Rafa nu-și va apăra titlul olimpic: incomplet refăcut, Nadal ratează Olimpiada de la Londra

Adrian Țoca | 19 iulie 2012

Rafa nu-și va apăra titlul olimpic: incomplet refăcut, Nadal ratează Olimpiada de la Londra

Veste surprinzătoare, azi, cu doar o săptămână înainte de tragerea la sorți a Turneului Olimpic de tenis, marea atracție a acestei veri. Surprinzătoare și neplăcută. Rafa Nadal, campionul ultimelor Jocuri Olimpice, cele de la Beijing, a declarat că nu va putea participa la Londra, din cauza stării fizice necorespunzătoare. Ca atare, Rafa a decis să se retragă și să dea, în consecință, șansa unui alt tenisman spaniol să-și reprezinte țara.

“Este una dintre cele mai triste zile din cariera mea”, a spus Rafa, printr-un comunicat. Nadal fusese desemnat și purtătorul steagului Spaniei la ceremonia de deschidere a jocurilor, dar, în noile condiții, nu va mai face deplasarea.  

“Am așteptat până în ultima clipă, dar nu pot să joc. Să port steagul Spaniei ar fi fost una dintre cele mai onorante și speciale momente ale carierei mele. În aceste condiții, sper că mă înțelegeți cât de greu mi-a fost să iau această decizie”, a precizat spaniolul.

“Nu sunt într-o condiție fizică potrivită pentru a concura la cel mai înalt nivel. Ca atare, nu pot să fiu egoist și să mă gândesc doar la mine. Trebuie să mă gândesc la sportul spaniol și la colegii mei. Unul dintre ei va fi mai bine pregătit și va putea să ia locul meu și să concureze la cel mai înalt nivel”, a spus Rafa.

Argumentația lui merită aplaudată. Cel mai probabil, majoritatea tenismanilor s-ar fi gândit că, dacă pot juca fie și la jumătate din potențial, merită să se prezinte la Londra, pentru a nu rata șansa unei prezențe la o Olimpiadă. 

Nadal și medalia de aur din 2008

Problemele acuzate de Rafa sunt la genunchi, el acuzând o tendinită după eliminarea de la Wimbledon. În cele 22 de zile scurse de la eșecul surprinzător cu Lukas Rosol, Rafa a încercat o recuperare, însă se pare că fără succes. Următorul turneu la care el este programat să participe este Mastersul de la Toronto, care va începe imediat după Olimpiadă.

Nadal ar fi trebuit, pe lângă simplu, să joace și la dublu, alături de Marcel Granollers.

În 2008, spaniolul a cucerit aurul olimpic la Beijing într-o finală cu chilianul Fernando Gonzalez. Turneul din China s-a jucat pe hard. La Londra se va juca pe iarbă, la Wimbledon, într-o situație cu totul și cu totul inedită: tradiționalul alb care predomină Wimbledonul an de an va fi înlocuit de echipamente cât se poate de colorate, iar afișarea sponsorilor va fi permisă. 

Principalii favoriți pentru medalia de aur rămân Roger Federer, de șapte ori campion la Wimbledon, cel mai recent, în urmă cu câteva săptămâni, Novak Djokovic, un titlu la Wimbledon, și Andy Murray, finalistul din 2012. Ceea ce e cert e că vom avea un campion olimpic în premieră.

Unchiul Toni: “Foarte posibil să fi fost ultima lui Olimpiadă”

Toni Nadal, unchiul și antrenorul lui Rafa, a făcut și el o serie de declarații, imediat după ce anunțul retragerii lui Rafa a fost făcut public. În mod particular, una dintre ele atrage atenția, Toni vorbind despre posibilitatea ca Turneul Olimpic de la Londra să fi fost ultima ocazie pentru ca Nadal să participe la o Olimpiadă!

Rafa e conștient că, probabil, Jocurile de la Londra sunt ultimele din viața sa sportivă, așa că e afectat. Și-a făcut multe speranțe legate de aceste Jocuri Olimpice, de ideea de a-și reprezenta țara. E dezamăgit, normal. Cu un program competițional mai puțin solicitant, tendinita ar fi dispărut, dar exigențele competiționale sunt enorme. Rafa a trecut prin niște momente grele și tot felul de accidentări, dar cred că acesta e cel mai greu moment.”

La următoarea Olimpiadă, cea de la Rio, din 2016, Nadal va avea 30 de ani. De-a lungul ultimilor ani, s-a speculat mereu, în presa internațională, asupra unei posibile retrageri timpurii a lui Rafa, al cărui corp este suprasolicitat de stilul de joc extrem de fizic al spaniolului.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi