Florin Mergea câștigă în fața fraților Bryan, sfert de finală românesc la Australian Open, Florin vs Horia!

Treizecizero | 26 ianuarie 2015

Florin Mergea și Dominic Inglot au produs surpriza turneului de dublu, eliminându-i în optimi pe favoriții 1, frații Bryan.

Australian Open 2015 se profilează a fi un Grand Slam cu potențial istoric pentru români. Înainte de Simona, o primă semifinală românească a devenit certitudine azi, după ce cei doi titulari ai echipei de Cupa Davis au câștigat în optimi, ceea ce înseamnă că se vor întâlni în sferturi, iar România are deja asigurat un semifinalist. Oricare dintre cele două echipe poate emite acum pretenții serioase la a duce traseul până la capăt.

Performanța zilei a venit din partea lui Florin Mergea, care, alături de Dominic Inglot, a reușit surpriza turneului. Cei doi i-au eliminat pe frații Bryan, 7-6, 6-3, în numai o oră și 10 minute. Mergea și Inglot s-au văzut conduși rapid cu 4-1, dar au recuperat break-ul și apoi au luat primul set la tiebreak. Un singur break a fost suficient pentru a decide al doilea set. Florin și Dominic au încheiat meciul cu nouă ași și 46 de lovituri direct câștigătoare. Florin, în mod particular, a fost extrem de sigur la serviciu și a avut momente în care s-a ridicat deasupra tuturor jucătorilor de pe teren, reamintind de potențialul său ca jucător de simplu.  

Florin obține, astfel, prima victorie în fața fraților, dar performanța era, cumva, anunțată. Nu e prima oară când Florin joacă strâns contra Bryan/Bryan, indiferent de formula de echipă din care face parte. 

A fost cel mai frumos cadou pe care și-l putea face Florin de ziua lui. Olteanul a împlinit 30 de ani chiar în ziua meciului. 

„Ca jucător nu e o idee bună să spui asta, dar o să o zic, oricum: cred că frații Bryan sunt singura echipă pe care nimeni nu își dorește să o întâlnească pe tablou. Respecți pe oricine, pentru că oricine poate juca la un nivel înalt într-o zi bună, dar e un mare sentiment de ușurare când te uiți pe tragere și vezi că i-ai evitat”, a spus Dominic Inglot, sumarizând excelent importanța acestei victorii memorabile.

Dominic și Florin joacă în această formulă de anul trecut, după US Open. Despre noul său partener, Inglot spune simplu: „Tipul ăsta are factorul X. Ai oricând ce să vorbești cu el, și asta e ce mi-a lipsit mie de la partenerii anteriori”.

„Florin a crescut cu Horia, așa că le știe foarte bine jocul. Horia și Jean Julien sunt o echipă care servește foarte bine, așa că va trebui să avem o zi bună la retur. Ne simțim bine, suntem foarte încrezători”, a mai spus Inglot.

E prima oară din 2001 încoace când frații Bryan suferă eliminări consecutive înainte de sferturi la turneele de Slam.

La rândul său recent intrat în clubul 30, Horia Tecău a avut și el o zi foarte bună. Horia și Jean Julien Rojer au revenit după pierderea primului set și i-au eliminat pe Groth/Butorac, o altă echipă incomodă, într-un final pe muchie. A fost 3-6, 7-5, 7-6, cu tiebreak-ul ultimului set decis la 5. Meciul a fost în marea parte a timpului un duel pe serviciu (doar trei break-uri în trei seturi), dar dublul româno-olandez a mai avut o minge de meci la 6-5 în decisiv. 

Va fi, așadar un sfert de finală românesc la Australian Open, ceea ce asigură o nouă semifinală, a patra reușită de tenismanii români în ultimele patru Slamuri: Simona la RG și Wimbledon 2014, plus Florin Mergea la RG 2014. 

Ambele echipe românești au deja câte o finală în cont în acest an, la Sydney și la Auckland.

Florin și Horia s-au mai întâlnit în ultimii ani în diverse formule, cu echipa lui Horia conducând head-to-head-ul.

Florin mai este angrenat și în turneul de dublu mixt, unde face pereche cu olandeza Michaella Krajicek. Îi vor întâlni în turul al doilea pe campionii en-titre, Mladenovic/Nestor. Meciul are loc mâine, ultimul pe Margaret Court.

 

S-a anunțat programul zilei de mâine: Simona deschide programul

Sfertul de finală dintre Simona Halep și Ekaterina Makarova a fost programat primul în sesiunea de zi, de la ora 11:00, ora locală, adică 2:00, ora României, în noaptea de luni spre marți. Va fi a patra oară în cinci meciuri din acest turneu când Simona joacă pe Rod Laver și a doua oară când joacă de la ora 11:00. Doar 19 grade sunt anunțate pentru ora meciului. 

După Halep – Makarova, programul cuprinde meciurile Bouchard – Sharapova și Berdych – Nadal, cu întâlnirea dintre Kyrgios și Murray fiind stabilită pentru programul de seară.

 

Azarenka, eliminată, Serena continuă

S-a stabilit și al treilea sfert de finală la feminin: Serena Wiilliams o va întâlni pe finalista de anul trecut, Dominica Cibulkova. Serena și-a luat revanșa în fața lui Garbine Muguruza după eliminarea de anul trecut de la Roland Garros, dar Garbine a început și de această dată bine și a dat impresia, vreme de un set, că poate repeta performanța. Serena a revenit și s-a impus în trei seturi, 2-6, 6-3, 6-2. 

Rezultatul mai înseamnă că locul 1 rămâne o afacere între Serena și Sharapova, pentru acest moment, indiferent de cine va câștiga Australian Open.

„De data asta chiar n-am început încet”, a spus Serena, cu referire la deja faimoasele ei starturi lente de meci. „Ea a jucat foarte bine. Are un serviciu foarte puternic și lovește winners de peste tot. Cred că are un potențial foarte bun”, a caracterizat-o Serena pe viitoarea adversară a României din Fed Cup. 

Cheia meciului a fost în game-ul al doilea din decisiv. După un hold autoritar al lui Garbine, Serena s-a văzut condusă cu 15-40 pe serviciul ei. Muguruza a atacat cu un forehand puternic în lung de linie, Serena s-a apărat în disperare, trimițând mingea înapoi cu un rever cu o mână, iar Garbine a ratat un volley relativ confortabil, trimițându-l în afară. Serena a salvat șase mingi de break în acel game, inclusiv un serviciu nereturnabil la care, în mod neinspirat, jucătoarea iberică nu a făcut challenge. Game-ul, care a durat aproape 13 minute, a fost momentul din care totul s-a întors în favoarea Serenei, care s-a desprins ulterior.

La rândul ei, Cibulkova a pus capăt traseului Victoriei Azarenka, tot cu o victorie în trei seturi, 6-2, 3-6, 6-3, într-un meci jucat cu acoperișul închis, din cauza ploii. Duelul, o întâlnire a două jucătoare care se simt excelent la Melbourne (împreună, trei finale în ultimii trei ani), a fost de o calitate excelentă, la fel ca și meciul dintre Williams și Muguruza. Cibulkova și Azarenka au adunat împreună 76 de lovituri direct câștigătoare, cu slovaca trimițând 21 de winners numai în primul set, unul în care a jucat aproape perfect. „Stilul ei îmi convine mult, dar cred că acesta a fost cel mai bun meci al nostru. Am pus-o sub multă presiune. Am pierdut în fața ei de câteva ori după ce am condus cu 5-2 sau 5-3 în decisiv și n-am reușit să închid. Prima dată când am reușit s-o înving a fost la Roland Garros, în urmă cu doi ani, iar acea victorie mi-a dat multă încredere”, a spus Cibulkova.

La rândul ei, Azarenka rămâne cu satisfacția celor trei victorii anterioare (Sloane – Wozniacki – Zahlavova), pe o parte de traseu foarte dificilă. „Văd totul ca pe un progres. Sunt multe lucruri pozitive de luat de aici. E un start bun pentru mine. A fost un tenis foarte bun azi, chiar dacă rezultatul nu e cel dorit. Dar trebuie să fiu realistă și să muncesc mai departe și să-mi îmbunătățesc jocul. Dar, per total, sunt mulțumită”, a spus fostul lider mondial, care încearcă să-și regăsească ritmul după o lungă perioadă de absență și pierderea formei. Vika a mai spus că intenționează să insiste pe jocul la fileu, unde a avut azi un procentaj de 70 la sută. 

O altă sfertfinalistă va fi Madison Keys, care a confirmat victoria cu Petra Kvitova, eliminând-o pe Madison Brengle, 6-2, 6-4, pentru cea mai bună performanță a carierei.

La masculin, Stan Wawrinka și Kei Nishikori se vor întâlni în sferturi, după ce azi și-au câștigat meciurile cu spaniolii Garcia Lopez și David Ferrer. Anticipat încă de la tragerea la sorți, meciul celor doi se anunță un meci de clasă, între doi candidați la titlu. Cea mai recentă întâlnire a lor a fost pe măsură: Nishikori a câștigat anul trecut la US Open, în drum spre finală, în cinci seturi: 3-6, 7-5, 7-6 (7), 6-7 (5), 6-4. La rândul lui, Novak Djokovic l-a eliminat în trei seturi interesante pe Gilles Muller și va juca în sferturi cu Raonic.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi