Zverev oprește seria magică a lui Federer, câștigă al doilea Masters al anului. Svitolina triumfă la Toronto

Adrian Țoca | 14 august 2017

Ca la Roma, săptămâna de turnee din Canada are aceiași campioni: Alexander Zverev și Elina Svitolina. La 20 de ani, Zverev are deja două titluri de Masters. Și el, și Elina ajung la cinci trofee câștigate anul acesta; cu titlul de la Toronto, Svitolina o detronează pe Simona Halep în fruntea Race to Singapore. Lupta pentru locul 1 în ambele circuite se mută la Cincinnati: Federer (care a devenit însă incert) vs Nadal în ATP, Pliskova, Simona Halep, Svitolina și Muguruza, în WTA.

Roger Federer, două titluri de Masters, Rafael Nadal, două titluri de Masters și… Alexander Zverev, tot cu două titluri de Masters. Iată o statistică greu de anticipat la începutul anului, dacă nu cumva imposibil. Tânărul german de 20 de ani care se grăbește să ducă în irelevanță campania de marketing a ATP-ului gândită în jurul #NextGen a câștigat al doilea titlu de Masters al său în numai câteva luni, pe o suprafață diferită și, din nou, contra unui adversar ilustru. Ceva ce pune și mai bine lucrurile în context: Zverev și Tsonga sunt singurii jucători activi din afara Big Four care au câștigat câte două Mastersuri.

După ce la Roma l-a bătut clar pe Djokovic, Zverev nu a fost niciodată în pericol în finala de la Toronto cu Roger Federer, câștigată 6-3, 6-4. Germanul a servit solid, a returnat agresiv și a lovit mingea cu putere la fiecare șansă, făcându-l pe elvețian să pară cu o secundă mai lent. Spre finalul meciului, după primele trei-patru game-uri ale setului secund, mai exact, Federer chiar a fost mai lent, nu doar a părut. Ceva, probabil un spasm muscular, l-a împiedicat să se deplaseze la nivelul necesar pentru o asemenea finală, dar asta nu proiectează nicio urmă de îndoială pe victoria lui Sascha, care era deja mai bun și în control aproape total la acel moment.

https://twitter.com/TennisTV/status/896839165983281153

Pentru Federer, e o înfrângere care nu miră întru totul: săptămâna aceasta, jocul lui a fost suficient cât să-l treacă mai departe pe un culoar lejer, dar nimic mai mult, departe de jocul lui fluid și de ofensiva descurajantă pentru adversari. În plus, un astfel de eșec de rutină trebuia să apară la un moment dat în tot acest traseu magic; fanii lui Roger pot fi mulțumiți că s-a întâmplat în Canada și nu la Wimbledon, de exemplu. E abia prima lui înfrângere în Mastersuri + Slamuri anul acesta, prima într-o finală și primul meci din 2017 în care Federer nu are o minge de meci.

Dacă accidentarea nu se dovedește serioasă, Federer ar trebui să arate mai bine la Cincy, săptămâna viitoare, în niște condiții de joc pe care întotdeauna le-a apreciat, care merg foarte bine cu jocul lui. Roger a spus că va merge la Cincinnati chiar în seara asta și va decide în câteva zile dacă va juca sau nu. “Vreau să fiu în cea mai bună formă posibilă la US Open”, a spus el, adăugând: “E mai important numărul 1 la final de an decât numărul 1 înainte de US Open”. Cel mai important de reținut e că tocmai abilitatea lui Federer de a recunoaște utilitatea și inevitabilul unor astfel de zile este unul dintre factorii care i-au permis să fie atât de longeviv și să aibă un asemenea succes la 36 de ani, vârstă la care, săptămânile viitoare, va da un asalt pentru locul 1. Foarte posibil, Federer va fi trecut deja peste moment odată ce ceremonia de premiere s-a dus la capăt.

https://twitter.com/TennisTV/status/896849998373158912

Azi este, însă, despre Zverev. După ce în primul tur a supraviețuit unei mingi de meci salvată în acel raliu incredibil cu Gasquet, care a numărat 49 de lovituri, Zverev a arătat din ce în ce mai bine: a reușit, în sfârșit, să-și bată rivalul de generație, pe Nick Kyrgios, în fața căruia risca să dezvolte un mic complex. Apoi, după o victorie solidă cu Kevin Anderson, i-a oprit traseul magic lui Denis Shapovalov, potolind un pic isteria dezlănțuită, pe merit, de tânărul canadian.

Cu Federer, Zverev a arătat că are deja experiența finalelor importante, nu s-a pierdut vreo clipă cu firea și a executat netulburat planul. Ajunge astfel la a zecea victorie consecutivă, al doilea titlu în două săptămâni (după Washington) și trofeul numărul 5 al anului. La 20 de ani, astea nu-s cifre de NextGen, ci de acum. Zverev urcă pe 7 în lume și deja sunt voci care-l văd principalul favorit la US Open. Zverev a ajuns deja în situația în care următorul obiectiv natural pentru el este să încerce să se amestece în lupta pentru un titlu de Slam, lucru care se va întâmpla relativ curând. US Open s-ar putea să fie, totuși, un pic prea devreme: Sascha n-a trecut vreodată de turul 4 al vreunului Slam, ceea ce înseamnă că încă nu reușește să câștige meciuri consecutive cu jucători de top în format de trei seturi din cinci.

*

Între timp, în WTA, firele narative nu mai contenesc de la o săptămână la alta: Elina Svitolina este protagonista acestei săptămâni, după ce a câștigat încă un meci de o manieră categorică, de astă dată cu Caroline Wozniacki (6-4, 6-0).

Svitolina devine prima jucătoare din istorie care câștigă trei titluri Premier 5 într-un singur sezon și ajunge la un total similar cu al lui Zverev, cinci titluri în 2017. Ironic, cei doi au câștigat împreună și la Roma. Wozniacki, în schimb, pierde din nou o finală; în fapt, le pierde cu aceeași viteză cu care le obține.

Pe de o parte, e remarcabil bilanțul lui Woz din acest an (șase finale), pe de altă parte, faptul că nu a luat niciun set în aceste finale și în cele mai multe dintre ele a fost dominată clar și a rămas fără soluții arată, pe undeva, plafonul superior al jocului danezei. Cu Svitolina, o jucătoare care o poate egala când vine vorba de pus mingi înapoi și o poate domina categoric de pe baseline, lui Wozniacki nu i-au rămas multe soluții, ca atare, a trebuit să-și asume mai multe riscuri și să producă mai multe erori neforțate. Care au venit, pe măsură ce Svitolina a variat mult viteza mingilor.

“Am nevoie de ceva timp să realizez ce s-a întâmplat, pentru că am jucat multe meciuri în ultimele două zile și a fost foarte, foarte greu din punct de vedere fizic. Sunt fericită că s-a încheiat, mai ales cu un trofeu. Am fost foarte obosită după primul game al meciului și știam că trebuie să dau totul, pentru că Caroline nu greșește mult. Mi-am zis să las totul pe teren, de aceea, emoțional am fost ușurată când am luat primul set și am simțit că joc tot mai bine în al doilea”, a spus Elina, care a câștigat ultimele opt game-uri ale meciului, după ce la 4-4 în primul set a făcut un break la zero. Ea a întors ieri sfertul de finală cu Garbine Muguruza după pierderea primului set, apoi a învins-o categoric pe Simona Halep.

Cu acest titlu, Svitolina urcă pe 4 în clasamentul la zi, dar, mai important, o depășește pe Simona, urcând pe locul 1 în Race to Singapore. Cele două, plus Muguruza și Pliskova, își vor continua duelul pentru locul 1 la Cincinnati.

 

 

***

 

Citește, în 30-0 Pe Curat, Ediția de Vară 2017 – „Sacrificiul zadarnic al lui Fabio”, textul de ficțiune al lui Codruț Baciu – o poveste cu final surprinzător despre cea mai mare răsturnare de situație din tenis – plus alte super articole, în peste 120 de pagini cu eroii tăi preferați din tenis. 

Ia-ți revista 30-0 Pe Curat, Ediția De Vară 2017, de aici.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi