meci foarte bun din partea mea, iar felul în care am jucat îmi dă încredere că tot ce am făcut până acum, am făcut bine. Nu e niciodată ușor cu ea. Și la Madrid, și aici am simțit că e foarte agresivă. Vrea să joace repede, așa că azi cred că și eu am făcut la fel. Am fost un pic mai puternică în momentele importante. Acele patru game-uri de la început au contat cel mai mult, iar după aceea am putut să mă relaxez un pic și să joc tot mai bine.”

La un astfel de scor, oamenii vor trage rapid concluzia că a fost ușor. Întrebată cum i-a fost ei în teren, Simona a spus: „Cu siguranță că ai obstacole pe teren, chiar dacă conduci și pare ușor când te uiți la scor. Dacă ai multe game-uri în față, nu e ca și cum ai fi câștigat deja meciul, trebuie să stai concentrată pentru fiecare punct. La acest nivel nimeni nu renunță din prima. Așa că trebuie să rămâi acolo, atentă, în fiecare moment. Nu a fost atât de ușoară cum o arată scorul, toate game-urile au fost dificile.”

Un jurnalist a întrebat-o dacă faptul că își propune să scurteze punctele e și un beneficiu ascuns pentru mental.

„Nu încerc să scurtez punctele pentru mentalul meu. Cred că e bine să poți să joci în ambele feluri, atât raliuri scurte, cât și puncte lungi. Am spus că îmi doresc să fiu mai agresivă, deoarece așa este tenisul acum. Nu am atât de multă putere, dar dacă joc mai rapid, simt că ating un nivel mai bun, așa că acesta e planul. Dar trebuie să te ajustezi în funcție de adversar, dacă joacă agresiv sau dacă se apără mai bine.”

„Emoțiile sunt speciale când joci Grand Slamuri”

Întrebarea unui alt coleg străin mi-a reamintit un unghi care ne scapă, uneori. El a început prin a observa că românca vorbește des despre emoții și a întrebat-o pe Simona dacă este pentru că e foarte deschisă sau pentru că e mai emoționată decât altele. Iar unghiul care ne scapă este că Simona alege în mod conștient și onest să își poarte emoțiile la vedere și să le amintească de fiecare dată în discursul ei public, element deloc ușor pentru mulți dintre noi. Ea se arată așa cum e, vulnerabilă, iar în ultimul an a devenit tot mai împăcată cu cine este și tot mai puțin apăsată cu felul în care este:

„Nu știu cum sunt alte jucătoare înainte de meciuri, dar cred că eu sunt foarte emoționată înainte de fiecare meci, pentru că așa e felul meu, ca atare n-o să mă lupt cu mine din cauza asta. Dar încerc să țin sub control și să mă și bucur de toate aceste emoții, pentru că-s speciale atunci când joci Grand Slamuri.”

Ceva mai târziu, când a fost întrebată despre un rematch cu Kerber, Simona a mai plusat un pic pe tema stărilor ei emoționale. „De fiecare dată a fost greu cu ea (n.a. Angelique), și mă aștept să fie la fel. Sunt pregătită mental, sunt pregătită fizic. Sunt gata să înfrunt această provocare și sunt gata să mă bucur de ea. Cred că lucrul pe care l-am învățat în trecut este că trebuie să mă bucur mai mult și să fiu recunoscătoare că sunt în această postură, că am șansa să dau tot ce am, așa că voi face fix asta.”

„Știu că și cei de acasă își doresc foarte mult”

Simona a mai fost întrebată despre așteptările din România, țară care n-a mai câștigat de patru decenii un Grand Slam în tenis.

„Nu simt presiune din partea țării mele. Simt că își doresc și ei foarte mult, dar privesc asta ca pe un lucru pozitiv. Le simt susținerea. Mă gândesc la câștigarea unui Grand Slam, dar nu știu dacă se va întâmpla anul acesta sau în viața asta, dar muncesc pentru asta. În fiecare zi încerc să mă îmbunătățesc, turneu de turneu, an de an. Sper că voi fi suficient de matură să câștig un Slam, dar deocamdată nu vreau decât să mă bucur de victoria de azi.”

Dacă e favorită aici? Tot mai mulți analiști sau fani o plasează în capul listei de favorite la titlu.

„Mă simt bine când aud asta, dar în același timp îmi păstrez opinia că este foarte devreme ca să mă gândesc la titlu. Am un meci important miercuri, așa că toată atenția mea este la asta. Vom vedea pe urmă.”

Despre locul 1

Altcineva a mai întrebat-o dacă faptul că locul 1 este din nou scos pe masă în acest turneu, cu ea în postura de apărătoare, o distrage în vreun fel.

„În acest moment, am zero preocupare pentru locul 1. A fost stresant înainte, când îmi doream foarte mult să ajung acolo, dar obiectivele mele sunt acum diferite.”

Simona a arătat că există beneficii și la un traseu prelungit, atunci când am comparat traseul ei de la Australian Open cu cel de la Roland Garros, diametral opuse ca timp petrecut pe teren.

„Da, e diferit, am avut meciuri diferite acolo, dar și meciurile acelea m-au ajutat să fiu mai puternică, să fiu mai bine pregătită fizic. Sunt bucuroasă că sunt în sferturi din nou, e un moment frumos și vreau să mă bucur de victoria de azi, că a fost un meci bun.”

În ce privește nivelul ei, în creștere de la meci la meci? „Eu cred că e loc de și mai bine, dar asta o să vedem pe parcurs. Mă bucur că de la zi la zi am și adversare diferite, așa că felul în care analizezi jocul tău depinde și de adversar foarte mult. Astăzi a fost un meci bun pentru stilul acesta, dar vom vedea miercuri, pentru că e posibil să fie diferit”, a conchis ea.

***

Albumul foto „Simona de păstrat” – cele mai bune momente din cariera liderului mondial – este disponibil în ediția a doua, într-un număr limitat! ULTIMA PARTE A STOCULUI

Primul tiraj s-a epuizat, așa că am pregătit un al doilea tipar, care vine cu câteva bonusuri:

– conținut nou;
– 16 pagini în plus. Sunt 160 în total acum;
– o copertă modificată, cu imaginea care a făcut înconjurul lumii după victoria cu Kerber de la Melbourne;
– imagini de la Australian Open, cu ipostazele care definesc traseul eroic al Simonei la Melbourne: accidentarea din turul 1, meciul epic cu Lauren Davis, drama cu Kerber sau finala ireală cu Wozniacki.
– cu toate astea, prețul nu se modifică: rămâne același ca la prima ediție!

Albumul este disponibil ÎN STOC, asta înseamnă că ajunge la voi foarte repede după plasarea comenzii. Ia-ți unul de AICI.

*

În Shop ai reduceri de primăvară, de până la 40 la sută! Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi