Eastbourne, cel mai neașteptat loc în care te-ai fi gândit că se va decide locul 1. Simona și Angie și-l dispută

Adrian Țoca | 26 iunie 2017

Încă o dată, Simona Halep este în fața unei performanțe aproape ireale, la care tenisul românesc încetase să mai viseze de mulți ani. Spre deosebire de pre-Roland Garros, calculele sunt acum ceva mai convenabile. Nu și simplu de pus în practică, însă

Wimbledon își primește o deschidere excelentă la Eastbourne: bine ați revenit, emoții, nu știm sigur dacă suntem gata să vă retrăim, dar vă primim, orice ar fi!

Pentru unii, încă nu s-au dus cu totul trăirile de la Roland Garros, acele trei game-uri care mai lipseau și n-au mai venit, acea finală, acea șansă, dar și momentele frumoase, greu de uitat. Și deja suntem înapoi în mijlocul unei situații care a fost atunci la un pas să devină realitate. La Roland Garros, Simona Halep a fost foarte aproape nu doar de titlu, ci și de urcarea pe primul loc în clasamentul WTA. Această din urmă oportunitate este din nou pe masă săptămâna aceasta, la Eastbourne. Într-un turneu oricum încărcat cu subiecte interesante, acesta este cireașa de pe tort.

Nici Kerber, nici Halep nu erau inițial printre protagoniste. Spre bucuria organizatorilor, ambele au solicitat wildcarduri, întărind un tablou oricum teribil de încărcat. Angelique, oricum în pană de rezultate și de formă, a mai suferit un necaz, accidentându-se înainte de Birmingham. Simona, natural, avea nevoie de o gură de aer și a sărit peste Birmingham, alegând ulterior să își facă încălzirea pe iarbă la Eastbourne. Așa s-au poziționat cele două pentru un turneu cu locul 1 pe masă. E relevant pentru ambele: cu multe puncte de apărat în curând, Kerber nu știe când ar mai putea reveni în posesia primului loc. Pentru Simona, natural, e șansa debutului în această ipostază.

De unde încep, inevitabil, clasicele discuții despre timingul eventualei preluări a acestui loc. Ar fi fost mai bine să se întâmple odată cu primul Slam? Da, limpede, e mai clar ca lumina zilei. Ar fi fost de basm. Ar deveni Simona un număr 1 (încă) fără Slam în palmares? Ok, va fi o temă de mestecat ulterior. Dar. Cui. Îi. Pasă. E un moment prea important, cu care nu te întâlnești pe fiecare zi într-o carieră, iar sportul românesc e prea sărac și cu o nevoie prea mare de modele de succes pentru asemenea probleme. Clasamentul funcționează mereu pe baza ultimelor 52 de săptămâni, iar dacă va ajunge acolo, va însemna, realmente, că a fost cea mai bună jucătoare a acelor 52 de săptămâni. Făcându-ne prea multe griji pentru situații ulterioare, uităm să ne bucurăm de ceea ce se întâmplă în prezent. Așa că tot ce contează acum, în clipa asta, e ce-i pe tablou la Eastbourne. Iar scenariile în care Simona Halep poate deveni lider mondial săptămâna aceasta sunt:

– dacă face semifinalele, iar Kerber pierde înainte de sferturi;
– dacă face finala, iar Kerber nu se califică în finală;
– dacă câștigă titlul, în cazul în care Kerber ajunge în finală.

Dacă nu, Kerber intră la Wimbledon în continuare ca lider, iar numărul 1 se joacă la Londra, într-un context în care va conta la fel de mult și Karolina Pliskova. Oricum, Simona și Karolina sunt bine poziționate să-și dispute locul 1 pe perioada circuitului nord-american de hard, ținând cont de situația din Race.

Cine cu cine

Astea fiind spuse, nu înseamnă că Eastbourne se va juca pe viață și pe moarte. Dar dintr-un asemenea tablou (rar unul așa de garnisit în săptămâna premergătoare unui Slam), e foarte greu să nu iasă ceva interesant. Kerber deschide cu învingătoarea dintre Krystina Pliskova și Naomi Broady, cu Daria Gavrilova la orizont pentru turul al treilea. În timpul ăsta, Simona joacă primul meci pe iarbă anul acesta cu învingătoarea dintre Christina McHale și Ying-Ying Duan. În turul al treilea, lucrurile devin, brusc, foarte interesante. Va fi fie Petra Kvitova, fie Monica Niculescu, care a început turneul cu o victorie care ne-a ținut cu sufletul la gură, cu Mirjana Lucic-Baroni. După ce a avut cu set și 5-2, Monica a ajuns să fie ea condusă cu 5-3 în decisiv. Dar, după ce a salvat o minge de meci, Moni a închis rollercoaster-ul cu 7-5 în decisiv, o gură de aer proaspăt binevenită după necazurile din ultima perioadă.

Monica a învins-o pe Petra nu mai departe de finala de Luxembourg, de anul trecut, și o conduce cu 3-2 în H2H. Nu-i mai puțin adevărat că a pierdut singurul meci pe iarbă, jucat în 2013, tot la Eastbourne. Însă acum e un context un pic mai prietenos pentru Monica, pentru că, după titlul de la Birmingham, e interesant de văzut câtă energie va mai avea Kvitova și pentru această săptămână.

Însă, doar de dragul calculelor post-tablou, un lucru e cert: fie cu Petra, din motive clare, fie cu Moni, care va folosi suprafața în favoarea ei, Simonei – dacă trece cu bine de primul meci – nu-i va fi simplu. În ambele situații, ar fi un meci cu steluță: cu Kvitova, ar fi prima lor întâlnire pe iarbă, și un gând la ce ar fi putut deveni finala Wimbledon 2014. Cu Monica: oricând e important un meci între două românce. Și, de ce nu, ar fi o situație rară în meciurile care o opun pe Simona unei conaționale: ținând cont de context, probabil că șansele ar fi mai strânse decât în mod normal.

Update: Petra Kvitova s-a retras din turneu, din cauza unor probleme abdominale.

Ce mai e interesant pe tablou

– Campioana de la Roland Garros, Jelena Ostapenko, e la primul ei meci în noua calitate. E bine documentată perioada adesea dificilă care urmează pentru jucătoare imediat după câștigarea primului Slam. E de văzut în ce măsură teoria aceasta se va aplica și Jelenei, care a jucat (și) cu o inconștiență specifică vârstei și care nu pare foarte consumată de asemenea griji. Ostapenko e acum pe suprafața ei preferată, pe care a câștigat titlul la Wimbledon la junioare, și va debuta la Eastbourne cu Carla Suarez-Navarro.

– Karolina Pliskova își face și ea debutul pe iarbă; și ea a ales varianta unui debut întârziat pe iarbă, după ce anul trecut a luat titlul la Nottingham anterior finalei jucate aici. Însă la Wimbledon a costat-o acest efort, pierzând în turul doi. Pliskova va întâlni și ea o jucătoare competentă pe iarbă, Alison Riske, cu Bacsinszky posibil în turul 3 și un potențial sfert cu Mladenovic.

– Și Agnieszka Radwanska e la primul meci pe iarbă. Fostă finalistă la Wimbledon și mereu o fană a suprafeței, Aga plătește anul acesta tribut accidentărilor și formei slabe care a decurs din asta, așa că orice victorie aici va fi importantă pentru ea. Nici debutul nu pare prietenos: Aga va juca fie cu Julia Goerges, fie cu Cici Bellis, ambele cu o săptămână excelentă la Mallorca. Ar putea urma un meci cu Garbine Muguruza în turul 3.

– A treia româncă pe tablou, Sorana Cîrstea, a intrat ca lucky-loser, după eșecul cu Su-Wei Hsieh, și debutează pe tabloul principal cu Katerina Siniakova, prima întâlnire cu sportiva din Cehia. În caz de victorie, Sorana ar reîntâlni-o pe Johanna Konta în turul al doilea, într-un alt meci care ar fi de încercuit pe tablou. (Update: Sorana a câștigat în două seturi cu Siniakova).

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi