Povestea tristă a Annei Chakvetadze: încă o încercare de revenire la normal

Adrian Țoca | 9 aprilie 2012

Povestea tristă a Annei Chakvetadze: încă o încercare de revenire la normal

Tenisul n-are numai povești frumoase, ci și drame urâte, cariere chinuite și oameni și personalități sufocate de problemele pe care viața le aruncă în calea lor. Unii nu reușesc niciodată să o scoată la capăt și sfârșesc printr-o retragere tristă, un abandon venit fără să fi apucat să simtă bucuriile marilor victorii. Alții, dimpotrivă, încep puternic, trăiesc momente dintre cele mai frumoase pe terenul de tenis, apoi cunosc reversul medaliei, nereușind niciodată să mai revină la prima stare.

Din ultima categorie face parte rusoaica Anna Chakvetadze, la un moment dat una dintre marile promisiuni ale tenisului feminin. Un urcuș rapid și consistent în elită: prima sută în 2004, primele 50 în 2005, primele titluri și locul 16 în lume, în 2006.

În 2007, Anna trăia un an excepțional: titluri la Hobart, Hertogenbosch, Cincinnati și Stanford, sferturi de finală la Australian Open și Roland Garros, semifinală la US Open, semifinală la Turneul Campioanelor, locul 5 în lume, cea mai bună clasare personală.

Ironic însă, cel mai bun an al carierei sale s-a terminat tragic: într-o noapte de decembrie, pe 17 spre 18, Anna era victima unui jaf ca în filme, în casa în care locuia, la marginea Moscovei, împreună cu părinții ei. Șase indivizi mascați au legat-o pe sportivă și pe întreaga familie, l-au bătut pe tatăl jucătoarei și, după ce au terorizat-o pe Anna, au plecat cu bani și obiecte care depășeau un sfert de milion de dolari.

Șocată, Anna n-a depășit niciodată cu adevărat momentul, panica și fricile de tot felul dominând-o mult timp după. A mai câștigat două titluri ulterior, la Paris și Portoroz, plus singura finală pierdută a carierei, la New Haven, însă cariera ei nu s-a mai redresat niciodată.

E greu de spus dacă problemele ei de sănătate au o conexiune cu drama din 2007, nu s-a specificat niciodată asta, însă sănătatea Annei i-a afectat până spre întrerupere cariera. În 2011, Chakvetadze a leșinat la trei meciuri consecutive, prăbușindu-se de fiecare dată pe teren sub ochii îngroziți ai publicului. S-a menționat o enterocolită la Dubai, apoi de o problemă neurologică atunci când, câteva săptămâni mai târziu, Chaka se retrăgea de la Indian Wells.

Speriată și sfârșită, Anna a luat decizia de a face o pauză pe perioadă nedeterminată. “Se pare că medicii nu au găsit sursa problemelor, așa că am decis să mă odihnesc”, spunea ea. Ultimul meci jucat în 2011 a fost la Wimbledon, unde a pierdut clar, în primul tur, la Maria Sharapova. Un an cu doar 14 meciuri jucate, dintre care 8 înfrângeri, s-a terminat cu o altă dezamăgire, de data asta una politică. Candidată pentru un loc în camera inferioară a Parlamentului rus, Anna nu a reușit, alături de partidul ei, să prindă un loc.

În pofida unei pauze prelungite, rusoaica a revenit pe teren la începutul anului, și a făcut-o promițător. La Hobart, Anna a început ca din pușcă, învingând-o chiar pe românca Monica Niculescu, 6-0, 6-4 și mergând până în sferturi. La Australian Open a pierdut însă clar, 6-2, 6-1, la o altă jucătoare cu probleme faimoase, Jelena Dokic. După care din nou pauză.

Până în această săptămână. Ajunsă pe locul 399 în lume, Anna a intrat în calificări la Copenhaga. A câștigat primele două meciuri în două seturi, iar azi, în al treilea meci, a reușit calificarea pe tablou, după o victorie în trei seturi cu Tsurenko.

Pentru Anna, lupta continuă. De dragul finalurilor frumoase, să sperăm că ea va lupta până la capăt.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi