Australian Open, ziua a 5-a: Sorana iese, Maria impresionează, Aga la a 12-a victorie

Camelia Butuligă | 18 ianuarie 2013

Australian Open, ziua a 5-a: Sorana iese, Maria impresionează, Aga la a 12-a victorie

 

Din păcate, azi a ieşit din competiţie şi Sorana Cîrstea, ultima româncă rămasă pe tabloul de simplu. Sorana- Na Li ameninţă să se transforme într-un soi de rivalitate a tururilor de început la GS. Deocamdată, jucătoarea noastră este în dezavantaj. Na Li e o jucătoare dificilă pentru oricine: se mişcă bine, are un joc foarte compact, un rever letal şi lovituri solide din alergare. Principala ei vulnerabilitate este mentalul, atunci când e pusă sub presiune.

Însă Sorana n-a apucat s-o pună sub presiune azi. Şi-a pierdut  serviciul destul de devreme în primul set, la 1-1, cu o dublă greşeală. În game-ul următor, a avut două mingi de break irosite, iar Li a sfârşit prin a-şi ţine serviciul: 3-1. Încă un break, luat înapoi imediat: 2-4. Şi dat înapoi imediat: 2-5. Şi iar break, după ce Sorana salvează două mingi de set: 3-5. Li reuşeşte totuşi să servească şi să ia setul unu cu 6-4 în 45 de minute. Cinci breakuri în total. În setul doi, problemele continuă: Sorana îşi pierde serviciul la zero în primul game. Şi apoi şi-l mai pierde de patru ori. Reuşeşte la rândul ei un break: 6-1 în jumătate de oră.

Serviciul celor două a fost comparabil ca viteză, însă Soranei i-au intrat mai puţine prime servicii decât lui Na Li. Apoi, chinezoaica a returnat mai bine, câştigând semnificativ mai multe puncte la primire, şi a făcut mai multe winnere. Veriga mai slabă în jocul Soranei a fost reverul: mingi pe mijlocul terenului care săreau numai bine în zona de lovire a adversarei, şi cu care Li a fost nemiloasă. Na Li se va vedea în turul următor cu Julia Goerges, care a trecut azi de Zheng Jie în trei seturi. Ironia sorţii/tenisului: Zheng a câştigat cu Sam Stosur în turul anterior cu 7-5 în decisiv, după ce Sam n-a reuşit să-şi ia serviciul la 5-4. Chinezoaica a pierdut azi exact în acelaşi fel: 7-5 în decisiv, după ce şi-a pierdut serviciul la 5-4.

 

 

În primul meci de pe Rod Laver, Madison Keys a aflat de la Angelique Kerber ce înseamnă să acoperi terenul într-o manieră nadaliană. Keys este o forţă atunci când apucă să se aşeze la minge, dar când este obligată să lovească din alergare, situaţia se schimbă. Kerber, pe altă parte, este în stare să lovească din cele mai incomode poziţii (Rennae Stubbs a întrebat-o după meci dacă nu şi-a julit prea rău genunchii de la atâtea revere lovite din poziţie îngenuncheată). Nemţoaica a contracarat cu brio serviciul atât de lăudat al lui Keys, trimiţând retur după retur în teren şi punând presiune pe americancă.

Experţii spun că Angelique ar avea potenţial de a câştiga un Slam, deşi jocul ei este deseori comparat cu cel al lui Wozniacki: defensiv, bazat pe deplasare şi rever, cu probleme pe forehand şi serviciu. Keys a reuşit s-o copleşească o bună bucată din setul doi cu forţa loviturilor, folosind reverul foarte agresiv, mai ales după ce acoperişul a fost închis din cauza ploii. La 5-5 şi 0-30, Kerber a avut un challenge extrem de inspirat, care s-a dovedit bun la milimetru şi a făcut apoi break la zero, pentru a lua setul şi meciul: 6-2 7-5, un cadou perfect pentru ziua ei de naştere.  Prietenoşii australieni i-au cântat prompt “Happy birthday” şi i-au şi adus un tortuleţ pe teren.

 

 

Totuşi, Keys se anunţă ca o jucătoare foarte interesantă. La doar 17 ani, puterea pe care o poate genera cu loviturile ei este comparabilă cu cea a altor jucătoare big-hitter ca surorile Williams sau Petra Kvitova, a spus Angelique Kerber după meci. Antrenorii lui Madison sunt convinşi că eleva lor are potenţial de top 10, iar Pam Shriver, fosta mare jucătoare de dublu şi comentatoare tv a declarat că nu a mai fost de 15 ani aşa de entuziastă urmărind o tânără jucătoare americană.

Angelique va juca în turul următor cu Ekaterina Makarova, care a trecut în trei seturi muncite de Marion Bartoli: 6-7(4) 6-3 6-4. Setul trei mai ales a văzut ceva răsturnări: Marion a recuperat de la 5-0 pentru Makarova la 5-3, şi în spiritul unei bătai în bar,  a salvat două mingi de meci şi a făcut break pentru 4-5. Dar serviciul a sabotat-o terbil (13 duble în total) şi Makarova, care pare să se descurce mai bine la AO decât la orice alt slam, trece în ultimele 32.

 

 

Dacă Laura Robson a jucat şi a învins ieri o versiune mai experimentată a ei în persoana Petrei Kvitova, cealaltă speranţă britanică, Heather Watson, a avut şi ea un meci cu o versiune mai experimentată şi mai avansată a ei: Agnieszka Radwanska.  La Wimbledon anul acesta, Radwanska o spulberase pe Watson, care a declarat că a fost foarte stresată şi a încercat să lovească prin Aga, o tactică nefericită care a eşuat lamentabil. De data asta Watson a jucat mai bine, dar nu suficient de bine. A avut 8 mingi de break din care a reuşit să fructifice doar una. De asemenea a făcut multe greşeli neforţate (21), fiind atrasă în pânza de păianjen a jocului Agăi, care n-a trebuit să facă mai mult decât ce face ea de obicei. Interesant este că Aga a reuşit chiar 5 aşi, în condiţiile în care serviciul ei întâi a avut în medie 147 kmh. Scor final: 6-3 6-1.

Meciul următor pentru “Smartwanska” este nimeni alta decât Ana Ivanovic, fostă big hitter, actuală maşină de strigat „Ajde!” şi posesoare a unuia din cele mai dubioase servicii de la Dementieva încoace. Ana a câştigat azi meciul aniversar „Vedetele anului 2008” împotriva Jelenei Jankovic. Cele două au avut o relaţie controversată de-a lungul anilor şi au schimbat nişte săgeţi otrăvite prin intermediul conferinţelor de presă. Acum spun că s-au maturizat şi nu mai au nimic de împărţit. Chiar că nu mai au, pentru că jocul amândurora s-a cam dus de râpă –ambele sunt variante diluate a ce erau acum cinci ani ca jucătoare.  

Meciul a fost amestecat, ambele jucând când bine, când timorat, cu schimbul. A câştigat până la urmă Ivanovic, cu 7-5, 6-3. Tribuna a rezumat foarte bine jocul Anei, care, în ciuda declinului ei pe teren din ultimii ani, are încă o armată de fani: „Ana, Ana, Ana/Make that racquet swiiiiing!”. Declaraţia zilei îi aparţine bineînţeles lui JJ, care a spus după meci că ar fi preferat s-o întâlnească pe Ivanovic mai târziu, în semifinală sau în finală. Într-un univers paralel poate, în care e încă 2008, şi ele două încă joacă semifinale şi finale…

Maria “Şasezeropova” s-a săturat de distribuit „covrigi” şi a hotărât să se extindă: i-a oferit azi lui Venus Williams un “sticks” în primul set. Maria a fost de o precizie nemiloasă de la început: a atacat tot şi n-a lăsat nicio portiţă pentru Venus. Returul i-a funcţionat perfect (ajutat şi de o zi mai slabă a lui Venus la serviciu), iar schimburile erau de la inceput un fel de bombardament cu sens unic. Venus nu mai este clar jucătoarea de altădată şi asta este evident mai ales în deplasare şi rezistenţă, dar Maria, cu spiritul ei de predator pursânge, nu ia prizonieri indiferent cu cine joacă: 6-1 6-3, într-un meci fără istoric.

Dată fiind lipsa de suspans, a surprins oarecum felul extra intens cu care Sharapova a sărbătorit mingea de meci. Îndreptându-se spre fileu, Venus a zâmbit amuzată şi a ridicat uşor din sprâncene. Nu era totuşi finala turneului. Întrebată la conferinţă ce-a apucat-o, Maria a răspuns: „Eram foarte încântată. Şi de ce n-aş fi fost?”. Sharapova va juca turul următor cu Flipkens, care a scos-o pe rusoaica Savinykh, venită din calificări, în 3 seturi. Flipkens, consiliată de Kim Clijsters de anul trecut, este pentru prima oară în ultimele 32 jucătoare la un Slam. Probabil traiectoria i se va opri în meciul cu Sharapova.  

 

 Rezumatul meciurilor de azi

 

 

Programul viitor (tabloul feminin)

La noapte, Vika Azarenka şi Serena Williams încep pe Rod Laver contra unor adversare mult mai puţin titrate:  americanca Jamie Hampton şi japoneza Ayumi Morita.

Pe Hisense, primul meci este Kirilenko-Wickmayer, iar al treilea este Wozniacki -Tsurenko.

Vesnina-Vinci sunt primele pe Margaret Court, iar pe Show Court 2 primul meci este Kuznetsova-Suarez Navarro, al treilea este meciul vedetelor viitoare ale WTA: Robson-Stephens, urmat de meciul generaţiilor: Date Krumm-Jovanovski

La dublu, Irina/Monica au al doilea meci pe Court 13, contra Panova/Voskoboeva.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi