E oficial: România are turneu WTA din această vară

Treizecizero | 4 februarie 2014

Budapesta a lăsat locul României în calendarul WTA.

WTA a confirmat, în această după-amiază, printr-un update făcut în calendarul oficial al sezonului 2014, că România va fi gazda unui turneu WTA începând cu această vară. Astfel, licența turneului de la Budapesta a fost transferată Federației Române de tenis, care va organiza un eveniment din categoria International, în perioada 7-13 iulie. Ulterior, site-ul WTA a confirmat mutarea printr-un articol.   

Turneul apare în calendarul WTA actualizat pe 2014, cu denumirea Bucharest Open. Nu este clar dacă acesta va fi și numele oficial al competiției. Conform informației de pe site-ul oficial al WTA, premiile totale ale competiției de la București vor fi de 250.000 de dolari. Suprafața va fi zgură, iar tabloul va fi de 32 de poziții. Tot 32 de locuri vor fi rezervate și pentru calificări, în vreme ce turneul de dublu va avea 16 locuri. 

Simona Halep este campioana en-titre de la Budapesta 2013, unul dintre cele șase titluri reușite de Simona anul trecut. Rămâne de văzut dacă ea va putea să vină să joace acasă, în condițiile în care București este în săptămâna imediat de după Wimbledon. Din același motiv, e de așteptat ca numărul jucătoarelor din Top 20 să fie restrâns. În schimb, turneul va însemna o șansă enormă la puncte WTA importante pentru tinerele jucătoare din România, pentru că ele, cel mai probabil, vor beneficia de wild-card-uri pe tablou și în calificări.

Conform celui mai recent clasament WTA, România are nici mai mult, nici mai puțin de 29 de jucătoare în primele 1.000 ale lumii, în frunte cu Simona (nr.10) și cu Sorana (nr.26). Șase sunt în Top 150 (cele două menționate, plus Monica Niculescu, Alexandra Cadanțu, Alexandra Dulgheru, Irina Begu), și, dacă totul merge bine, le vom vedea aproape sigur pe toate la București. Însă turneul va fi și mai important pentru următoarele clasate, fetele din zona locurilor 200 – 500 (Cristina Dinu, Andreea Mitu, Ana Bogdan, Laura Andrei, Elena Cadar, Raluca Platon, Irina Bara, Patricia Tig, Raluca Olaru, Bianca Hincu, etc) și pentru alte tinere speranțe pe care le regăsim în clasament spre locul 1.000. Toate, jucătoare cărora le-ar prinde bine atât experiența unui turneu WTA jucat acasă, cât și punctele.

Tenisul feminin revine, astfel, la București, după o pauză de un an. Ultima ediție a BCR Open România a avut loc în 2012, iar Treizecizero a fost, atunci, partener media. Maria Teresa Torro-Flor a câștigat turneul de atunci (într-o finală cu Garbien Muguruza, între timp ajunsă în Top 40 WTA). Irina Begu se impusese cu an înainte, în 2011, într-un turneu în care Simona Halep a pierdut în semifinale. Diferența este că BCR Ladies Open era un turneu de categorie ITF, echivalentul unui challenger din circuitul masculin. Site-ul oficial bcropen.ro este încă funcțional, dar rămâne de văzut în ce măsură implicarea BCR va mai fi plauzibilă.

România se va găsi astfel, din acest an, într-o situație privilegiată: va fi gazda câte unui turneu în fiecare dintre cele două circuite profesioniste. WTA Bucharest Open se alătură BRD Năstase Țiriac, turneu din categoria 250, care are deja o tradiție îndelungată în capitala României.

Este încă un pas care transformă tenisul într-un sport de mare interes în România și care promite să-i crească popularitatea și mai mult în rândurile fanilor. Cu două turnee profesioniste organizate la noi în țară, cu o jucătoare în Top 10 mondial, cu un jucător de dublu finalist în trei turnee de Slam și cu o echipă feminină de Fed Cup care va lupta pentru promovare în Grupa Mondială, tenisul românesc crește în importanță și traversează unul din cele mai bune momente ale lui din ultimii ani.  

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi