Ziua cea bună a româncelor | Victorii pentru Sorana, Simona și Edina, culoar bun pentru Cîrstea

Adrian Țoca | 28 august 2012

Ziua cea bună a româncelor | Victorii pentru Sorana, Simona și Edina, culoar bun pentru Cîrstea

Mult așteptatul start al US Open a meritat toți banii pentru românce. Ca și anul trecut, când Simona Halep și Alexandra Dulgheru reușeau o dublă de senzație în primul tur, eliminându-le pe câștigătoarele precedentelor două Slamuri, pe Na Li, respectiv, pe Petra Kvitova, și de această dată turneul american a început excelent pentru românce. 

În pofida semnelor de “optimism” ale multor fani din țară, am încheiat prima zi cu un bilanț excelent: 3 victorii din 4 meciuri pe tabloul feminin. Ultimele două reprezentante, Irina Begu și Monica Niculescu, vor intra pe teren în ziua a 2-a.

Startul l-a dat Sorana Cîrstea, care a întâlnit-o pe Sabine Lisicki. E o situație care pare să-i convină româncei, cea care câștigase precedentele trei meciuri directe contra sfertfinalistei de la Wimbledon, toate pe hard. A venit și a patra, în pofida faptului că Sorana a pierdut primul set, 4-6 de la 4-2. Într-un duel între două jucătoare care preferă să finalizeze punctul cu lovituri puternice, românca a rupt echilibrul în setul secund la 2-2, apoi s-a detașat în decisiv, impunându-se, într-o oră și 48 de minute, într-un meci care a “beneficiat” și de o pauză de ploaie.

Dacă Alexandra Cadanțu n-a opus o prea mare rezistență contra canadiencei Wozniak, cedând, 0-6, 2-6, în schimb, Simona Halep s-a agățat de orice șansă și de orice punct într-un meci greu și strâns cu cehoaica Benesova. În primul set, românca a întors de la 1-4, iar la 4-5 a salvat o minge de set, câștigând primul set cu 7-5. În cel secund, a fost rândul Benesovei să orchestreze o revenire de la 1-4. S-a ajuns în tiebreak, unde Simona ne-a dat ceva emoții. De la 6-1 s-a făcut 6-5, dar Halep a închis conturile la ultima minge de meci. 7-5, 7-6 și un pic de revanșă pentru Simona, cea care, în 2010, la Fes, pierdea o finală de turneu în fața cehoaicei.

Ziua a fost închisă de Edina Gallovits. Venită din calificări, Edina a bifat a patra victorie la rând, învingând-o pe Stephanie Voegele, 7-5,  6-4.

Șanse bune pentru Sorana în continuare

Premiul Edinei este o confruntare grea, dar în care românca stabilită în SUA n-are absolut nimic de pierdut. Adversara va fi o jucătoare cu multă presiune pe umeri în acest turneu, Sam Stosur, campioana en-titre. Va fi primul meci direct între cele două. Sam a început bine, un dublu 6-1 cu Petra Martic în numai 51 de minute.

La rândul ei, Simona o va întâlni în turul 2 pe Nadia Petrova, puternica rusoaică aflată, totuși, într-o perioadă de declin a carierei. Cele două s-au mai întâlnit o singură dată, anul acesta, la Miami, când românca s-a impus clar, 6-3, 6-2, așa că să sperăm că Simo va repeta isprava. 

Victoria lui Halep de azi a fost cu atât mai importantă, cu cât ea avea mare nevoie de o gură de oxigen, după ce pierduse 7 dintre ultimele 8 meciuri jucate.

În fine, pentru Sorana se întrevede o șansă foarte bună. Partea ei de tablou s-a eliberat, după ce, într-un alt rezultat neașteptat, Julia Goerges a cedat la cehoaica Pliskova, venită din calificări. Sorana va juca în turul secund cu jucătoarea din Georgia Anna Tatishvili, locul 73 în lume (1-1 meciuri directe, ambele pe zgură). Dacă va trece de ea, Cîrstea ar juca, pentru un loc în turul 4, cu învingătoarea dintre Minella (Luxemburg) și Pliskova. Mai greu să găsești un astfel de traseu la un Slam, așa că poate că e timpul ca Sorana să realizeze un nou rezultat important.

Altfel, ușor tulburat de o ploaie trecătoare, programul primei zile de la US Open n-a adus mari surprize:

– Andy Murray a trecut în trei seturi de Alex Bogomolov, dar britanicul pare să fi rămas tributar unui obicei vechi: aproape fiecare start al său într-un Slam e neconvingător, ezitant. A fost 6-2, 6-4, 6-1 ceva mai greu decât o arată scorul;

– James Blake, veteranul american, și-a adus aminte de vremurile bune cu o victorie cu Lacko, iar francezul Mathieu a fost din nou eroul unui maraton, întorcând cu Andreev de la 0-2 la seturi (2-6, 4-6, 7-6, 7-6, 6-1 – 3h 48). 

– Maria Sharapova a debutat și ea cu dreptul, 6-2, 6-2 cu Czink. 

– Adrian Ungur a fost învins în trei seturi de germanul Daniel Brands (7-6, 6-4, 7-6)

– Kim Clijsters și-a început cu dreptul ultimul turneu al carierei. Kim a învins-o pe tânăra de numai 16 ani Vicky Duval, 6-3, 6-1. A fost a 22-a victorie consecutivă obținută de Kim la Flushing Meadows (campioană în 2005, 2009, 2010).

– Roger Federer a debutat și el cu o victorie lejeră: elvețianul l-a eliminat pe Donald Young, 6-3, 6-2, 6-4.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi