Meciul Mihaelei Buzărnescu cu Keys, o situație clasică de gestionare dificilă a unei situații noi. Dar Mihaela are posibilități ofertante

Camelia Butuligă | 3 iunie 2018

Mihaela Buzărnescu a pierdut în optimi la Paris cu Madison Keys, 6-1, 6-4, într-o situație clasică în care jucătoarea underdog face o surpriză uriașă și apoi are probleme în a gestiona condițiile din meciul următor: trebuie să-și ridice iar nivelul de energie, să o ia din nou de la capăt, cu altă adversară și într-un context diferit. Mihaela a învins până acum jucătoare de top (Ostapenko, Svitolina). Pasul următor este să învingă două la rând; apoi trei, apoi patru. Este un proces care cere timp, absorbția multor informații noi, mai ales că ea joacă în premieră cu toate fetele astea.

Roland Garros este oferit de

Altă zi, altă oră, alt teren și o adversară cu un joc complet diferit de al celei din turul anterior pentru Mihaela Buzărnescu, care va tot avea parte de astfel de provocări dacă va își va continua ascensiunea fulminantă din ultimul an. Cum spunea și Sorana Cîrstea în interviul de ieri, în tenis reușește cine este mai adaptabil la condițiile de joc și la adversar. Or azi, Buzărnescu a avut de gestionat în Madison Keys o adversară care face totul diferit față de ea: o dreptace înaltă cu serviciu și forehand solide, căreia nu-i convin schimburile lungi. Toate astea pe vastul și amorțitul Chatrier, în primul meci al zilei, într-o atmosferă cum nu se poate mai diferită decât alaltăieri pe Bullring.

Variațiile fac din specificul acestui sport și sunt unul dintre motivele care-l fac și atât de interesant. Mă așteptam ca Mihaela să intre mai greu în meci: până se obișnuia cu terenul, până se obișnuia cu mingea lui Keys. Doar că serviciul americancei a funcționat ireproșabil azi: 4 ași, 82% puncte câștigate cu primul și 53% cu al doilea, el a fost principala baricadă care nu i-a dat voie Mihaelei să intre în meci și să-și găsească vreun ritm în schimburi. Acestea au fost presărate cu neforțate din partea româncei, mai ales în primul set, când Micky s-a aventurat în schimburi pe mijlocul terenului și pe forehandul lui Keys, lucru care i-a convenit americancei.

Încet-încet, Buzărnescu a început să încerce și alte lucruri: retururi tăiate (deși nici sliceul nu era o garanție că putea pune returul în teren, cu el părea să controleze mai bine serviciul lui Madison decât cu returul drive), variații ale înălțimii în schimburi și atacul reverului adversarei. Cu toate astea, nu a reușit să lungească schimburile suficient de des cât să o obosească pe Keys sau să-i afecteze precizia. Setul unu s-a dus așa de repede că Madison nici n-a apucat să transpire, iar în setul doi, Mihaela și-a ridicat nivelul de agresivitate și a început să urce la fileu abia când era condusă cu 5-1.

A fost o schimbare care a dat rezultate, pentru că românca a redus din diferență până la 5-4, dar revenirea a avut loc prea târziu. Cu două prime servicii foarte bune, un winner de rever după un schimb furios în cros și alt serviciu câștigător, Madison a închis setul și meciul.

A fost o situație clasică în care jucătoarea underdog face o surpriză uriașă și apoi are probleme în a gestiona condițiile din meciul următor: trebuie să-și ridice iar nivelul de energie, să o ia din nou de la capăt, cu altă adversară și într-un context diferit. Despre această abilitate este vorba când descriem capacitatea jucătoarelor mari de a ”gestiona” meciurile, dozându-și energia și tactica în funcție de adversară. Este un capitol la care Micky Buzărnescu este în proces de învățare: abia intrată în top 30, va avea multe meciuri cu adversare foarte bune în premieră. Azi am avut senzația că dacă reușea să împingă meciul în decisiv, lucrurile ar fi fost diferite: s-a obișnuit cu jocul lui Madison și a făcut ajustări, dar nu suficient de repede. Or cu jucătoarele de forță, care nu stau în schimburi, n-ai mult timp la dispoziție.

Mihaela Buzărnescu a învins până acum jucătoare de top (Ostapenko, Svitolina). Pasul următor este să învingă două la rând; apoi trei, apoi patru. Este un proces care cere timp, absorbția multor informații noi, mai ales că ea joacă în premieră cu toate fetele astea. Am așa o bănuială că următorul meci, Keys nu-l va mai câștiga așa ușor; sau nu-l va câștiga deloc.

În concluzie, un turneu extraordinar pentru Mihaela, care a atras atenția lumii întregi eliminând-o pe Svitolina. De acum încolo, posibilitățile sunt foarte ofertante: cu un joc descris de oameni mai imparțiali decât noi ca fiind de ”cinci stele”, principala ei provocare va fi să-și gestioneze cu înțelepciune resursele  fizice și recenta popularitate. Statutul ei de jucătoare cap de serie îi va oferi multe oportunități, dar și noi provocări și așteptări.

Foto: Jimmie48Photography

 

Citește pe Lead.ro: Mihaela Buzărnescu: „O să vrei să renunți de multe ori. Dar dacă nu te oprești, o să-ți împlinești visul” 

***

„My Forehand is Better Than Yours!”, „Play Hard, Get Dirty” și „Vam10s” – sunt parte din oferta primăverii în Shop-ul 30-0! Disponibile acum la 55 de lei (reducere de 34 de lei!).

Ofertă mai e valabilă doar pe durata Roland Garros!

*

În Shop ai reduceri de primăvară, de până la 40 la sută!

Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi