Ziua cea (foarte) lungă a Irinei Begu. După un consum emoțional uriaș și două meciuri întoarse dramatic, Irina e gata să o ia de la capăt

Andrei Năstase | 27 mai 2022

După consumul emoțional de joi, pe Irina o așteaptă sâmbătă un dublu duel: contra Leoliei, în primul rând, dar și contra suporterilor francezi, care joacă un rol important în tribunele de la Roland-Garros.

Roland Garros este oferit de

(Paris)

Revenită pe terenurile de la Roland-Garros după o zi grea și o noapte lungă, Irina Begu a fost eliminată din tabloul de dublu la French Open. Irina și Camila Osorio au fost învinse (6-0, 6-4) de Garcia și Mladenovic, favoritele publicului. Și unele dintre favoritele turneului.

Pentru Irina, meciul acesta a fost o mică pregătire – mai ales emoțională – pentru sarcina care o așteaptă sâmbătă pe tabloul de simplu, unde va juca contra surprinzătoarei Leolia Jeanjean (26 de ani, locul 227 WTA).

La conferința de presă de după meciul ei de dublu, am vorbit cu Irina despre pregătirea acestui meci. Și despre pregătirea tactică, dar mai ales despre cea mentală, pentru că după consumul emoțional de ieri, o așteaptă mâine un dublu duel: contra Leoliei, în primul rând, dar și contra suporterilor francezi, care joacă un rol important în tribunele de la Roland-Garros.

Jeanjean le-a învins aici pe mult mai bine cotatele Parrizas-Diaz și Karolina Pliskova. Și a trecut de ele fără să piardă set, o confirmare pentru forma ei bună din ultima vreme. Trecând de Pliskova, ea a devenit cea mai slab cotată jucătoare care câștigă la RG împotriva unei adversare de Top10, de la Conchita Martinez, în 1988.

Acum câțiva ani, Leolia a jucat în circuitul universitar american; a terminat ultimul an neînvinsă, apoi s-a întors spre tenisul profesionist. Și chiar dacă recent a avut rezultate bune în circuitul ITF, prezența ei în turul 3 e o mare surpriză.

Una de care francezii – suporteri foarte pasionați – se vor bucura din plin pe Suzanne Lenglen, sâmbătă (ora 12.00 în România).

Încă de la conferința ei de presă de joi seară, la câteva ore de la întâmplarea care a confiscat o parte din atenția generală în parcul Roland-Garros, Irina a încercat să închidă cât mai repede acest capitol. Și-a acceptat greșeala și poziția, și-a cerut scuze, în repetate rânduri, pentru că racheta aruncată de ea în zgură a ajuns să lovească un copil din primul rând al tribunelor.

„Mă simt extrem de prost, iubesc copiii extrem de mult, iar faptul că s-a întâmplat să lovesc un copil mă doare foarte mult. A fost și încă este un moment dificil, stânjenitor“, a spus ea.

Astăzi, unul dintre jurnaliștii din presa internațională a întrebat-o din nou pe Irina – care a primit o amendă de 10.000 de dolari pentru situația creată – dacă regretă întâmplarea. „M-am simțit prost și ieri, mă simt prost și azi, și este un lucru care nu se va repeta. Mi-am cerut scuze și îmi pare cu adevărat rău pentru ce s-a întâmplat. Însă nu pot schimba nimic. A fost o greșeală mare din partea mea, mi-am pierdut controlul pentru un moment și… “.

Și de-atunci caută să se așeze în ordine, dar n-a apucat să pregătească încă meciul contra Leoliei Jeanjean.

„Victor e o persoană care îmi este și a fost mereu alături de mine. E o persoană extrem de blândă cu mine, eu sunt cea care sunt dură cu mine; el încearcă să mă facă să fiu mai bună cu mine. A fost jucător, știe ce înseamnă să-ți pierzi controlul într-un moment, deci am încercat să trecem împreună peste acest moment.“ – Irina Begu

„Despre Leolia Jeanjean am vorbit un pic cu Victor (Victor Crivoi, antrenorul Irinei); despre meci, despre cum joacă. Momentan, eu nu m-am uitat cum joacă, pentru că ieri a fost o zi grea și lungă, iar astăzi am avut meciul de dublu – chiar dacă ieri am sperat să nu fiu programată atât de devreme azi, ca să mă pot recupera și am puțin mai mult timp să pregătesc meciul de simplu.“

Un meci pe care organizatorii l-au programat primul (ora 12.00 în România) pe arena Suzanne-Lenglen, a doua ca mărime din complex.

Așa că Irina urma să meargă, imediat după discuția asta cu presa, la hotel să se uite la jocul câștigat de Jeanjean cu Karolina Pliskova. Știe că are nevoie să pună punct caruselului emoțional prin care trece, pentru a putea pregăti meciul care o așteaptă, însă nu-i este simplu:

„Eu sunt o persoană destul de sensibilă și introvertită, nu îmi place atenția, cu atât mai puțin cea negativă. Nu mi-am deschis telefonul, nu m-am uitat la presă, nu m-am uitat la absolut nimic, pentru că a fost, așa cum am spus și ieri, un moment greu, care nu mă reprezintă. Și încerc să mă detașez, pe cât posibiul, de subiectul ăsta. Iar mâine sper să am mai multă energie, să fiu mai lucidă în ceea ce ține de meci. O să mă pregătesc cât mai bine tactic, dar o să încerc să mă pregătesc și mental pentru un public care va fi împotriva mea; va trebui să gestionez și emoția asta, pe lângă emoția meciului.“

Spune că a avut o mică mostră – despre jocul împotriva tribunelor – în meciul ei de dublu de azi: „Un mic antrenament, din punctul ăsta de vedere“, spune Irina.

Abonează-te la newsletterul ATLT – zilnic, pe mail, primești gratuit cele mai bune selecții de știri și comentarii despre momentele relevante din sport.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi