Irina Begu pierde un meci strâns cu Kerber într-o zi plină de dramă, nervi și spectacol la Roma

Camelia Butuligă | 16 mai 2018

Ce zi la Roma, și încă nu s-a terminat. Simona a avut noroc că a reglat socotelile repede și și-a luat tălpășița din complex înainte ca acesta să devină câmpul de bătălie pe care s-au rupt rachete, scaune de arbitri, au ieșit favoriți și s-a huiduit cu aplomb. Roma pe zgură e echivalentul lui Miami pe […]

Ce zi la Roma, și încă nu s-a terminat. Simona a avut noroc că a reglat socotelile repede și și-a luat tălpășița din complex înainte ca acesta să devină câmpul de bătălie pe care s-au rupt rachete, scaune de arbitri, au ieșit favoriți și s-a huiduit cu aplomb. Roma pe zgură e echivalentul lui Miami pe hard: public scandalagiu și organizare aproximativă într-un peisaj superb. Unde mai pui că French Open e după colț și toată lumea trage tare după rezultate, cu mai mult sau mai puțin succes. Să vedem filmul zilei, cu cele mai importante secvențe.

Pentru noi românii, chinurile au continuat cu meciul Irina Begu – Angelique Kerber, care a început foarte bine și i-a scăpat totuși printre degete româncei. Vorbeam în cronica Simonei de câte bătăi de cap te scapă un început de set bun. Irina a câștigat detașat primul set cu un joc de o agresivitate controlată și constantă, expunând lipsa de control a lui Kerber asupra mingilor care-i vin cu spin. Însă la începutul setului doi, când Kerber a orchestrat, bineînțeles, un asalt, Irina a șovăit, i-a făcut niște cadouri și nu a putut înăbuși în fașă revolta. Kerber e genul de jucătoare care se agață cu dinții de orice oportunitate și de ce joacă mai mult, de aia joacă mai bine.

Fisurile pe care le-a făcut în jocul Irinei în setul doi și trei au împiedicat-o pe aceasta să lege mai multe puncte la rând și să construiască din nou un avantaj: a fost o hărțuială epuizantă, pe principiul ”un pas înainte, doi înapoi”. Multe mingi ieșite în out milimetric, multe mingi care au prins banda fileului, multe loburi, scurte geniale sau teribile.

A fost epuizant de privit, nu vreau să-mi închipui cum o fi fost pe teren: Irina a aruncat de vreo două ori cu racheta de pământ, dar până la urmă n-a mai avut energie, nici fizic, nici mental. S-au făcut 12 breakuri în total, câte șase de fiecare parte, însă Irina a avut mai multe șanse: 14 versus 10.

O înfrângere enervantă, în care Irina servit mai bine și a câștigat cu trei puncte mai mult decât Kerber.

Pe alte terenuri, lucrurile au fost încinse bine de tot. Iată cum:

Fabio o comite din nou. îl scoate pe Thiem într-un meci pentru cunoscători. Un jucător de tenis superb cu un caracter îndoielnic, Fognini mă bagă în toate dilemele morale: cum faci să desparți tenisul de om? Ar trebui să desparți tenisul de om? Cât talent poate să aibă acest ipochimen misogin, ce simț al terenului, câtă frumusețe poate produce în timpul punctelor și câtă dubioșenie între ele! Cum mă face el să uit de ce-i poate pielea aia împielițată cu puncte ca astea:

https://twitter.com/TennisTV/status/996699735145656321

https://twitter.com/TennisTV/status/996711932722728960

https://twitter.com/TennisTV/status/996715139666620417

Fognini are 301 victorii în ATP (doar al patrulea jucător italian în Open Era care reușește asta), destule la nume sonore. Thiem însuși este unul dintre ele; mai ales pe zgură și mai ales că, după ce l-a scos pe Rafa la Madrid, avea planuri mari la Roma. Dar Roma avea alte planuri prin reprezentantul ei de frunte, Fabulous Fabio.

https://twitter.com/TennisTV/status/996727825997512704

Meciurile explozive au continuat, personajul principal devenind jucătoarea la care te-ai aștepta cel mai puțin să-și piardă mințile pe teren: Karolina Pliskova. La 5-5 în decisivul unui meci muncit cu grecoaica Sakkari, o decizie controversată a arbitrei de scaun și de linie a dat out o minge a Karolinei pe care reluarea o arată clar în teren. A urmat tradiționala dezbatere în care Pliskova și-a pus mâinile în cap, arbitrii (deși n-au putut arăta spre nicio urmă out) s-au făcut că plouă, iar supervizorul a ridicat din umeri. Punctul i-a revenit grecoaicei, care a dobândit în felul ăsta o șansă de break, pe care l-a și făcut împotriva unei adversare complet debusolate. Un game mai târziu meciul s-a terminat cu victoria grecoaicei, iar la fileu s-a întâmplat asta:

https://twitter.com/Ashish__TV/status/996734671625977856

Dacă nici acesta nu e un semnal de alarmă că e nevoie de Hawkeye și pe zgură, nu știu de ce dovezi mai e nevoie. Tenisul e un sport al milimetrilor, unde diferența între victorie și înfrângere este deseori un punct-două. Nici Hawkeye nu e infailibil, dar e mult mai puțin probabil ca tehnologia să greșească mai rău decât ochiul uman. Karolina va fi amendată cu siguranță, conform regulamentului, dar sunt curioasă ce fel de sancțiuni vor primi arbitra de scaun și cea de linie pentru greșeala lor. Le merită: nu numai că au gestionat deplorabil incidentul (puteau măcar să decidă să se rejoace punctul), dar au decis soarta meciului cu bâjbâiala lor.

https://twitter.com/Ashish__TV/status/996738278286999552

https://twitter.com/Ashish__TV/status/996739202472591362

Alt meci lung și disputat a fost cel dintre Nishikori și Dimitrov, câștigat de japonez: 6-7(4), 7-5, 6-4, după aproape trei ore. Kei i-a făcut un cadou pe cinste lui Grigor, a cărei zi de naștere e azi: a revenit după ce a fost condus cu un set și un break, pentru a patra victorie asupra bulgarului. Roma nu-i priește lui Grigor și pace: e a patra înfrângere consecutivă pe zgura italiană. Grigor a ieșit din prima și la Madrid, contra lui Raonic și la ora asta, nu cred că e prea optimist în legătură cu șansele lui la Roland Garros.

În alte locuri, Schwartzman s-a topit după ce avea un avans de set și 4-2 cu Paire, pierzând în trei, iar Cilic l-a bătut pe Harrison în tiebreak-ul decisivului. Delpo l-a scos pe Tsitsipas și se va vedea cu Goffin. Dar, mai important, Djokovic a legat două victorii abia a treia oară în tot sezonul ăsta. După 6-4, 6-2 cu Basilashvili, are șanse să o adauge și pe a treia, contra lui Ramos-Vinolas.

La fete, Caroline Wozniacki a bătut-o pe Van Uytvanck și păstrează deschisă săptămâna asta lupta pentru locul 1 cu Simona. Sevastova e adversara lui Woz din optimi, iar în sferturi, dacă ajunge acolo, va fi Venus Williams sau Anet Kontaveit.

Maria Sharapova a întors-o pe Cibulkova după pierderea primului set, într-un matchup care s-a jucat mult între 2008-2011, dar doar o dată de atunci. Masha se va vedea cu învingătoarea dintre Muguruza și Gavrilova. Și tot legat de optimi, meci foarte tare între Kasatkina și Svitolina, care și-au câștigat amândouă ușor meciurile.

Și ce final de zi!

Pentru că o astfel de zi avea nevoie de un final pe măsură, s-a inventat un Garbine Muguruza – Daria Gavrilova pe terenul central, după toate acele meciuri epuizante de peste zi. Daria avea deja experiență cu meciuri prelungite târziu în noapte (a avut un meci cu Kerber la Sydney care s-a terminat la 3 dimineața), așa că atunci când primul set a necesitat mai bine de o oră pentru a fi concluzionat (7-5 Garbine), meciul părea predestinat pentru un finiș târziu. Gavrilova a luat setul 2 cu 6-2, dar în decisiv Garbine a părut să îndrepte corabia, desprinzându-se repejor la 4-0. Dar Muguruza s-a plâns la un moment dat că nu mai poate să-și miște picioarele, iar deruta care a cuprins-o a alimentat-o pe Daria, care a început să cioplească cu sârg din avansul luat de iberică.

Din 0-4, Dasha s-a dus la 5-4, iar pe următorul serviciu al lui Garbine s-a apropiat la două puncte de victorie. Dar Muguruza și-a ținut atât firea, cât și și serva, apoi a făcut break. La 6-5, Muguruza a ajuns la minge de meci, dar a făcut dublă greșeală și și-a pierdut serviciul. În tiebreak, nebunia a continuat, iar intensitatea punctelor a dublat tensiunea. Garbine, care dădea semne că ar putea să izbucnească într-un plâns sănătos dintr-un moment în altul, s-a desprins iarăși, având 4-2; din nou Daria a revenit.

Dar Muguruza a ajuns iarăși prima la minge de meci, și puține i se pot reproșa la cum a jucat-o pe cea de la 6-5. Daria s-a apărat ireal (așa cum a mai făcut-o în unele schimburi), și a salvat-o. Și-a făcut ea rost de o minge de meci, la care Garbine, derutată de banda fileului, a trimis în out.

Trei ore și opt minute pentru această victorie, 5-7, 6-2, 7-6 (6). În aproximativ 14 ore, Gavrilova va reveni pe teren, pentru a o întâlni pe Maria Sharapova. În vremea asta, sezonul de zgură al lui Garbine cunoaște o nouă înfrângere greu de dus, după cea de la Madrid.

Să tragem aer în piept.

Iată ce urmează:

https://twitter.com/InteBNLdItalia/status/996912326203854849

 

Fotografii: Jimmie48Photography

*

 

Oferte de neratat în Shop-ul 30-0!

 

1. Tricoul 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu un copy subtil, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume. Și la site-ul cu cel mai simpatic nume 😉

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.

 

2. Pachetul Play: albumul Simona de Păstrat + tricou

Vrei să iei albumul Simona de Păstrat și să faci și o afacere bună? Pachetul ‘Play’, disponibil în Shop-ul 30-0 aici, îți aduce la un preț excelent albumul plus un tricou la alegere, dintre ‘Play Hard’ și ‘My Forehand’, ceea ce-ți asigură o reducere consistentă din prețul cumulat al celor două produse. Ofertă disponibilă un timp limitat!

Completează-ți comanda cu unul dintre stickerele și magneții 30-0 ca să treci de 130 de lei, limita de la care primești transportul gratuit!

Verifică toată oferta din Shop AICI

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi