Simona: "Am cerut mutarea meciului pe alt teren, duminică, pentru că era clar că nu apucăm să jucăm pe Chatrier. Preferam să pierd în condiții normale, nu așa"

Adrian Țoca | 31 mai 2016

Simona a venit apăsată la conferința de presă. A comasat rapid ideile. I-a dat credit lui Sam pentru victorie și a spus că a fost mai bună în condițiile de joc de azi. Nu a fost consultată, nu a avut niciun cuvânt de spus în decizia de a se juca azi la prânz, nu s-a simțit în siguranță pe teren, spune că a fost aproape de accidentare la spate. Și, cel mai important, spune că a cerut devreme mutarea meciului de pe Chatrier, duminică seara.

Până când Simona să ajungă la conferință mă gândeam ce întrebare posibilă ar putea să nu aibă o legătură într-un fel sau altul cu ploaia și cu condițiile speciale de joc – blocat încă în gândul meu că programarea de duminică seara a fost defectuoasă, iar startul de la prânz de azi a fost grăbit. Mă mai gândeam cum poți, ca jucător care a pierdut, să spui ce ai pe suflet fără să pară că îți cauți justificări pentru eșec. Simona a găsit cumva o formă de a pune meciul în context, reluând în repetate rânduri, de-a lungul discuției, atât în română, cât și în engleză, că Sam Stosur a meritat victoria și a fost mai bună în aceste condiții.

Condiții despre care Simona spune că nu au avantajat-o și că n-a avut niciun cuvânt de spus în decizia luată de organizatori. “A fost imposibil de jucat, după opinia mea. Să joci în ploaie e un pic cam mult”. Simona a fost întrebată dacă ea a avut o ocazie în care să-și spună of-ul, așa cum a făcut Radwanska, poloneza încercând să oprească meciul ei cu Pironkova, de asemenea pierdut la reluare, după ce Aga conducea cu 6-2, 3-0 duminică seara. “Nu, n-am avut nicio ocazie în care să schimb ceva. Nu-mi pasă atât că am pierdut meciul de azi, dar am fost foarte aproape să mă accidentez la spate, iar asta e o problemă mare. Am simțit ceva durere în spate, dar și la Achile, e normal. Dar cum ziceam, nimănui nu-i pasă de jucători. Noi trebuie doar să mergem și să jucăm”.

Însă cel mai important lucru este cel spus de ea cu referire la momentul inițial, cel de duminică. Atunci când știm că meciul era programat în primă fază ultimul pe Chatrier, fiind mutat la aproximativ 19:35 ora locală pe Court 1. Au fost discuții în culise referitor la această decizie? Simona spune că a cerut organizatorilor mutarea mai devreme pe un alt teren, orice teren. 

Ei au vrut să aștepte, ca să jucăm pe Chatrier, dar toată lumea știa că nu o să avem șanse să apucăm să jucăm acolo. Am cerut să jucăm pe Court 1, sau pe orice teren, nu conta care, deoarece urma să înceapă ploaia și urma să se facă târziu. Dar ei au decis să bage meciul de dublu acolo și abia apoi noi. Și iată-ne.”

În discuția cu Treizecizero de după, Simona a reiterat: “Era ora 6.30 când băieții (n.a. Nishikori și Gasquet) intrau în setul trei și eu am întrebat de ce nu ne mută. Să ne mute, să ne pună pe terenul 1, sau oriunde, că era liber. Au zis că pun dublul, că nu știu ce aveau ei. Eu nu mă cert și nu cer socoteală, dar mi s-a părut că deciziile au fost luate foarte greșit, pentru că eu și Radwanska trebuia să jucăm mult mai repede duminică, nu să fim programate în ultimul meci.”

Și numai de-ar fi apucat meciul să se termine duminică seara. Cronica semnată de Camelia explică în ce fel ziua de azi a schimbat cu totul contextul.

A fost nemulțumită cu începerea meciului azi, la prânz? “Da, am fost. Pentru că terenul nu era bun. Mingile au fost ude, complet ude în timpul meciului. Așadar, cred că e dificil de jucat în aceste condiții. Sam a fost mai puternică și a jucat mai bine azi, iar condițiile au fost foarte bune pentru ea, pentru că joacă cu mult topspin. A jucat foarte bine azi. Mingea ei a fost grea, totul a mers bine pentru ea, în special serviciul. Nu am de ce să mă plâng despre joc. Am jucat ok. Am încercat tot ce am putut. Acesta a fost nivelul meu azi, dar ea a făcut un meci excelent. Foarte bun”

De ce crezi că organizatorii au continuat să împingă, în aceste  condiții, meciurile să se joace? “Nu știu, trebuie să-i întrebăm pe ei. Poate că s-au temut că turneul nu avansează, zilele trec, iar meciurile nu se joacă. Dar nu e vina noastră. Nu e nici vina lor că plouă, dar deciziile, cred, nu au fost cele mai bune.  

Întrebată dacă ea s-ar vedea în situația lui Goffin și Gulbis de azi, care au refuzat să mai continue meciul lor, Simona a răspuns: “Nu, nu-s genul acesta de persoană, nu voi face asta niciodată. Bravo lor dacă au putut. Dar sper ca oamenii care lucrează pentru turneu să ia decizia corectă în astfel de situații. Am fost frustrată să aștept trei zile și apoi să joc în ploaie, dar problema cea mai mare a fost că nu m-am simțit în siguranță pe teren. Nu e în regulă să se întâmple așa.”

S-a gândit la șansele ei la titlu, înainte de toate aceste probleme cu vremea? “Nu mă gândeam la titlu, pentru că eram încă departe, abia în turul 4. Dar acum cred că aș fi avut o șansă. Dacă terenurile erau uscate, aș fi avut o șansă, pentru că îmi plac condițiile de joc de aici când vremea e normală. În Madrid a fost diferit, de aceea am jucat atât de bine. Îmi plac acele condiții, da. Însă nu mă gândeam la titlu, eram departe.”

Cât de frustrant e acum?

“Este. E greu de descris în cuvinte. Însă iau lucrurile așa cum sunt. Alți jucători de top au pierdut azi. E ceea ce e și trebuie să mergem înainte. De mâine trebuie să mă gândesc la următorul turneu, la sezonul de iarbă”.

În discuția de după cu Treizecizero, am întrebat-o ce face ca să scuture sentimentul din acel moment. “O să mă duc să mă relaxez, o să iau pozitivul. Am avut un sezon bun de zgură, am câștigat un turneu important, am avut aici câteva meciuri bune, e a doua oară când joc optimi la Paris. Nu pot să zic că sunt tristă. Sunt însă supărată că s-a întâmplat așa. Preferam să pierd în condiții normale și în condiții decente de joc. Dar ea a fost mai puternică azi în condițiile astea și, asta e, mergem mai departe. ”

Cu ce stare de spirit a intrat azi în meci? Era încrezătoare înainte de prima intrare pe teren? Dar la a doua? “A fost o stare ok, cât s-a putut de ok. Acum nu pot să zic că am zis perfectă, ca și stare, să intru și să câștig un meci greu, dar am înțepenit un pic în prima parte, la spate, că eu am probleme la spate când e frig și când plouă; am avut brâu, am avut tot ce trebuie, dar umezeala a intrat în corp.”

“Nu găsesc scuze și nu spun că din cauza asta am pierdut, ea a fost mai puternică în condițiile de azi.”

E ceva ce-ar fi putut face mai bine azi? Ce-ar fi schimbat în joc?

“Absolut nimic. Azi, absolut nimic nu puteam face mai mult. Am încercat, dar mingea nu se ducea, mingea era udă, trei kile și pantofii, se udaseră… Nu am ce să spun. Și pentru ea a fost același lucru, dar, repet, ea a fost mai puternică azi.”

Ce i-a spus Darren după meci?

“Nimic, a zis că nu are ce să-mi spună, a văzut și el, și-a dat seama. A zis că am încercat cât am putut și că mergem mai departe.”

O concluzie după prima jumătate a sezonului? Simona zâmbește, în sfârșit, de sub șapca Adidas. “Primele 4 luni au fost cam proaste (râde), iar ultima lună a fost bună, foarte bună. Am avut un turneu mare câștigat, am avut câteva meciuri bune aici. Sunt destul de încrezătoare, merg mai departe, nu înseamnă că o să câștig non-stop turnee și meciuri, dar vreau să rămân pozitivă și să muncesc în continuare. Mai am mult de progresat.”

Va juca la turneul de la București? ”Da, vreau să-l joc, de aceea m-am și înscris. Doar să fiu sănătoasă. Să vedem, nu pot să fiu sigură 100 la 100, pentru că este și Olimpiada, iar programul e foarte aglomerat.”

Și atât. 

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi