Zverev vs Medvedev, un nou episod, de data asta pentru titlul ATP Finals. Sezonul memorabil al lui Djokovic ia sfârșit

Radu Marina | 21 noiembrie 2021

Sezonul istoric al lui Djokovic se încheie aici, cu trei din cele șase mari competiții ale sezonului în contul sârbului. În două dintre celelalte trei a fost Zverev cel care l-a oprit din drumul spre titlu.
Germanul merge acum spre un rematch cu Medvedev în finală, rusul care a ajuns între timp la 9 victorii consecutive la ATP Finals.


AZI E ULTIMA ZI PENTRU ACEASTĂ OFERTĂ. Super Value Pack: tricoul Grand Slam Life, versiunea albă, alături de trei perechi de Socks 30-0, la doar 89 de lei!

Obții astfel un discount net de 75 de lei din valoarea reală a produselor. Profită de oportunitate acum, în limita stocului! Comandă AICI.

»» Vrei altă combinație? Alege oferta asta: publicația dedicată titlului Simonei la Wimbledon + 3 perechi de Socks, la doar 99 lei.


Alexander Zverev și Daniil Medvedev se vor lupta, duminică de la ora 18:00, pentru trofeul ATP Finals. Daniil Medvedev se întoarce, astfel, pentru al doilea an la rând în finala competiției de final de an în care a ajuns acum la 9 victorii la rând după un succes clar în semifinale, 6-4, 6-2 cu Casper Ruud. Zverev și-a obținut locul în finală după o victorie remarcabilă, 7-6, 4-6, 6-3 cu Novak Djokovic: a doua lui victorie în acest an dupa Tokyo și a patra la total din 11 meciuri jucate contra liderului mondial. 

Pentru ambii, finala de duminică va fi a doua la ATP Finals (Zverev a triumfat în 2018, Medvedev în 2020). Medvedev a ajuns la 21 de finale în carieră (șapte au fost reușite în acest sezon), în vreme ce Zverev are 28 (cinci în 2021).  

Dacă prima semifinală a fost una fără istoric, o victorie blitz pentru Medvedev, care nu a avut de înfruntat nicio minge de break și a pierdut doar cinci puncte cu serviciul, cea de-a doua a fost, cum era de așteptat, orice, dar nu un meci oarecare. 

Primul set a al întâlnirii Djokovic – Zverev avut de toate; și calitate și suspans și dramă. Începutul semifinalei a fost o tatonare interesantă, ambii câștigându-și serviciul facil și mizând pe jocul lor de bază: lovituri adânci, pe centrul terenului, multe schimburi de mingi prelungite, contraatacuri. Dar pe măsură ce setul s-a apropiat de final, dinamica s-a schimbat. 

Lucrurile au devenit mai intense de la 5-4 încolo, când Zverev a salvat o minge de set. Acel moment a dat startul unei lupte de care pe care: după mingea de set salvată, Zverev a ridicat mult nivelul și l-a amenințat constant pe sârb la retur, având două mingi de break la 5-5. Pe de altă parte, nici Nole n-a rămas pasiv; a ieșit din acea încercuire, a salvat ambele mingi de break cu veniri la fileu inspirate și l-a obligat, încă o dată, pe Zverev să servească pentru a rămâne în set. 

Zverev, care a început să servească din ce în ce mai solid pe măsură ce setul a căpătat ritm și sens, și-a făcut partea lui de treabă și a dus setul în tiebreak. Un tiebreak al cărui echilibru s-a rupt după o dublă greșeală a lui Djokovic la 2-2. Deși a recuperat minibreak-ul la 2-4, sârbul n-a putut lega punctele: a pus o scurtă aparent bine gândită, dar Zverev – și cu ajutorul bandei fileului – a ajuns-o, și-a pierdut încă o dată serviciul, iar de data asta n-a mai putut reveni pentru simplul fapt că neamțul a servit prea bine. 

Setul doi a avut aceeași traiectorie ca primul. Până la 4-4, niciunul nu a avut de înfruntat nicio minge de break, doar că pe măsură ce setul a înaintat, loviturile au fost mai aspre, schimburile de mingi mai dure și, foarte important, presiunea pusă de Djokovic mai intensă. În acel game opt, Djokovic a atacat cu tot ce a avut mai bun – retururi lungi și deranjante, atacuri în cross scurt cu reverul, multe accelerări în lung de linie  – și, în final, a obținut ce și-a dorit: primul break din meci, pe care a reușit să-l mențină și care i-a permis, în cele din urmă, să ducă meciul în decisiv. 

Cu toate că Djokovic a împins meciul într-un decisiv, nivelul lui n-a fost unul grozav.  S-a chinuit să facă break, a tras din greu să câștige setul doi, i-a fost greu să reziste în schimburile de mingi mai prelungite cu Zverev. Cam asta a făcut diferența în setul decisiv, de altfel: Djokovic a părut că face eforturi mari să reziste în acele dueluri dure, prelungite și foarte rar s-a aflat în poziția de a controla și de a dicta. De multe ori doar a răspuns ritmului, de prea puține ori și-a asumat. 

De data asta, break-ul a venit mult mai devreme în meci, chiar în game-ul trei. Zverev a făcut break-ul la 2-1 iar de acolo a fost de neoprit până la final, în condițiile în care a pierdut doar cinci puncte cu primul serviciu și doar două cu al doilea.  Având în vedere cât de eficient a fost Zverev la capitolul serviciu, acel break a fost facil de confirmat până la final  – deși Djokovic a avut două mari ocazii, la 4-2, de a reintra în meci. 

Zverev vs Medvedev va fi și reeditarea meciului din grupe și o nouă șansă pentru german să oprească seria negativă contra rusului, la care a pierdut ultimele cinci meciuri. Medvedev conduce cu 6-5 la general.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi