Zi perfectă pentru români la BRD Năstase Țiriac Trophy: trei din trei continuă turneul

Treizecizero | 23 aprilie 2014

Victor Hănescu, Adrian Ungur și Marius Copil au trecut cu bine de primul tur la București.

Marți a fost o zi cu un program consistent la BRD Năstase Țiriac Trophy. Spectatorii români au avut ocazia să-i vadă, în decurs de câteva ore, pe toți jucătorii de simplu ai echipei de Cupa Davis a României. Rând pe rând, Victor Hănescu, Marius Copil și Adrian Ungur au intrat pe arena centrală, acolo unde, cu 48 de ore mai devreme, publicul român trăise o bucurie fantastică datorită echipei de Fed Cup. Inspirați, poate, de fete, băieții au reușit să se califice cu toții mai departe. 

Primul a intrat pe teren Victor Hănescu, el întâlnindu-l pe israelianul cu părinți români Dudi Sela. Victor a controlat în mare parte jocul, exceptând o scurtă cădere din setul doi, când s-a văzut condus cu 4-2, dar Hăne a recuperat rapid, terminând meciul cu o serie de patru game-uri consecutive: 6-3, 6-4 în o oră și 16 minute, o performanță solidă din partea lui Victor, a cărui cea mai bună performanță la București este o finală. El îl va întâlni miercuri, în turul următor, chiar pe omul care l-a învins în acea finală, este vorba de francezul Gilles Simon, triplu campion la București. E un meci interesant din multe puncte de vedere, mai echilibrat decât ar părea, poate, pe hârtie. Victor este cât se poate de competent pe zgură, în vreme ce Gilles e într-un an în care are mai multă nevoie ca oricând de un titlu la București, ca să se pună pe picioare după un start de sezon aproape complet ratat, asta și din motive de accidentări.

Simon și Hănescu au jucat finala la București în septembrie 2007, când francezul s-a impus cu 4-6, 6-3, 6-2. De atunci, s-au mai întâlnit în alte trei ocazii, Simon impunându-se în două dintre ele. Este meciul vedetă al zilei de miercuri și, dacă va trece de el, Hănescu ar putea avea un culoar deschis în continuare. Asta, pe o parte de tablou unde toți jucătorii rămași îi sunt la îndemână, inclusiv rusul Youzhny, favoritul 2 al turneului, pe care Hăne l-a bătut aici, anul trecut (în turul doi), dar și în alte trei ocazii.

„A fost un meci bun, mi-a plăcut tenisul pe care l-am jucat, ceea ce-mi oferă încredere în mine. Simt că aș putea să-l înving pe Simon. El este favorit, este capabil de rezultate foarte bune și de meciuri mari, dar cred în șansa mea și îmi doresc să câștig. Nu contează faptul că el a mai câștigat aici. Fiecare meci este unul nou.

Cred că toți jucătorii români își doresc să câștige aici. Eu deja mă îndrept spre finalul carierei mele. E timpul celor tineri, dar asta nu înseamnă că nu mai am șanse anul acesta sau anul viitor să câștig trofeul”, a spus Hănescu.

Hăne a povestit și despre experiența cea nouă pe care o trăiește acum, cea de tătic. „N-am crezut că va fi așa de frumos să am un copil. Îmi imaginam numai țipete și gălăgie. Este ceva complet deosebit. Încă nu înțelege el ce se întâmplă în jurul său, dar important este că el și mama lui sunt aici, alături de mine și că mă iubesc indiferent de rezultat. E mai mult de muncă în tenis, decât în postura de tătic. Sunt un tată responsabil, schimb scutece și îi fac băiță. Aici totul se învață mai ușor”.

Victor și-a reiterat planurile de a construi o Academie de tenis. „Este motivant tot ce se întâmplă în tenisul românesc, mai ales în cel feminin, cu Simona și Sorana. Se depășesc multe bariere și asta ne dorim, să fim în frunte. Mi-ar plăcea să am o academie de tenis în România, dar este complicat. Nu știu dacă ar fi mai ușor într-o altă țară, dar eu aici aș vrea să o fac. Aș vrea să dau ceva înapoi țării mele”.

Treizecizero.ro a scris despre planurile lui Victor în episodul 3 al serialului „Viitorul începe acum”, serial dedicat juniorilor români.

 

Copil vs Mathieu în turul 2

După Hănescu, pe teren a intrat Marius Copil, care a făcut un meci excelent contra lui Adrian Mannarino, din Franța. Puține lucruri au mers prost pentru Copil, care a provocat rumoare în tribune cu câteva dintre loviturile direct câștigătoare explozive, dar și cu serviciul autoritar, pe care nu și l-a pierdut niciodată. A fost 6-1, 6-4 în numai 63 de minute pentru jucătorul clasat pe locul 167 în clasamentul ATP. Marius a început foarte stresat, însă și-a intrat repede în ritm și a obținut biletele pentru turul al doilea, în care va juca joi, împotriva unui alt francez, mai experimentatul Paul-Henri Mathieu.

„Publicul m-a susținut astăzi, sunt mai relaxat acum, știu ce am de făcut și că trebuie să fiu mai agresiv. Nu știu de ce nu am făcut asta mai demult. M-am mai maturizat, însă mai este mult de muncă”, a spus Marius, cel care a petrecut aproape un sfert de oră pe teren onorând toate cererile de autografe.

Despre un eventual parcurs lung? Marius: Mă simt în formă, mă simt pregătit, mai ales pentru că nu am mai jucat în turnee de o lună. A trebuit să mă retrag din cauza unei probleme alimentare, însă am venit acasă și m-am antrenat.
Este un drum lung până la semifinale și finală, trebuie să fiu atent la următorul meci momentan. În această seară mă relaxez și mâine mă antrenez”.

Ungur l-a scos pe favoritul 5

Ziua a fost încheiată perfect de către Adrian Ungur, cel care a avut și cel mai bine cotat, canadianul Vasek Pospisil, locul 29 în clasamentul mondial, și unul dintre jucătorii de la care se așteaptă să facă pasul spre Top 20 în anii următori. Pospisil, care a jucat semifinale la Montreal (a pierdut cu Raonic) și Basel (învins de Federer) anul trecut, plus una la Chennai anul acesta (învins de Wawrinka), e mai puțin adaptat însă la zgură, suprafața forte a lui Ungur. Românul s-a folosit mai bine de suprafață, pasându-l pe Pospisil în voie și obligându-l să stea mereu în alertă cu o serie de scurte foarte bine plasate. Reverul lui Ungur a fost, ca de obicei, lovitura de impresie, iar dacă n-ar fi fost câteva alegeri neinspirate pe final de set, probabil că Adrian ar fi putut câștiga și primul set. S-a repliat însă după pierderea acestuia, 5-7, și le-a câștigat pe următoarele două, 6-2, 6-1. Pospisil, cel care îl eliminase, la dublu, pe Florin Mergea cu o seară înainte, a avut nevoie de îngrijiri medicale la un moment dat, iar limitările fizice l-au exasperat, motiv pentru care a trântit o rachetă de pământ și a aruncat o manșetă în tribună, gest care i-a adus un avertisment din partea arbitrului.

Adrian, care a jucat calificări pentru a intra pe tabloul principal, îl va întâlni în turul următor pe Denis Istomin, locul 53 mondial, în ceea ce va fi prima întâlnire directă dintre cei doi. Istomin l-a scos în două tiebreak-uri pe Bellucci. 

Eliminarea lui Pospisil înseamnă că acum sunt trei capi de serie eliminați la București încă din primul tur. Pe lângă canadian, au mai ieșit Nicolas Mahut (învins de Mathieu) și Andreas Seppi (scos de Berlocq, după ce Seppi conducea cu 4-1 în decisiv). Alți favoriți intră în cursă miercuri, zi în care programul este foarte interesant. După meciul care deschide ziua pe central, cel dintre Nieminen și campionul en-titre Lukas Rosol, urmează Hănescu – Simon, apoi debutul favoriților 1 la dublu, Horia Tecău / Jean Julien Rojer, iar ziua se va încheia cu apariția favoritului 1, bulgarul Grigor Dimitrov, cel care va juca versus o altă tânără speranță, cehul Jiri Vesely.

Fotografii: Radu Restivan

 

   

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi