Simona Halep, ce început la Roma! Victorie-espresso cu Naomi Osaka

Camelia Butuligă | 16 mai 2018

Simona Halep a început blitz turneul de la Roma, cu o victorie categorică împotriva lui Naomi Osaka, 6-1, 6-0. Simona n-a uitat eșecul anterior de la Indian Wells cu jucătoarea japoneză și a jucat cu obișnuitul extra de motivație pe care-l are de regulă în astfel de situații.

După ce a salvat patru mingi de break în primul ei serviciu, Simona a luat 12 game-uri la rând cu campioana de la Indian Wells, încheind meciul în 59 de minute. Simona duce head-to-head-ul cu Naomi la 4-1 și se pregătește acum de un meci cu Madison Keys, care a învins-o cu 7-6, 7-6 pe Donna Vekic. Head-to-head-ul Simonei cu Keys este 5-1 (1-0 pe zgură, meci jucat chiar la Roma, în 2014). Simona are nevoie de cel puțin sferturi de finală pentru a-și asigura locul 1 și la finalul turneului și, implicit, locul 1 intrând în Roland Garros.

*

Victoria categorică a Simonei Halep asupra lui Naomi Osaka s-a decis în primele trei gameuri ale meciului, mai ales primul game pe serviciul Simonei. Acolo, ea a pierdut un avantaj de 40-0: a urmat o încleștare de cinci egalități în care Simona a salvat patru mingi de break consecutive. Apoi, pe serviciul lui Osaka, Simona s-a apropiat la 30 egal și cu toate că japoneza a avut o minge de game, Simona s-a infiltrat și a reușit să-i facă break la prima șansă.

După aceea, jocul lui Naomi a devenit din ce în ce mai timorat, presărat cu greșeli și decizii neinspirate, cum a fost cea a de a rămâne în schimburi cross cu Simona pe rever, decizie care a costat-o breakul de la 4-1. Restul meciului s-a scurs într-un vârtej de gameuri consecutive câștigate de Simona, care a jucat practic singură. La mingea de meci, Osaka a trimis primul serviciu în fileu și apoi s-a întors către loja ei și a râs, haz de necaz într-un meci suprarealist de prost pentru ea. Reminder că zgura nu-i ca hardul și Simona probabil a așteptat cu nerăbdare revanșa după papara pe care a încasat-o de la ea la Indian Wells.

Dar aș vrea să mă întorc la succesiunea aceea de două gameuri de la debutul partidei. Dacă Simona și-ar fi pierdut acolo serviciul, nu mă îndoiesc că meciul ar fi arătat altfel. Nu zic că ar fi pierdut, dar ar fi fost o luptă mai echilibrată, în care Osaka ar fi fost o adversară mai redutabilă.

Acest debut cu piciorul pe accelerație până la podea mi-a adus aminte de felul cum joacă Federer, țâșnind ca un sprinter și luând avantaj înainte ca adversarii să se dezmeticească. Pe lângă faptul că pune o presiune mentală uriașă pe adversar încă de la început, subminându-le încrederea în propriul joc, începuturile ca din pușcă (dacă sunt susținute până la sfârșit) mai au un beneficiu: victorii rapide, care nu taxează corpul. Se vorbește cu admirație de fitnessul uluitor al lui Federer dar se uită acest amănunt esențial: de-al lungul carierei sale, s-a întâmplat destul de rar ca meciurile lui Federer să se transforme în maratoane fizice. Tocmai pentru că el nu a permis asta, prin rapiditatea cu care a preluat controlul.

”Nu contează cum începi, ci contează cum termini” este adevărat. Dar la fel de adevărată ar fi și vorba ”Dacă începi bine, ai șanse să termini mai repede și mai ușor.” Mai cu seamă în cazul Simonei, care, cu jocul ei de anduranță și serviciul vulnerabil, este tot timpul în pericol de a fi târâtă în bătălii de hărțuială. Iar pe zgură, suprafață care prelungește agonia la nesfârșit, și mai ales într-un Slam pe zgură, aceste victorii rapide obținute în meciuri cărora nu le dă voie să degenereze, ar putea fi diferența între o finală pierdută din cauza lipsei de combustibil și un trofeu.

 

 

Foto: Jimmie48Photography

 

***

Albumul foto „Simona de păstrat” – cele mai bune momente din cariera liderului mondial – este disponibil în ediția a doua, într-un număr limitat! ULTIMA PARTE A STOCULUI

Primul tiraj s-a epuizat, așa că am pregătit un al doilea tipar, care vine cu câteva bonusuri:

– conținut nou;
– 16 pagini în plus. Sunt 160 în total acum;
– o copertă modificată, cu imaginea care a făcut înconjurul lumii după victoria cu Kerber de la Melbourne;
– imagini de la Australian Open, cu ipostazele care definesc traseul eroic al Simonei la Melbourne: accidentarea din turul 1, meciul epic cu Lauren Davis, drama cu Kerber sau finala ireală cu Wozniacki.
– cu toate astea, prețul nu se modifică: rămâne același ca la prima ediție!

Albumul este disponibil ÎN STOC, asta înseamnă că ajunge la voi foarte repede după plasarea comenzii. Ia-ți unul de AICI.

*

În Shop ai reduceri de primăvară, de până la 40 la sută! Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi