Șansă ratată: Horia Tecău se oprește în semifinale la Melbourne

Treizecizero | 29 ianuarie 2015

Horia și Jean Julien Rojer au pierdut în semifinalele primului Grand Slam al anului, învinși în trei seturi de italienii Fognini/Bolelli

Horia și Jean Julien Rojer au pierdut în semifinalele primului Grand Slam al anului, învinși în trei seturi de italienii Fognini/Bolelli, 6-4, 3-6, 6-3, meci încheiat în două ore fără un minut. În finală, Bolelli și Fognini îi vor întâlni pe francezii Herbert și Mahut.

Când Horia și Jean Julien s-au desprins la 3-1 în decisiv, în urma unui game teribil de opt minute, linia de sosire părea mai aproape ca oricând, la fel ca și prima finală de Grand Slam a celor doi în această formulă. Trei hold-uri le erau suficiente, însă serviciul perechii româno/olandeze s-a făcut nevăzut exact când avea nevoie mai mare de el. Dublul italian a început să returneze tot mai bine, iar Horia și Jean Julien au intrat în necazuri pe fiecare game în care au servit. În special serviciul doi a fost vulnerabil, ei câștigând doar un punct din șapte, ceea ce a contribuit din plin la un final galopant în favoarea italienilor, neașteptat la cum se așezase jocul începând cu setul secund. Întâi a cedat Rojer, pentru 3-3, apoi Tecău a fost penalizat de o serie de retururi inspirate ale lui Fabio Fognini. În ciuda unui final cu emoții, italienii și-au păstrat cumpătul și au închis meciul la a treia minge de meci, calificându-se în prima lor finală de Slam.

Horia și Jean Julien au trăit în funcție de serviciu pe tot parcursul meciului: când acesta a mers, au câștigat setul doi fără mari probleme, la adăpostul unui procentaj de 82 la sută și cu ajutorul unui break obținut după un schimb în care Tecău a dus greul la fileu. În primul set însă, două break-uri succesive ale italienilor în chiar început de meci au anunțat o zi în care Horia și Jean Julien nu au mai repetat meciurile bune din tururile anterioare, în care nu pierduseră decât un set. Așa cum amândoi anticipaseră, aveau nevoie de serviciu pentru a-și putea impune jocul, pentru că oportunitățile pe serva italienilor n-au lipsit.

Este a doua oară când Horia se oprește în semifinale la Australian Open, după ediția din 2012, când făcea pereche cu Robert Lindstedt. Atunci, cei doi au fost învinși de frații Bryan, dar victoria a fost și mai aproape decât azi, dublul româno-suedez ratând o minge de meci la 6-5 în setul trei.

Așa s-a terminat participarea românilor la AO 2015, una reușită, foarte solidă, cu o mulțime de motive de bucurie din mai multe direcții, dar și cu câteva momente frustrante și cu sentimentul unor ocazii ratate. Lângă semifinala lui Horia și sfertul Simonei se alătură prima calificare, respectiv prima victorie pe tabloul principal al unui Slam pentru Marius Copil, care a ieșit cu fruntea sus din turneu, eliminat de Wawrinka. Apoi, Irina Begu a ajuns pentru prima oară în turul IV al unui GS, eliminând-o pe parcurs pe Angelique Kerber. De asemenea, Florin Mergea a ajuns până în sferturi, după o victorie memorabilă și în premieră cu frații Bryan, iar el și Horia au oferit fanilor de acasă un rar duel românesc într-un sfert de Slam. Dar, în aceeași măsură, Simona și Horia au prins fiecare cea mai slabă zi din turneu exact în cel mai important moment, atunci când aveau nevoie mai mare de inspirație.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi