Ziua marilor emoții: Irina și Andreea joacă simultan pentru calificarea în optimi la Roland Garros

Camelia Butuligă | 29 mai 2015

După victoriile foarte frumoase din tururile anterioare, Andreea Mitu și Irina Begu au alt gen de test sâmbătă. În deschiderea zilei a șaptea de la Roland Garros 2015, cele două românce au în față adversare de rasă: două foste campioane de Grand Slam, cu experiență și motivație mare. Irina și Andreea au șansa unor victorii care să le ajute să facă saltul la un alt nivel

Roland Garros este oferit de

Când a fost întrebată la conferinţa de după victoria cu Pliskova despre adversara ei de mâine, Francesca Schiavone, Andreea Mitu a spus: „N-am mai jucat niciodată cu ea. Ştiu doar că a câştigat odată aici.” Odată, adică în 2010, când Schiavone a fost povestea turneului, ajungând la titlu într-o manieră improbabilă şi entuziasmantă. Atunci avea 30 de ani, acum are aproape 35 şi a jucat contra Kuznetsovei în turul doi un meci care a adus aminte de vremurile ei bune. De asemenea, un meci care a durat aproape patru ore.

Francesca Schiavone este un personaj şi pe teren şi în afara lui. Jocul ei creativ, reverul cu singură mână, top spin şi variaţie este de şcoală veche. Statura mică a făcut-o să caute alte modalităţi de a învinge decât forţa brută: varietatea, anduranţa şi tenacitatea. Atitudinea combativă, umorul şi carisma o fac una dintre prezenţele cele mai pitoreşti şi pe teren şi la conferinţele de presă. 

Andreea va avea de înfruntat, deci, o adversară experimentată, tenace şi care cunoaşte zgura ca nimeni alta. O adversară care este dispusă să alerge ore în şir, cum a făcut cu Kuznetsova. Întrebarea care se pune, oare va şi putea să mai facă încă un meci la fel de epuizant? Cred însă că este o capcană să presupunem că la vârsta ei nu se va mai putea reface şi să o socotim din start prea obosită pentru a opune rezistenţă. Schiavone are obiceiul de a se alimenta în timpul meciului cu energie dacă i se dă ocazia să facă câteva puncte senzaţionale la rând. 

Andreea, de cealaltă parte, are un joc diametral opus: de atac, în forţă, cu lovituri explozive, care-i pot face cu uşurinţă punct de pe baseline. Jocul ei este să ţină schimbul scurt, să caute să lovească decisiv. Pe Pliskova a bătut-o cu propriile ei arme. Schiavone nu va avea viteza în lovituri a cehoaicei, dar va avea topspin şi va căuta să lungească punctul şi să scoată tot ce va arunca Andreea în ea. Dacă Andreea reuşeşe să-i reteze aceste planuri şi să lovească decisiv când i se iveşte ocazia, are o şansă foarte bună să termine meciul fără emoţii. 

E posibil ca italianca să îşi folosească şi jocul de fileu dacă va vedea că din spate lucrurile se complică. Are experienţă la dublu şi se pricepe la voleuri. În cazul acesta, Andreea probabil va avea nevoie să-şi exerseze şi passingurile sau loburile. 

Să nu uităm de aspectul mental. Cele două sunt în puncte cum nu se poate mai diferite ale carierei: una abia se urcă în tren, cealaltă se apropie de staţia terminus. Ambele sunt deci motivate puternic, deşi de lucruri diferite: Andreea vrea să-şi facă un nume, Schiavone vrea să iasă din scenă cu stil. Sau să-și prelungească pe cât posibil șederea. 

Meciul va fi programat mâine primul pe terenul 2, pe care Andreea îl cunoaşte. Asta ar putea fi în avantajul ei, mai ales că Terenul 2 este şi mai redus ca anvergură şi expunere. Irina nu are acest lux: va începe ziua pe Chatrier cu Kvitova. 

Acest meci este un altfel de animal: pe principalul stadion, contra unei favorite de top. Irina a spus că ştie ce trebuie să facă contra ei după înfrângerea de la Madrid şi că are două zile ca să se antreneze în acest sens. Kvitova este o jucătoare redutabilă (mai nou s-a împrietenit şi cu zgura), dar la Paris a avut până acum două victorii muncite, în trei seturi, contra unor jucătoare de pluton. De asemenea, este o jucătoare care, pe cât de talentată e, pe atât de presdipusă este la fluctuaţii, atât de la un meci la altul, cât şi în timpul aceluiaşi meci. 

Cred că Irina va trebui să fie foarte alertă şi oportunistă în sensul bun. Da, dacă Kvitova este in transă, nu are nimeni ce să-i facă. Dar toate semnele indică spre faptul că transa ei s-a terminat odată cu Madridul. Dacă Irina stă aproape de ea şi îşi speculează oportunităţile, are o şansă serioasă la victorie.

Mai este şi faptul că se joacă pe o arenă aşa mare, unde Kvitova a mai jucat odată, primul ei meci. Emoţiile vor trebui ţinute sub control, contextul va trebui gestionat cu calm de către Irina. Dar până la urmă, Kvitova este favorita teroretică şi va intra pe teren cu o greutate mai mare pe umeri. 

Să le urăm ambelor fete multă baftă şi să le susţinem de oriunde se va întâmpla să le urmărim!  

 

prezintă: ascensiunea româncelor

  • Andreea Mitu e la abia a 4-a partidă a carierei pe tabloul unui Slam. Anul acesta a reușit mai multe premiere: prima victorie în WTA, prima în Fed Cup, prima într-un GS, intrarea în Top 100
  • Irina Begu are o creștere constantă, dar sigură. Cu un an și jumătate în urmă, era la marginea Top 100. Acum se pregătește de intrarea în Top 30. Tot pentru prima dată în carieră
  • Andreea va avea un career-high după Roland Garros. Irina e la un pas să intre în Top 30

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi