Meciul în care Simona nu a știut și nu i-a putut găsi nicio breșă adversarei ei. Și lista Simonei

Camelia Butuligă | 20 august 2017

A fost un exemplu clasic pentru acele meciuri de care spuneam că nu sunt în racheta ei și de care se va mai lovi. Trebuie să acceptăm că nu a putut să facă mai mult azi și să-i recunoaștem meritele adversarei. Garbine a executat impecabil, soluțiile ei fiind mai eficiente decât ale Simonei.

La studioul nostru de la BRD Bucharest Open, am avut un chestionar mai glumeț intitulat ”Dintre două rele”. Le dădeam jucătoarelor invitate două opțiuni (niciuna bună) și le rugam să aleagă răul mai mic. Una dintre dileme era dacă preferă să piardă după ce au avut minge de meci sau cu 6-0, 6-0. Toate au ales dublul covrig. Este singurul fel care îmi vine în minte de a-i îmbărbăta pe cei care plâng acum, fani mai mult sau mai puțin celebri ai Simonei, după acest 6-1, 6-0 primit în finala de la Cincy: bine că n-a pierdut de la minge de meci. Că știm cum e.

Azi, cel puțin, nu avem ce să regretăm, pentru că Simona a avut foarte puține momente în care a fost în meci. Încă de la început, Garbine a luat inițiativa și a ținut-o sub presiune până la sfârșit. Spuneam în articolul de ieri, de după semifinală că multe se vor decide încă de la serviciu/retur. Muguruza a câștigat această bătălie, atacând cu mai mult succes serviciul doi al Simonei și servind mai bine în situațiile strânse. Pe când Garbine a avut procentaje în jur de 70% pe primul și la fel la punctele câștigate cu primul și al doilea serviciu, Simona a avut o discrepanță considerabilă între procentajul de reușită cu primul (undeva tot la 70%) și punctele câștigate cu primul (45%) și al doilea (un foarte slab 11%).

Acum o să mă citez pe mine însămi, dar poate în felul ăsta îmi citesc și mie preview-urile cei care se grăbesc să mă catalogheze drept prăpăstioasă. ”În rest, depinde, ca de obicei, de cât de multe winnere va face Garbine și cât de puține neforțate va face Simona.” Din păcate, Simona a avut o zi teribilă mai ales pe forehand, cu care a făcut greșeli peste greșeli. ESPN a numărat 31 în total, ceeea ce este mult și pentru o jucătoare de risc maxim ca Petra Kvitova, nu mai zic de cineva ca Simona, care nu sare de obicei de două cifre pe meci (de notat că SAP Analytics, serviciul folosit de WTA, a numărat 18 neforțate, 11 pe forehand). De partea cealaltă, Garbine a jucat compact și clar, presând din spate cu lovituri puternice și urcând foarte eficient la fileu de câte ori a avut ocazia. Raportul ei winnere-UE: 8-18.

Dincolo de motivele concrete (serviciu, retur, forehand), am avut senzația că ce-a tras-o pe Simona în spate a fost că nu a părut să aibă o idee clară despre cum s-o joace pe Garbine. La OCC, chiar după ce Muguruza îi făcuse break, Simona și Cahill au discutat exact despre asta: ce să schimbe. ”Stai mai jos pe picioare ca să-i blochezi loviturile și folosește-te de forța ei ca să le trimiți înapoi. Deschide terenul mai mult când ai ocazia.” Sfaturi bune, care se încadrează în setul de abilități al Simonei. Elevă conștiincioasă, ea le-a pus în aplicare și a început s-o miște pe spaniolă, dar problema a fost că aceasta a rezistat și în acele raliuri în care era aruncată dintr-o parte în alta. Pe la jumătatea meciului, statistica arăta că Garbine câștigase 11 din 17 schimburi care au trecut de 6 lovituri. Muguruza este periculoasă tocmai prin varietate: am știut mereu că va fi o jucătoare foarte greu de bătut pentru că știe să facă mai multe chestii decât să dea tare. A riscat exact cât a trebuit, când a trebuit, iar la finalizare a fost nemiloasă. Pur și simplu, Simona nu i-a putut găsi nicio breșă în armură azi, ceea ce a și spus după meci.

A fost un exemplu clasic pentru acele meciuri de care spuneam că nu sunt în racheta ei și de care se va mai lovi. Trebuie să acceptăm că nu a putut să facă mai mult azi și să-i recunoaștem meritele adversarei. Garbine a executat impecabil, soluțiile ei fiind mai eficiente decât ale Simonei.

Acestea fiind zise, nu cred că acest meci trebuie să fie un motiv de demoralizare (aștept cu nerăbdare comentariile ceor care mă vor ștampila acum drept naivă și prea permisivă). Dacă am învățat ceva despre Simona Halep în acești ani este că seamănă cu Arya din GOT: am senzația că are și ea o listă în cap. Ca și a Aryei, este plină de persoane care i-au adus ofense, adică au învins-o repetat. Câteva din acele nume, cum ar fi Mladenovic sau Konta, au fost deja tăiate. Am senzația că Muguruza, cu această a treia victorie asupra ei, tocmai și-a câștigat onoarea de a fi trecută pe listă. Nu pot decât să sper că se vor întâlni și la US Open.

Cât despre locul 1, să nu uităm celebrul clișeu care spune că rankingul vine în urma victoriilor, nu viceversa. Simona trebuie să-l câștige tăind numele de pe lista aia.

 

***

foto: Jimmie48Photography

 

Românii în 2017 – titluri / finale 

Titluri

Simona Halep (Madrid)
Horia Tecău (Dubai, cu JJ Rojer) – dublu
Raluca Olaru (Hobart, cu Olga Savchuk) – dublu
Monica Niculescu (Biel, cu Su-Wei Hsieh) – dublu
Florin Mergea (Barcelona, cu Aisam Qureshi) – dublu
Horia Tecău (Geneva, cu JJ Rojer) – dublu
Irina Begu (București)
Irina Begu și Raluca Olaru (București) – dublu

Finale

Monica Niculescu (Hobart)
Simona Halep (Roma)
Raluca Olaru (Shenzhen, cu Olga Savchuk) – dublu
Simona Halep (Roland Garros)
Monica Niculescu (Wimbledon, cu Chan) – dublu
Monica Niculescu (Cincinnati, cu Hsieh) – dublu
Simona Halep (Cincinnati)

***

Citește, în 30-0 Pe Curat, Ediția de Vară 2017 – „She played Thor” – Vara toridă a Simonei, plus alte super articole, în peste 120 de pagini cu eroii tăi preferați din tenis. 

“Eșecurile vor fi legate de momentul Paris. În mijlocul unui meci oarecare, la Cincinnati-urile sau Beijing-urile WTA-ului, poate își va aminti din senin că n-a atacat returul ăla la 3-0. Și va avea dubii iar. Nu e ceva ce va trece peste noapte. Presiunea va reziduală, până când altceva mai strălucitor, preferabil ceva scris tot de ea, va lua locul acestui subiect. E un test autentic de răbdare și de maturitate, tocmai pentru că nu e ceva care să dispară ușor. E momentul în care Noua Simo, cum chiar ea s-a numit, să fie încercată.“

Ia-ți revista 30-0 Pe Curat de aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi