Când e greu, Maria și Serena găsesc o cale: victorii smulse pentru cele două la Madrid, mingi de meci ratate de Azarenka

Camelia Butuligă | 7 mai 2015

Deși au avut emoții, Maria Sharapova și Serena Williams sunt cu un pas mai aproape de o nouă întâlnire în finală. Serena a salvat trei mingi de meci și a rămas neînvinsă în 2015, sezon în care a ajuns la 23 de victorii consecutive. La rândul ei, Sharapova trebuie să facă finală ca să revină pe locul 2 în clasamentul WTA

Maria Sharapova şi Serena Williams şi-au câştigat azi meciurile împotriva Carolinei Garcia, respectiv Victoriei Azarenka într-o manieră similară: cu mare greutate. Amândouă au trebuit să lupte trei seturi şi aproape trei ore pentru a merge în turul următor, unde le vor întâlni pe Caroline Wozniacki, respectiv Carla Suarez-Navarro. 

Ambele meciuri au fost interesante atât datorită valorii adversarelor (Caroline Garcia este o tânără în plină ascensiune, Victoria Azarenka o jucătoare consacrată în căutarea formei maxime după accidentarea de anul trecut) dar mai ales meciurilor directe din trecut. În tenis, după cum am mai spus, match-upul este totul. Ori în ambele meciuri aveam de a face cu nişte istorii personale foarte promiţătoare. Vika-Serena este, probabil, match-upul meu preferat din WTA. Serena joacă cu o superioritate pe care n-a reuşit s-o spargă în mod constant nimeni de la Kim Clijsters încoace. Dintre contemporane, Vika părea cel mai neintimidată de acestă aură a Serenei. Meciurile lor (mai cu seamă pe hard) au avut tendinţa să fie antologice.

De partea cealaltă, să spunem doar că lumea a aflat prima dată de Caroline Garcia în 2011, când era gata-gata s-o elimine în turul doi la Roland Garros pe… Maria Sharapova. Andy Murray, care urmărea partida (câţi oare dintre jucătorii de top se uită la meciurile fetelor?) a fost atât de impresionat de tânăra franţuzoaică încât a declarat pe Twitter că Garcia va fi numărul 1 mondial într-o zi. Atunci Sharapova a întors meciul în stilul care a consacrat-o, iar Caroline a rămas să se lupte cu povara aşteptărilor ridicate. Dar iat-o după patru ani în top 30, ajungând în fazele finale ale turneelor şi începând să confirme declaraţiile riscante la prima vedere ale lui Murray.

Premisele erau deci foarte apetisante. Meciurile mi-au confirmat până la urmă aşteptările, dar şi temerile. Am avut decisiv, au fost tiebreakuri, au fost seturi decise la fotofiniş. Şi la sfârşit, ca în fotbal, au câştigat nemţii. Mă rog, mai puțin în seara asta.

În primul meci, Sharapova a câştigat pentru că a manageriat mai bine scorul în decisiv. Ce înseamnă asta? Înseamnă că nu contează cu cât anume câştigi sau pierzi un game, contează doar că îl câştigi sau îl pierzi. Setul decisiv a fost ca un curs despre ce înseamnă să te foloseşti la maxim de sistemul de scor din tenis. Sharapova s-a chinuit considerabil mai mult decât Garcia să-şi facă serviciul (a jucat cu 8 puncte mai mult pe propriul serviciu decât adversara), dar şi l-a făcut. De partea cealaltă, Garcia şi-a câştigat gameurile pe propriul serviciu mult mai repede. Asta până la 5-5. În acel game, Sharapova s-a apropiat până la 30 şi deodată, Garcia a tremurat. Maria a avut nevoie de două mingi de break pentru a câştiga game-ul şi apoi pentru a servi pentru set şi meci. „Nu contează cum începi meciul, contează cum îl termini”, fraza ei trademark,  se dovedeşte încă odată adevărată.  

Cu ce rămâne Gracia din acest meci? Cu un set câştigat (de la acea antologică primă întâlnire pe zgura pariziană, Caroline nu-i mai luase set Sharapovei) şi cu regretul că a împins-o pe Sharapova în corzi şi n-a putut să-i dea lovitura finală. Observaţie tactică interesantă: Garcia i-a neutralizat cu mare succes serviciul Mariei (şi pe primul, dar mai ales pe al doilea), stând foarte aproape în teren, chiar în interiorul lui, la retur. Tactica a dat roade excelente, Caroline reuşind foarte multe retururi imparabile. A se nota, fetelor.

În celălalt meci, Azarenka a arătat acel tenis complet, deplasare şi construcţie care o fac atât de periculoasă pentru oricine. Spuneam la AO că jocul Azarenkăi este neobişnuit pentru înălţimea ei. La 1.83 m, te-ai aştepta să trăznească mingea cu serviciul şi dreapta şi să se deplaseze mediocru. Este exact pe dos: Vika are mişcare şi joc de picioare excelente, dar nu are o lovitură dominantă, iar serviciul era de obicei călcâiul lui Ahile. De aceea, am fost foarte surprinsă să observ azi un serviciu mult îmbunătăţit la Vika, şi ca procentaj, şi ca eficacitate. Apoi l-am văzut pe Wim Fissette în loja ei şi mi-am adus aminte că şi serviciul Simonei a prezentat progrese vizibile după ce a început să lucreze cu el. Să fie vreo legătură aici? Nu ştiu, cert este că Vika a fost mai solidă pe serviciu decât de obicei. În setul unu, s-a mers umăr la umăr până în tiebreak unde a avut 5-1 înainte să-l piardă la 7-5.

Azarenka nu s-a lăsat tulburată de pierderea tiebreakului şi a continuat s-o preseze pe Serena cu mingi adânci şi pe mijloc, nedându-i posibilitatea să deschidă terenul. Una dintre armele Vikăi este capacitatea ei de a lovi adânc constant, chiar când este împinsă în defensivă. A prelungit astfel multe schimburi, frustrând-o pe Serena (care a şi rupt o rachetă) recuperând un break în gameul 5 şi făcând încă unul apoi pentru a câştiga setul cu 6-4.  

În decisiv, Vika a recuperat din nou un break şi a avut trei mingi consecutive de meci la 6-5 şi 40-0. În acest moment esenţial, serviciul ei s-a transformat din vedeta meciului în călcâiul lui Ahile. Trei duble greşeli consecutive au pus capăt încrederii ei şi meciului. Vika şi-a pierdut serviciul şi apoi n-a mai contat în tiebreak. Vika a spus după meci că e o înfrângere care doare rău, dar cel mai important e să fie la nivelul ei cel mai bun la Roland Garros. 

Cu ce rămânem din acest meci? Cu jocul, foarte ridicat ca nivel al celor două, cu convingerea că Azarenka este foarte aproape de nivelul ei maxim, dar şi cu această umbră care va plana mereu asupra jocului ei în momentele cruciale: va ţine serviciul sau nu? În business se zice că o vulnerabilitate nu va deveni niciodată un punct forte, indiferent cât efort depui s-o îmbunătăţeşti. Din păcate, meciul acesta a dovedit că şi în cazul serviciul Azarenkăi, este adevărat. Şi a mai dovedit încă ceva: indiferent cât de strâns e scorul, Vika iese mai des învinsă decât învingătoare din meciurile contra lui Williams. Ar trebui să urmeze filozofia sharapoviană şi să mai lucreze la sfârşituri.

Best of the rest: Aga va ieși din Top 10

Aga Radwanska îşi continuă deriva în care se găseşte pe teren de ceva vreme şi pierde în două seturi (6-3, 6-2) la Caroline Wozniacki, care se află într-o perioadă neașteptat de bună pe zgură. Ana Ivanovic a pierdut şi ea în faţa Carlei Suarez-Navarro cu 7-5, 1-6, 6-4. Petra Kvitova a expediat-o cu 6-4, 6-1 pe Anastasia Pavlyuchenkova şi va juca cu Irina Begu, care a trecut de Barbora Strycova cu 6-4, 6-4. Lucie Safarova a învins-o pe Roberta Vinci cu 6-4, 6-7, 6-0 şi aşteaptă învingătoarea dintre veteranele Kuznetsova şi Stosur.

 

| Foto: Jimmie48 Tennis Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi