Zi nefastă pentru Simo. Într-un meci cu două fețe, Simona Halep e învinsă de Pliskova în semifinalele de la Miami

Treizecizero | 29 martie 2019

Cu o semifinală la Miami și un tur 4 la Indian Wells, Simona nu are nici cel mai bun, nici cel mai slab Sunshine Double. A avut zile bune și zile mai puțin bune, a ajuns la un meci distanță de revenirea pe locul 1 și, per total, a arătat că jocul ei e acolo, atâta vreme cât reușește să-l acceseze.

Simona Halep a fost învinsă în semifinalele de la Miami de Karolina Pliskova, 7-5, 6-1, a treia victorie din zece meciuri directe pentru jucătoarea cehoaică. Simona a ratat astfel, pe lângă finală, și revenirea pe locul 1.

Meciul a fost întrerupt de ploaie la 3-3, 15-40 în primul set, pe serviciul Pliskovei, iar după o pauză de mai bine de o oră, el a căpătat o altă dinamică la reluare, fiind dominat categoric de o Pliskova mult mai inspirată. Pliskova o va întâlni în finală pe Ashleigh Barty, care a învins-o pe Anett Kontaveit.

S-a început excelent de ambele părți, în special de către Simona, și doar câteva erori au împiedicat-o pe Simona să nu facă break-ul mai devreme. L-a reușit totuși la 2-2, nu înainte de a salva ea un break point și de a ieși dintr-un game complicat, cu ajutorul a două servicii curajoase.

Imediat după, Simona a început să aplice presiunea pe serviciul Pliskovei, dând lovitura cu această minunăție de backhand în lung de linie, pentru primul break al zilei.

Încărcată pozitiv după această reușită, Simona a mai găsit alte două winnere curate ca lacrima în game-ul imediat următor, dar din prea mult elan a scăpat și două mingi afară. Rebreak Karo și eram iar pe serviciu.

Dar Simona, din nou excelentă pe retur, se pregătea să atace alt break în momentul în care ploaia a întrerupt meciul, la 3-3, 15-40, oprind și elanul Simonei, jucătoarea mai bună în acel moment.

Simona s-a dus la vestiare cu 10 winnere la acel moment, față de doar cinci ale Pliskovei.

După mai bine de o oră de pauză, fetele au putut relua în cele din urmă meciul, iar dinamica s-a schimbat major. Nici calitatea n-a mai fost aceeași, primele game-uri fiind ezitante de ambele părți. Pliskova a făcut prompt o dublă greșeală, iar Simona avea break-ul fără să atingă mingea. L-a consolidat, dar cel mai aproape de set a ajuns la 5-3, 30-30. Pliskova și-a făcut serviciul, iar de aici totul s-a schimbat cum nu se putea mai rău pentru româncă.

Primul game slab cap-coadă al Simonei a venit la 5-4, când a servit pentru set. Fără să simtă mingea bine în racordaj, ea și-a pierdut serviciul la zero. Pliskova a profitat imediat de ocazie, a făcut un hold la zero și a legat 10 puncte la rând. Simona a avut o ultimă oportunitate să oprească seria, dar la 40-15 n-a putut duce setul în tiebreak (o dublă greșeală și un rever în fileu). Au urmat două puncte excelent construite, dar o altă greșeală cu un forehand în fileu și o defensivă senzațională a Pliskovei la mingea de set au decis prima manșă.

Împinsă de la spate de încrederea dată de setul câștigat (abia a doua oară în istoria meciurilor lor directe când Karolina câștigă primul set), Pliskova l-a pornit fantastic pe cel secund. Susținută de serviciu, ea a atacat necontenit și a făcut repede break-ul, împingând-o pe Simona mult în spatele baseline-ului. De la revenirea de după ploaie, Simona n-a mai reușit niciun winner, în vreme ce agresivitatea și intensitatea din jocul cehoaicei au crescut dramatic.

În vreme ce Pliskovei i-a mers absolut totul (serviciu, forehand, timing, scurte), Simona n-a putut produce nimic cu care să oprească seria negativă. A suferit mult și pe serviciu, lucru sesizat și de cehoaică; Pliskova a început să aplice o presiune tot mai mare, în special pe serviciul al doilea. De asemenea, Karolina a urcat și la fileu, unde a forțat al doilea break, iar scorul devenea drastic.

A fost momentul în care ploaia a intervenit iar. La set și 5-0, o altă rafală de ploaie a oprit meciul, obligându-le pe jucătoare să se refugieze la vestiare. Era un moment în care scorul punctelor câștigate în setul al doilea arăta într-un mod rar văzut la meciurile Simonei: 20-6 pentru adversara ei.

După o altă oră de pauză, cele două au revenit pe teren la ora 1:03 AM, ora locală (07:03 la București).

Simona a avut, de data asta, un tonus mult mai bun; a lovit mai curat, a servit mai bine și și-a făcut serviciul la revenire. Dar distanța dintre cele două de pe tabelă era prea mare de recuperat, în special în fața cuiva cu experiența și cu serviciul Pliskovei. Karolina a închis la prima oportunitate, 7-5, 6-1.

Simona a încheiat meciul cu 14 winners (10 dintre ele adunate până în momentul primei întreruperi) și 20 de unforced errors, în vreme ce Pliskova a avut 23 de winners și 16 unforced errors.

E o înfrângere dureroasă, care ne reamintește de alte meciuri pierdute de Simona în urma unor întreruperi în care ploaia i-a tăiat elanul, meciuri cu greu uitate de fanii ei, precum faimosul duel cu Stosur de la Roland Garros.

Dar, pe cât de neplăcută, nu e o înfrângere de intrat în ședințe. Pliskova are un sezon excelent până acum, în principiu mai bun decât al Simonei, iar în acest turneu a fost mai testată decât jucătoarea noastră, ca atare, poate cu mai multe rezerve de încredere pe care să se bazeze la greu. Să nu evităm să o spunem: prima pauză a ajutat-o masiv pe Karolina, pentru că i-a stopat vântul din pânze Simonei, care era agresoarea în acele prime game-uri și dusese meciul în dinamica obișnuită a întâlnirilor lor, cea în care Simona domină tactic, își alege grozav momentele în care să atace și speculează fără milă fisurile din jocul Pliskovei.

Dar la reluare, Simona n-a mai fost la fel de decisă: nu a mai putut pune presiune pe retur, a scăpat erori neforțate și, crucial, nu a mai apucat să se miște la fel de bine și să trimită la fel de multe mingi înapoi precum o face de obicei. Aici e și meritul Pliskovei, care a apucat meciul ferm și nu i-a mai dat drumul, asumându-și riscuri și atacând decisiv prima, creând putere cu nonșalanță.

Momentul cheie, care putea regla la loc meciul, a fost la acel 40-15 de la 5-6, când Simona dădea semne că se regrupează și că vom avea tiebreak. Un punct acolo și probabil că meciul ar fi avut șanse să se reechilibreze, dacă nu cumva să revină la dinamica anterioară.

Cu o semifinală la Miami și un tur 4 la Indian Wells, Simona nu are nici cel mai bun, nici cel mai slab Sunshine Double. A avut zile bune și zile mai puțin bune, a ajuns la un meci distanță de revenirea pe locul 1 și, per total, a arătat că jocul ei e acolo, atâta vreme cât reușește să-l acceseze.

De-a lungul anilor, rezultatele obținute la IW și Miami nu i-au definit neapărat sezonul în întregime și e de așteptat că nu o vor face nici acum. După o pauză de regrupare, o așteaptă lungul sezon de zgură și o vară încinsă, plină cu obiective mari: Fed Cup, dubla Madrid-Roma, Roland Garros, Wimbledon. Sunt multe bătălii grele la orizont de purtat, așa că să ne înarmăm cu încredere, cu răbdare și cu ceva mai multă înțelepciune.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi