Cele mai interesante reacții de după finala Wimbledon 2013

Adrian Țoca | 8 iulie 2013

„Să câștig Wimbledonul este vârful tenisului. Încă nu pot să cred că am reușit asta” – Andy Murray, 2013 Wimbledon Champion.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Imediat după ultimul punct, Andy a sărbătorit alături de publicul britanic și de întreaga sa echipă, chit că la un moment dat o uitase, dintre toți, tocmai pe mama sa. „Da, am uitat. Apoi am auzit-o strigându-mă”, a spus Andy, la fel de fermecător de neîndemânatic după cum îl cunoaștem. Apoi au urmat interminabilele obligații media. O selecție a celor mai interesante declarații post-finală.

Andy Murray

„În ultimii patru sau cinci ani a fost foarte, foarte greu. Foarte stresant, multă presiune. Oriunde m-aș fi dus, auzeam același lucru, e greu să eviți presiunea, n-ai cum să te ascunzi sau să reușești să nu citești tot ce se spune. A fost foarte, foarte dificil”.

„Cred că pentru Ivan (n.r. Lendl) înseamnă mult. Sigur, ideal ar fi fost să-l câștige el, dar afară de asta, cred că înseamnă mult pentru el. El a crezut în mine când o mulțime de alți oameni n-au crezut. M-a făcut să învăț mult din înfrângeri. Întotdeauna a fost foarte onest cu mine, mi-a spus ceea ce a gândit, ceea ce nu e tocmai prea ușor într-o relație antrenor-jucător. În tenis, jucătorul e de cele mai multe ori șeful într-o astfel de relație, și cred că antrenorilor nu le e tocmai confortabil așa. Dar el a fost foarte sincer cu mine. Dacă am muncit din greu, a fost fericit. Dacă nu, era dezamăgit și-mi spunea exact asta. Anul trecut, după finala pierdută cu Roger, mi-a spus că e mândru de mine pentru că mi-am creat șanse, că am jucat diferit față de restul finalelor. El a reușit să-mi schimbe atitudinea și mentalul înaintea unor astfel de finale”.

„A fost un final incredibil al meciului. M-am bucurat să-mi pot vedea întreaga echipă în momentele de după finală. Ei au simțit cum a fost pentru mine anul trecut. Sentimentul a fost diametral opus acum”.

„Cred că am stăruit mereu. Asta a fost, de fapt, povestea carierei mele. Am avut o mulțime de înfrângeri grele, dar cred că pe fiecare an m-am îmbunătățit. Niciodată n-a fost ceva major, n-au fost schimbări drastice, dar pe fiecare an am făcut pași înainte, fie că e vorba de clasament sau de fazele în care am ajuns în Slamuri. La început am încasat urât înfrângerile din finalele de Slam, dar recent am început să am o altfel de înțelegere”.

„Nu, nu pot să spun că întotdeauna am știut sigur că o astfel de zi va veni. Este incredibil de greu să câștigi un astfel de turneu. E nevoie de atâta muncă și de putere psihică. Nu cred că vreun alt triumf îl va bate pe acesta, chiar dacă voi mai câștiga aici, sentimentul nu va putea fi mai puternic decât acesta”

 

Novak Djokovic

„Andy a avut o motivație extremă să câștige primul său titlu aici. N-am avut suficientă răbdare când ar fi trebuit să am, să aștept oportunități mai bune de a ataca, și nici serviciul meu n-a fost atât de bun precum a fost în restul turneului, dar asta și pentru că el este un jucător de retur atât de bun. Ar fi trebuit să joc mai bine în momentele decisive. N-am ajuns în niciun moment la un vârf de formă, iar cu un astfel de joc n-aș fi putut să câștig”.

„Am făcut, totuși, finală la Wimbledon, așa că nu pot să fiu prea dezamăgit. Aș fi putut mai bine azi, dar așa-i în sport. Ceea ce nu te omoară, te întărește. Trebuie să am o astfel de mentalitate și să merg înainte. Încă sunt tânăr și sper că voi mai avea multe oportunități să câștig acest titlu”.

„Meciul cu Del Potro mi-a luat multe dintre resurse, dar nu pot să găsesc scuze într-un meci de acum două zile. Poate că fizic n-am avut suficient în rezervor în momentele importante, dar asta-i viața, trebuie să mergi înainte”.

Cum s-a reflectat finala pe Twitter: al patrulea cel mai tweet-uit moment din istorie!

– Până duminică, la ora 21:00 (ora României), fusese depășită borna de 1.000.000 de tweet-uri referitoare la finală. Vârful maxim în timpul finalei a fost la 120.000 de tweet-uri pe minut, iar în ultimele cinci minute ale jocului s-a ajuns la o medie de 400 de tweet-uri pe secundă. Per total, 5 milioane de tweet-uri au fost trimise pe perioada întregului turneu. Murray a fost cel mai amintit jucător, cu mai bine de 1,1 milioane de tweet-uri conținând numele său. În turneul feminin, Sabine Lisicki a fost cea mai pomenită, cu aproximativ 300.000 de tweet-uri. 

Primul tweet al lui Andy Murray de după finală, cel de mai jos, a fost retweet-uit (adică preluat și trimis mai departe de urmăritorii săi, pentru cine nu este pe Twitter) de peste 91.000 de ori. Azi, britanicul și-a făcut 10 minute timp ca să discute cu fanii săi pe Twitter, răspunzând mai multor întrebări. Printre altele a spus că proxima lui prioritate este să-și apere titlul la US Open. La 12 ore distanță de la triumful său, britanicul încă mai era printre „Trending Topics” pe Twitter la nivel global.

Conform blogului oficial al Twitter (unde puteți găsi și alte grafice elocvente), cifra de 120.000 de tweet-uri pe minut reprezintă un record pentru Marea Britanie, doborând cele 116.000 de tweet-uri pe minut înregistrate în timpul concertului Spice Girls de la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de anul trecut, punctul maxim al JO. 

Victoria lui Murray a intrat direct pe locul 4 în topul celor mai tweet-uite evenimente din toate timpurile, fiind depășită doar de realegerea lui Barack Obama, de victoria Spaniei la Euro 2012 și de anunțul că Papa Francisc este noul Suveran Pontif.

 

Pentru pasionații de Social Media, mai jos este o prezentare despre Social Media Trends la Wimbledon:

– Și tot legat de Twitter, reacția faimosului cont de parodie a lui Roger Federer, @PseudoFed, după ce elvețianul a coborât azi, în premieră după exact 10 ani, pe locul 5 în lume:

 

Alte info

– Succesul de la Wimbledon este încă departe de a-l transforma pe Murray într-un nume la fel de relevant pe plan sportiv precum ceilalți trei din Big Four la nivel mondial, ceea ce contează din punct de vedere al potențialului economic viitor al brandului Murray. Un sondaj efectuat imediat după finală arată că numai 31 la sută dintre americani au idee cine e Andy Murray.

– Însă Nigel Currie, un specialist britanic pe teme de marketing sportiv, crede că după victoria de ieri „cerul este limita” pentru Andy. „Un britanic campion la Wimbledon? N-am mai avut așa ceva de atâta vreme”. Directorul agenției brandRapport, citat de Bloomberg, crede că Andy ar putea să adune până la 50 de milioane de lire sterline pe an (adică 74 de milioane de dolari) din endorsments și alte contracte cu sponsorii.

– Tweet-ul Primului Ministru britanic:

– Victoria lui Murray a însemnat un record de audiență pentru BBC. 17,3 milioane de telespectatori se uitau la finală în momentul de vârf al ratingului, cu un share de 79,6, devenind cel mai urmărit program al anului. Este cea mai mare audiență obținută de o finală de la Wimbledon din 1990 încoace.

– Titlul zilei din exuberanta presă engleză: „'Arise Sir Andrew, knight of the holy grail„.

– Murray mai are nevoie de aproximativ 200.000 de dolari câștigați din tenis pentru a deveni al 6-lea jucător care depășește granița a 30 de milioane de-a lungul carierei.

– Pronosticul lui John McEnroe despre viitorul lui Murray? „Cel puțin 6 Slam-uri”.

– Aparent, cineva n-a uitat că Andy Murray este, totuși, scoțian:

– Ce e mai bine: locul 1 sau mai multe Slamuri? „Mai degrabă aș prefera să nu ajung niciodată pe locul 1, dar să câștig mai multe Slamuri, decât să ajung pe primul loc și să nu mai câștig niciodată un alt Slam”. 

– Salturi notabile în clasament post-Wimbledon: Janowicz, cinci locuri până pe 17, Verdasco, 19 locuri până pe 35, Tomic, 16 locuri până pe 43, Kubot, 68 de locuri până pe 62, Dustin Brown, 37 de locuri până pe 157, Stakhovsky, 20 de locuri până pe 96, Mannarino, 36 de locuri până pe 75. Și, bineînțeles, David Ferrer, un loc, până pe locul 3. Campioana fetelor, Marion Bartoli, revine în top 10 și ocupă locul 7.

– Ziceam ceva de Andy cel neîndemânatic? Iată-l, într-o imagine excelentă, cu trofeul: nici n-a pus mâna bine pe el și l-a și stricat 🙂 Reacția lui face toți banii.

Cele mai bune imagini de la Wimbledon de pe Instagram.

– Și, de încheiere, un montaj superb al finalei. Merită să-l vedeți:

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi