Ziua presei la Wimbledon: Federer n-a fost niciodată mai pregătit, Rafa are un sentiment pozitiv, iar Simona e mai relaxată și mai încrezătoare

Andrei Năstase | 28 iunie 2015

Cu doar o zi înainte de start, câțiva dintre cei mai importanți protagoniști ai celor două turnee au avut întâlnire cu jurnaliștii. Iată o parte dintre cele mai importante declarații, relevante pentru starea lor de spirit

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

La câteva minute după eliminarea de la Roland Garros, Roger Federer era întrebat dacă e prea devreme pentru el să privească deja spre Wimbledon. “Nu”, a replicat Federer, “niciodată nu e prea devreme. Deja mă gândesc la programul de zilele următoare, pentru că Wimbledon este unul dintre principalele obiective ale sezonului. Acolo vreau să joc cel mai bun tenis al meu”.

Iar ieri, la Wimbledon Media Day, Roger avea să confirme că a ajuns la turneul de anul acesta în forma ideală: “Da, probabil că niciodată n-am ajuns mai pregătit la Wimbledon”, spunea elvețianul, referindu-se mai ales la săptămâna suplimentară pe care jucătorii au primit-o între Roland Garros și Wimbledon.

“În plus”, spunea Roger, “victoria de la Halle îmi dă surplusul de încredere de care cel mai probabil voi avea nevoie ca să câștig titlul aici.”

“Nu sunt convins că finala de anul trecut va influența în vreun fel performanța mea de anul acesta. Rezultatul de anul trecut îmi spune că jocul meu a fost bun. Fără să joc grozav, am făcut finală. Și ca să fiu sincer, anul trecut traversam încă o perioadă de recuperare, în timp ce anul acesta simt că jocul meu e mai bun. M-am obișnuit cu noua rachetă, iar munca pe care am depus-o cu Severin (Luthi) și Stefan Edberg mă îndreptățesc să țintesc trofeul anul acesta”, a mai spus elvețianul, campion de șapte ori la Wimbledon, ultima dată în 2012.

Un grafic cu performanțele lui Federer pe iarbă găsiți aici.

Federer și alți jucători de top au participat la ziua presei ieri, în timp ce principalul favorit, Novak Djokovic, va răspunde întrebărilor jurnaliștilor în cursul zilei de azi.

Andy Murray a vorbit și el cu presa, recunoscând că la cei 28 de ani ai săi nu se mai simte neapărat la prima tinerețe. “Am realizat treaba asta încă din 2013, când am avut operația la spate. […] Primele nouă luni ale anului trecut au fost foarte dificile și, ca să fiu sincer, nu eram prea bucuros pe teren. La sfârșitul anului am conștientizat că s-ar putea să nu mai am șansa să concurez prea mult  la cel mai înalt nivel, așa că depinde de mine să fac tot posibilul să mă aduc în situația asta; să dau sută la sută în timpul care mi-a rămas.”

Poate că nimeni nu-l înțelege mai bine pe Andy decât Rafa Nadal, spaniolul care deține două titluri la Wimbledon, dar care nu a mai trecut de turul patru la ultimele trei ediții. Cu toate asta, Nadal se simte încrezător. Mai ales că a câștigat – la Stuttgart – primul turneu pe iarbă în ultimii cinci ani: “Victoria de la Stuttgart a fost un moment special pentru mine”, spune Rafa. “M-am antrenat foarte bine aici, acum rămâne de văzut dacă pot concura mai bine decât în ultimii ani. Sunt fericit că mă aflu aici, sunt sănătos și ăsta e lucrul cel mai important”.

Sentimente asemănătoare exprimă și Simona Halep, citată de site-ul oficial al turneului. “E adevărat că nu am avut un bun sezon pe zgură”, a spus Simona, recunoscând că a fost dezamăgită de parcursul ei la Roland Garros.

După înfrângerea de la Paris, românca s-a retras acasă, unde “nu am mai jucat tenis pentru cinci zile, iar asta mi-a făcut bine. Am reușit să mă relaxez și să scap puțin de presiune. Mi-am spus că trebuie să mă bucur din nou de tenis și să muncesc în fiecare zi. Așa că am început să mă antrenez din ce în ce mai serios, și acum sunt încrezătoare că pot juca din nou un tenis competitiv”.

Chiar dacă cele mai bune rezultate ale iei au venit pe alte suprafețe, Simona crede să stilul ei agresiv se potrivește și cu iarba. “Îmi place să joc rapid, să stau aproape de linia de fund și să lovesc mingea foarte devreme. O să încerc să-mi fac jocul și să joc cu încredere. În plus, mi-am îmbunătățit serviciul. Asta mă poate ajuta pe iarbă”, explică Simona pentru site-ul turneului. 

Românca nu se gândește încă la repetarea performanței de anul trecut, când a fost eliminată în semifinale de canadianca Bouchard. “Este prea devreme să mă gândesc la asta. Pur și simplu vreau să văd cum arată jocul meu în primul tur și voi lua fiecare meci la timpul lui, încercând să avansez cât mai mult”.

Stan Wawrinka, care încă e obligat să răspundă la întrebări despre pantalonii lui de la Roland Garros, a reușit să spună câte ceva și despre șansele sale pe iarba de la Wimbledon: “În ultimii trei ani a fost din ce în ce mai bine aici. Mă simt foarte bine și cred că jocul meu se potrivește și pe iarbă. E important să simți că ești pregătit, să te simți bine fizic și să te miști bine. Iar până acum, toate acestea sunt bune”, spune Stan, eliminat anul trecut de Roger Federer în sferturi, în ceea ce a fost cel mai bun rezultat al său pe iarba de la Wimbledon.

În contextul în care succesul de la Wimbledon ar însemna totodată și al patrulea Grand Slam consecutiv pentru Serena (ea deține momentan titlurile de la US Open, Australian Open și Roland Garros), americanca a fost întrebată dacă simte o presiune în plus înainte de startul turneului.

“Pentru mine, asta nu schimbă cu nimic lucrurile. Știu că am mai spus-o, dar chiar nu simt nicio presiune în plus. Și cred că asta e bine. Poate dacă aș câștiga aici, aș simți o presiune în plus pentru US Open (pentru că ar fi în situația să câștige toate Grand Slam-urile în același an n.red.). Dar momentan o iau pas cu pas și nu mă gândesc prea departe”, a spus Serena. Ea e principala favorită la câștigarea turneului, însă slabele rezultate de la ultimele două ediții (turul patru în 2013, turul trei anul trecut) vin să domolească așteptările fanilor și să o motiveze în plus pe Serena: “Cred că înfrângerile din anii trecuți mă pot motiva și mai mult, dar în același timp îmi ridică o parte de presiune de pe umeri. Îmi pot spune că nu am nimic de pierdut, că nu am multe puncte de apărat, așa că trebuie să mă simt bine și să o iau treptat”.

Serena a recunoscut încă o dată că iarba nu a fost niciodată suprafața ei favorită, dar mereu a făcut treabă bună la Wimbledon. “N-am pututu niciodată să spun că ador să joc pe iarbă, ceea ce e cumva ciudat pentru rezultatele mele de aici. Dar încă din tinerețe, iarba mi s-a părut o suprafață dificilă. Și e cu atât mai greu cu cât nu obișnuiesc să joc la turneele pregătitoare, deci trebuie să intru foarte repede în atmosferă. Cu toate astea, jocul meu funcționează și pe iarbă”.

Maria Sharapova, care a urmat-o pe Serena în sala de conferințe, a trebuit să răspundă pe două teme sâcâitoare: virusul care a chinuit-o în timpul Roland Garros, și jucătoarea care a chinuit-o în ultimii 11 ani – Serena.

Sharapova nu a mai învins-o pe Williams din 2004, când rusoaica, pe atunci adolescentă, câștiga concursul de la Wimbledon: “Cu siguranță (Serena) e jucătoarea de bătut, mai ales că vine aici cu toată încrederea din lume, după ce a câștigat ultimele trei Grand Slam-uri. Cred că rezultatele acestea vorbesc de la sine despre forța ei. Este consistența (cea care o deosebește de celelalte jucătoare). Una este să reușești să te impui la unul sau două turnee, și cu totul altceva este să-ți păstrezi nivelul pe tot parcursul anului. Ce reușește (Serena) este aproape incredibil”, recunoaște Sharapova, care spune că e refăcută în totalitate.

Newsletter recap: link-uri și notițe

Cum am mai scris zilele trecute, de curând am dat drumul unui nou format de newsletter, care, în principiu, vă furnizează în fiecare dimineață, rezumatul zilei anterioare și agenda celei în curs (iată-l aici, de exemplu, pe cel de ieri).

E un tip de conținut care nu apare în totalitate pe site, pe care îl îmbunătățim și diversificăm cu fiecare ediție. Newsletter-ul trimite mai puține link-uri spre Treizecizero.ro și mai multe către site-uri de profil din străinătate, ideea fiind că încercăm astfel să vă completăm lectura și experiența zilnică.

Este, momentan, un test, care pe mulți dintre voi i-a luat prin surprindere, din toate punctele de vedere. Unii n-au înțeles de ce facem asta (ce-i cu atâta conținut bun și free la mine în inbox, ne-au întrebat un pic uimiți), alții au răspuns mai mult decât pozitiv, iar alții au fost încântați de-a dreptul, spunându-ne că și-au stabilit o nouă rutină: își încep ziua cu acest newsletter.

Ei, până ne lămurim în ce măsură (sau dacă) putem transforma acest newsletter într-un format sustenabil, am pescuit, în cele ce urmează, câteva dintre link-urile pe care le-am strecurat în ultimele ediții. Asta pentru că, pe lângă recapitularea zilei anterioare și agenda celei în curs, mai avem, în newsletter, un segment de link-uri și info pe scurt. Sunteți mai mulți pe site decât abonați la NL, așa că ne-am gândit să nu le pierdeți, dar n-o să păstrăm prea mult acest obicei de a relua pe site informațiile din newsletter. Cei care nu sunteți abonați și doriți să fiți, o puteți face aici

De luni, newsletter-ul zilnic va acoperi prioritar turneul de la Wimbledon; nu-l ratați, s-ar putea să vă pască o surpriză într-una dintre edițiile următoare. 

Până atunci, câteva dintre link-urile promise: 

– Roger Federer a făcut un tur al bazei de la Wimbledon alături de CEO-ul turneului, tur pe care site-ul britanic l-a transmis în direct pe Periscope. Îl puteți revedea aici. Interesant să-l vedem pe Roger în rol de host. De altfel, conținutul secțiunii de video de pe site-ul oficial al turneului e foarte ofertant. Aruncați o privire.

– Vedem tenis pe stream-uri, pe aplicațiile mobile și pe canalele tv, dar pe vremuri, tenisul era “sportul ascuns“. E greu de crezut pentru actuala generație, aproape de neconceput să nu poți să vezi meciul de tenis pe care ți-l dorești, dar cu câteva decenii în urmă, singurul meci de la Wimbledon care prindea un loc la TV era finala, și aceea transmisă cu delay. Despre subiect.

– Dar acum suntem în 2015, an în care Wimbledon ne vorbește pe toate canalele și pe tot mai multe platforme. Inclusiv în emoji. Dacă folosiți hashtag-ul oficial, veți debloca o serie de emoji secrete. Important pentru comunicare 🙂 Câteva detalii despre cum se face social media la Wimbledon găsiți aici; inclusiv promisiunea că acesta va fi cel mai social media friendly turneu de tenis din istorie. Ca idee: audiența atinsă anul trecut pe canalele de social media ale Wimbledon a fost de 4,5 milioane.

– Asta o să vă placă. Un interviu de citit cu Andy Roddick în New York Times, printre altele, despre viața lui post-tenis. Câteva declarații interesante venite din partea actualului comentator, inclusiv aceasta, despre motivul renunțării: “Când am simțit că nu mai am vreo șansă să mai câștig un Slam, m-am oprit”. Plus aceasta:  “Ori de câte ori văd o finală precum Djokovic – Wawrinka, îmi zic: ce bine sunt eu unde sunt!

– Un material despre grupul noilor puști din ATP în Daily Mail. I-am amintit și noi în preview-ul Wimbledon și, acum o vreme, le-am dedicat și un articol: Generația tânără și umbrele care o înconjoară.

– Cum a fost finala de acum 40 de ani. Un articol în Independent despre finala Wimbledon 1975, Arthur Ashe – Jimmy Connors.

Madison Keys apare într-un portret făcut de Interview.

– Deși ulterior a negat oarecum, susținând că a fost citat prost, australianul Nick Kyrgios a ridicat sprâncene cu noul său interviu, acordat The Telegraph, Kyrgios, care revine la locul Slamului unde anul trecut și-a făcut un nume, spune că preferă să se uite mai degrabă la baschet, decât la tenis. “Îmi place să cred că sunt destul de amuzant”, mai spune Nick, la fel de deschis și în următoarea frază: “Eu și cu Rafa nu vorbim prea mult, nu avem tocmai aceeași relație grozavă precum am cu Roger. Dar sunt deschis oricând să ieșim la prânz“.

– Liderul mondial al fetelor spune în Washington Post că nu are nevoie de un Grand Slam pentru a-și defini cariera. Serena e la 14 victorii distanță de o performanță extraordinară, câștigarea tuturor celor 4 titluri de Slam în același an. Kvitova, de exemplu, crede că Serena poate reuși această performanță anul acesta. Ultima care a reușit-o este Steffi Graf, în 1988.

– Într-un material publicat de Independent, Judy Murray spune că fiul ei și-a redescoperit varietatea de când lucrează cu Amelie Mauresmo. Recent, Andy își reafirma intenția de a lucra pe termen lung cu Mauresmo și cu Bjorkman.

– Dacă vă plac articolele despre istoria turneului londonez, Telegraph are ce vă trebuie: o privire captivantă către schimbările suferite de Wimbledon de-a lungul anilor.

 

 

Abonează-te aici la noul newsletter Treizecizero

* indicates required
Email Format

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi