Federer, despre Simona Halep: „Merită locul 1 și trebuie respectată. Sunt fericit pentru ea”

Adrian Țoca | 28 octombrie 2017

Federer a spus și despre Rafael Nadal că merită mai mult locul 1 în acest moment, pentru că a jucat mai multe turnee anul acesta.

Roger Federer a fost întrebat la conferința de presă de după meciul de azi cu David Goffin, din semifinalele de la Basel (6-1, 6-2), despre liderul mondial la final de an în circuitul feminin, poziție asigurată azi de Simona Halep. Federer, care a vorbit în mai multe ocazii despre importanța pe care ar trebui să o primească toate turneele, nu doar cele de Grand Slam, a spus că performanța Simonei nu ar trebui minimizată de nimeni.

„Simona Halep merită locul 1 în lume și trebuie respectată. Nu contează cu adevărat că încă nu a câștigat un turneu de Grand Slam”, a spus elvețianul.

„Nimeni nu ar trebui să-i micșoreze meritele. A avut un vis de o viață și l-a realizat. Nu e totul în tenis despre Slamuri. Muncește din greu, este fit și joacă un program de turnee complet. E ceva ce ar trebui de asemenea premiat. Sunt fericit pentru ea”, a completat Federer.

„Oricine ajunge pe 1 în lume înseamnă că merită să fie acolo. Nu ar trebui să luați vreodată ceva din meritele lui Halep sau meritele oricui care a muncit o viață pentru a-și atinge un vis vechi de o viață. A avut un an suficient de greu, a avut oportunități să ajungă pe locul 1, iar într-un final a reușit să-l obțină, ba chiar să termine anul pe primul loc. Cred că toată lumea îi va da respectul pe care îl merită.

Așa cum am explicat de câteva ori în trecut, nu e totul doar despre Grand Slamuri. A jucat un sezon complet, e puternică, e bine pregătită, joacă mereu, se antrenează din greu, e dedicată, iar astea sunt lucruri care, de asemenea, trebuie recompensate. Mai ales dacă ești mereu în lupta pentru titluri, ceea ce ea a făcut anul acesta. A câștigat în unele părți, a pierdut în altele, corect. Cred că până la urmă faptul că Serena a jucat Australian Open a sfârșit prin a o ajuta, pentru că acele puncte n-au ajuns la altcineva, iar într-un final ea a beneficiat. S-a mai întâmplat în trecut ca jucătoare care nu au câștigat titluri de Grand Slam să ajungă pe locul 1. E foarte dificil să ajungi pe 1 fără Slamuri, aproape imposibil, pentru că Slamurile acordă, de fapt, prea multe puncte, după părerea mea. Nici nu știam că primești puncte la WTA Finals doar pentru că joci meciurile. Nu avem asta în circuitul masculin. Nu știam până în această săptămână, când am urmărit rezultatele de acolo. E un pic ciudat, dar înțeleg, pentru că e un turneu la care e greu să te califici.

Sunt foarte fericit pentru ea și, de fapt, sunt foarte încântat să urmăresc tenisul feminin acum până la final de sezon, pentru că au fost atâtea jucătoare care ar fi putut până în ultima secundă să ia locul 1” –  a fost declarația completă a lui Federer.

| Citește:

| Analiza săptămânii Simonei în Singapore: „Simona n-a găsit justa măsură la Turneul Campioanelor”

| Declarațiile Simonei după eliminarea din grupe

| Simona este oficial lider mondial la sfârșit de sezon: care au fost momentele importante ale anului

Cel mai titrat jucător din lume are 302 săptămâni pe primul loc în lume și încearcă, pe final de an, să-l depășească in extremis pe liderul clasamentului ATP, Rafael Nadal, pentru a adăuga la acest total. Federer are nevoie de titluri la Basel, Paris și Turneul Campionilor din Londra, dar și ca Nadal să nu ajungă în finale la Paris și Londra.

Însă, chiar dacă mai are șanse matematice la locul 1, Federer a spus că se bucură pentru Rafa Nadal și că acesta merită mai mult locul 1, pentru că a jucat mai multe turnee decât a făcut-o elvețianul. Cei doi au câștigat câte două titluri de Slam anul acesta.

După ce a câștigat autoritar cu Goffin, Federer a ajuns la a 9-a victorie consecutivă și va juca în a 13-a sa finală la Basel (a câștigat 7 din precedentele 12) cu Juan Martin Del Potro. Va fi a treia lor întâlnire în ultimele două luni, după ce Delpo a câștigat la US Open, iar Federer s-a revanșat la Shanghai. Argentinianul l-a învins pe Marin Cilic în semifinale (6-4, 6-4) și este acum într-un forcing de ultimă oră pentru a prinde un loc la Turneul Campionilor.

Interesant, va fi a treia finală între cei doi la Basel, iar Del Potro le-a câștigat pe precedentele două, în 2012 și 2013.

 

Kim Clijsters este un alt nume mare din tenis care a vorbit astăzi public despre Simona:

„De mică am vrut să devin numărul 1, iar când am atins acest loc a fost un vis îndeplinit. Dar lucrurile negative care au venit dinspre media ulterior – ești numărul 1, dar nu ai câștigat niciun Slam – sunt lucruri dificil de gestionat. Eu nu vedeam lucrurile la fel. Pentru mine, locul 1 este un obiectiv pe care mi-l doream bifat în cariera mea. Știu că Pliskova a avut de răspuns la întrebări grele despre asta, la fel și Simona Halep, la fel și Caroline Wozniacki. Cred că toate cele trei fete fac tot ce pot. Gestionează situația, discută despre ea, dar muncesc în continuare. Continuă să muncească din greu pentru a-și oferi noi oportunități și caută mereu să se schimbe, să îmbunătățească ceva, astfel încât într-un final să se întâmple”, a spus Kim, în timpul comentariului de pe WTA TV.

Simona a devenit astăzi a 13-a jucătoare din istorie care încheie un sezon pe locul 1 în clasamentul WTA.  În trecut, ea a spus în mai multe rânduri  că Federer este jucătorul ei preferat și că este singurul pe care îl urmărește în mod regulat.

 

***

Sărbătorește locul 1 cu tricourile 30-0 Onederful

Tricourile care sărbătoresc un moment istoric pentru tenisul românesc sunt în Shop, așa cum au fost votate de cititorii 30-0.

Ia-ți „Onederful” – preferatul publicului – și „Onederful Black”

Onederful 

Onederful Black

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi