Toate incidentele din tenis care au dus la descalificări: înjurături, palme, lovituri, crize de nervi. Și doi români

Adrian Țoca | 18 iunie 2012

Toate incidentele din tenis care au dus la descalificări: înjurături, palme, lovituri, crize de nervi. Și doi români

Credeați că David Nalbandian, dat afară dintr-o finală, este singurul jucător care a fost descalificat pentru un incident reprobabil provocat în timpul unui meci? Nici vorbă. Lista este una lungă, cuprinde nume dintre cele mai sonore și gesturi dintre cele mai diverse și reprobabile. Din nefericire, avem și noi o reprezentantă în această colecție cu evenimente deloc plăcute de pe terenul de tenis. Și, culmea culmilor, lista începe tot cu David Nalbandian. Așa-i că nu știați că a mai fost descalificat o dată?

1. David Nalbandian, 2002, Vina del Mar – injurii și amenințări

Fulgerul lovește de două ori în același loc. În cazul lui Nalbandian, fulgerul poartă numele lui Tom Barnes, supervizorul ATP care l-a descalificat ieri pe Nalbandian. În 2002, într-un meci cu Flavio Saretta, disputat la turneul de la Vila del Mar, în Chile, Nalbandian, pe atunci un puști necunoscut, în vârstă de 20 de ani, a luat foc când un arbitru de linie (sic) a decis un punct împotriva lui. Un Nalbandian aproape de necontrolat a dat drumul unui șuvoi de injurii la adresa bietului arbitru și nu s-a mai oprit până când supervizorul ATP nu a intrat pe teren și a decis să-l dea afară din meci și din turneu. Numele supervizorului? Incredibil, dar a fost același Tom Barnes. Coincidență, și atunci, ca și ieri, la Queen’s, Nalbandian era la conducere, având 4-3 în primul set.

 2. Tim Henman, Wimbledon, 1995 – lovire cu mingea a unui copil de mingi

N-ai zice că Tim Henman, un jucător cu o imagine de gentleman, ar putea să apară pe această listă. Și totuși, în 1995, în turul 2 al probei de dublu, Henman a fost descalificat după ce a lovit cu putere, intenționat, o minge în direcția unui copil de mingi. Ulterior, Tim s-a scuzat într-un mod original, aducându-i fetiței un buchet de flori.

3. Jan Kodes, Roma, 1974 – abuz fizic

Poate n-ați auzit de el, dar Kodes era campionul la zi de la Wimbledon. Condus cu 5-4 în decisivul unui meci cu un italian, în turul 3 la Roma, Kodes, jucător din Cehoslovacia, s-a enervat așa de rău pe un arbitru de linie care a strigat out la o minge a lui Kodes, încât s-a dus la acesta, l-a zgâlțâit zdravăn și i-a dat o palmă. Descalificat, cehul a ieșit de pe teren strigând “Hoților!”. Povestea nu s-a terminat însă aici. Potrivit mai multor surse prezente la meci, mingea lui Kodes a fost, de fapt, o palmă în teren. Inclusiv adversarul acestuia, italianul Zugarelli, a admis că mingea a fost bună. Arbitrul de linie era un voluntar, așa că scandalul care s-a creat (Kodes a fost chiar scuzat și apărat de mai multe voci) a dus la cererea ATP ca turneele să-și angajeze arbitri profesioniști. “Deși Kodes a fost evident de vină pentru felul în care a reacționat, mai mulți oficiali și jucători care au fost la meci sunt de părere că situația a fost manageriată greșit”, se arăta într-un comunicat.  

4. John McEnroe, Australian Open, 1990 – injurii, abuz de rachetă

Era inevitabil, nu? John McEnroe nu putea lipsi de pe această listă și până și el a admis asta. “Bănuiesc că era inevitabil. E de rău. Nu mă simt deloc mândru de ce-am făcut, dar nu pot să spun că sunt surprins”, declara John cu sinceritate. McEnroe conducea cu 2-1 la seturi, dar era condus cu 2-4 în setul 4 al meciului din optimile Australian Open, contra suedezului Mikael Pernfors, în momentul în care, nervos, a rupt o rachetă și a înjurat non-stop câteva zeci de secunde tot ce i-a ieșit în cale, până când arbitrul Gerry Armstrong, cel care, printre altele, a fost supervizor și la turneul de la București din acest an, a decis să-l descalifice. McEnroe devenea primul jucător suspendat la un Slam în era Open.

5. Carsten Arriens, Roland Garros, 1995 – injurii, abuz fizic asupra unui oficial

Dacă McEnroe a fost primul, germanul Arriens a devenit al doilea jucător exclus de la un Slam, și primul din istoria Roland Garros. La 1-1 la seturi într-un meci din turul 1, Arriens a aruncat mai întâi cu racheta către fileu, pentru care a primit un avertisment. Enervat de asta, s-a dus, a luat racheta și a aruncat-o către scaunul arbitrului. Doar că racheta a ricoșat și a lovit în picior un arbitru de linie. Descalificarea a venit de la sine.

6. Andre Agassi, Indianapolis, 1996 – abuz verbal

Marele Andre Agassi e recunoscut, printre multe alte lucruri mai bune, și pentru temperamentul colorat din prima parte a carierei.  Într-un meci din turul 2 cu Daniel Nestor, cel care mai joacă și azi, fiind lider la dublu, Agassi, care câștigase primul set cu 6-1, s-a enervat când și-a pierdut serviciul în setul 2, trimițând cu putere o minge în tribune, pentru care a primit un avertisment. Supărat, Andre l-a înjurat pe arbitrul de scaun, care l-a chemat pe supervizor. Acesta din urmă a recomandat descalificarea lui Agassi, sfat aplicat de arbitrul Loconto. Supărați pe decizie, fanii au aruncat cu hârtii și sticle pe teren.

7. Anastasia Rodionova, Cincinnati, 2007 – abuz la adresa unui fan

Jucătoarea care reprezenta atunci Rusia s-a enervat în timpul unui meci cu Angelique Kerber pe un spectator care îi făcea galerie lui Kerber, așa că a trimis o minge în direcția acestuia. Arbitrul turneului a decis s-o elimine fără vreun alt avertisment pe rusoaică pentru comportament nesportiv. În replică, Rodionova s-a apărat spunând că nu a avut intenție să lovească suporterul și că nu înțelege pentru ce a fost descalificată. “N-am mai văzut vreodată așa ceva. Nu înțeleg. N-am lovit pe nimeni. N-am înjurat pe nimeni. N-am trântit o rachetă. Sunt foarte supărată”. Rodionova devenea abia a doua jucătoare din istoria WTA dată afară dintr-un meci.

8. Irina Spîrlea, Palermo, 1996 – abuz verbal la adresa oficialilor

Și așa ajungem la prima jucătoare din istorie care a fost descalificată. Și ea e o româncă, Irina Spîrlea, cea care, în 1996, într-un meci cu Stephanie De Ville, supărată că a pierdut tiebreakul setului secund, a început să-i înjure pe arbitrii și pe oficiali, culmea, în italiană. Un an mai târziu, Irina a fost în centrul unei alte controverse, și mai faimoase: cea din semifinalele US Open 1997 cu Venus Williams. La un schimb de terenuri, cele două s-au ciocnit una de alta, românca acuzând-o ulterior pe Venus că e arogantă și că nu s-a dat la o parte. Tatăl lui Venus a turnat și el gaz pe foc în conflictul dintre cele două, acuzând-o pe Irina de rasism și lansând faimoasa frază “Spîrlea e un curcan urât și alb”. Irina a avut meciul în mână, dar l-a pierdut dramatic, 6/7, 6/4, 6/7, ratând prezența în finala US Open după două mingi de meci irosite în tiebreak-ul decisivului.

Irina vs Venus

9. Ilie Năstase, US Open, 1979 – proteste repetate

Și Ilie Năstase e pe această listă, culmea, într-un meci cu John McEnroe, din 1979.  Meci faimos, de altfel. O decizie controversată a arbitrului de scaun a mers împotriva românului, care a refuzat s-o accepte. Timp de 18 minute a domnit haosul, parlamentările și discuțiile terminându-se inițial cu descalificarea românului, culmea, în condițiile în care tribuna îi ținea partea. La intervenția arbitrului turneului, Mike Blanchard, Năstase a fost însă readus pe teren, iar, în schimb, a fost arbitrul de scaun a fost cel dat afară, spre bucuria generală, și înlocuit chiar de Blanchard. Într-unul dintre cele mai nebune meciuri jucate vreodată la US Open, Năstase a pierdut, 6-4, 3-6, 6-3, 6-2.

Categoria “Ne cerem singuri afară”

10. Goran Ivanisevic, Brighton, 2000 – a plecat de pe teren

Ce părere aveți despre jucătorii care se descalifică singuri? Ei bine, au existat și astfel de cazuri. În 2000, croatul Goran Ivanisevic și-a rupt toate cele trei rachete pe care le avea la el, așa că a ieșit de pe teren. “Nu mai am cu ce să joc”, a ridicat el din umeri, înainte de a părăsi furios terenul.

11. Jeff Tarango, Wimbledon, 1995 – a plecat de pe teren

Una dintre cele mai faimoase răbufniri nervoase din istoria Wimbledon. Supărat pe faptul că arbitrul i-a refuzat un as, Tarango a parlamentat furios cu acesta. Mai apoi s-a enervat pe fani, cărora le-a strigat “Shut up!”, motiv pentru care a primit un “code violation”. A început circul. Tarango s-a dus iar către scaun, a refuzat să mai joace, a chemat supervizorul, iar când acesta a venit, l-a acuzat că este unul dintre cei mai corupți oficiali din tenis. Pentru asta a mai primit un code violation și, implicit, un punct de penalizare. Asta a umplut paharul lui Tarango, care a țipat furios: “No way! That’s it!”. Și-a luat bagajul și a ieșit val-vârtej de pe teren. Ca să completeze tabloul, soția lui Tarango a venit la conferința de presă ca să se plângă, și există unele voci care spun că ea  i-ar fi tras o palmă supervizorului acuzat de corupție de soțul ei.

 

Categoria “Noi n-am fost dați afară, dar uite ce știm să facem” – Alte incidente

 

12. Bătaia austriecilor: Koubek a sărit să-l strângă de gât pe Koellerer

 

Într-un episod realmente faimos, Daniel Koellerer, unul dintre cei mai controversați jucători din istorie, l-a enervat într-atât de mult pe Stefan Koubek, încât acesta a sărit la gâtul compatriotului său. La propriu. Direct pe teren. Dovada, mai jos. Se mai povestește că Koellerer, între timp suspendat pe viață din tenis, din cauza unor acuzații de meciuri aranjate, ar mai fi sărit la bătaie cu un italian în vestiar, după ce și-a scuipat în palmă înainte de a da mâna cu respectivul. Classy.

Koubek vs Koelleler

13. John McEnroe – You cannot be serious

Despre John se pot scrie cărți întregi, cu atât mai mult articole întregi. Despre isprăvile lui v-am mai povestit aici, într-un articol separat. Cea mai cunoscută ieșire a sa, chit că nu e cea mai violentă, e cea care a dat naștere expresiei ultrafolosită și în zilele noastre, you cannot be serious!, expresie lansată la Wimbledon 1981.

 14. Serena Williams, penalizată chiar la minge de meci

Mult mai recent și la fel de faimos este episodul Serena Williams – US Open 2009. Penalizată cu greșeală de picior, Serena a răbufnit la adresa arbitrului de linie care a strigat “foot fault”, pe care ar fi amenințat-o cu moartea. Scandalul uriaș s-a terminat cu un punct de penalizare pentru Serena, care, întâmplător, a venit chiar la minge de meci, Kim Clijsters câștigând astfel semifinala. Anul trecut, Serena s-a lansat iar într-un atac furibund la adresa unui oficial, pe care îl puteți găsi detaliat în acest articol de pe Treizecizero.

Serena la US Open 2009

15. Novak Djokovic, la Roland Garros 2012

Până la David Nalbandian, cel mai recent episod l-a avut în prim-plan chiar pe liderul clasamentului masculin, sârbul Novak Djokovic, a cărui răbufnire violentă a venit la cel mai înalt nivel, finala Roland Garros cu Rafa Nadal. Sârbul și-a distrus banca într-un acces de furie, dar cum n-a rănit pe nimeni, a scăpat doar cu un avertisment.

 16. Youzhny s-a răzbunat pe propriul cap 

Pentru Youzhny ar trebui inventată o categorie specială de motive pentru descalificare. Rusul a devenit faimos după ce s-a pleznit cu racheta în cap până când a dat sângele, supărat că a ratat un rever într-un meci cu Almagro de la Miami, greșeală venită într-un moment crucial al meciului.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi