Zece pentru Moni! Monica Niculescu triumfă a zecea oară în carieră într-un turneu de dublu

Treizecizero | 2 octombrie 2021

Pentru Moni este al 10-lea titlu din nu mai puțin de 29 de finale WTA de dublu jucate, cu nu mai puțin de 21 de coechipiere diferite.

Monica Niculescu a câștigat turneul de dublu de la Nur-Sultan, după ce ea și partenera ei, jucătoarea germană Anna-Lena Friedsam le-au învins într-o finală strânsă pe rusoaicele Gabueva/Zakharova, 6-2, 4-6, 10-5.

Ca și în semifinale, Moni și Anna au gestionat foarte bine tiebreak-ul decisiv; dacă în meciul precedent au trebuit totuși să revină de la 6-8, acum au condus în permanență. Oponentele lor s-au apropiat la un punct la 6-5, însă perechea româno-germană a sprintat de acolo, în drum spre primul lor titlu câștigat în această formulă.

Pentru Monica, o expertă a probei de dublu, este primul trofeu al anului și primul după mai bine de doi ani.

De altfel, pentru o jucătoare atât de capabilă la dublu, și mereu gata să joace foarte bine aproape indiferent de parteneră, bilanțul ei în finale nu-i face dreptate. Succesul de azi îl aduce un pic mai aproape de unde ar merita Monica să fie: al 10-lea titlu din nu mai puțin de 29 de finale jucate, cu nu mai puțin de 21 de coechipiere diferite!

Cea mai recentă dintre ele, Anna Friedsam, nu este, la rându-i, străină de succes la dublu alături de românce. Trei dintre cele cinci finale ale ei de dublu au venit în formule care cuprindeau o jucătoare din țara noastră: afară de cea de azi cu Monica, Anna a mai jucat o finală în Columbia anul acesta, alături de Mihaela Buzărnescu, plus finala de la Roma de anul trecut cu Raluca Olaru.

Cu acest triumf, Monica urcă pe locul 38 în clasamentul WTA de dublu, chiar în spatele Ralucăi Olaru, care, pe 37, e în continuare românca nr.1 la dublu. În WTA Race însă, Raluca este pe locul 12, beneficiind de constanța parteneriatului cu Nadiya Kichenok, cele două păstrând în continuare șanse pentru o calificare pe ultima sută de metri la WTA Finals.

Titlurile Monicăi

Monica Niculescu a câștigat primul ei titlu WTA la dublu tocmai în 2009, la Budapesta, într-o formulă cu Alisa Kleybanova. A triumfat apoi în 2012, la Hobart, alături de Irina Begu. Următoarele două titluri au venit în startul lui 2014, back-to-back, la Shenzhen și din nou Hobart, ambele cu Klara Koukalova. În 2016, Monica a triumfat iar la Shenzhen, de data asta cu Vania King, și mai apoi la Washington, cu Yanina Wickmayer – de unde a mers imediat și a făcut una dintre numeroasele ei finale de dublu, de data asta la Montreal, alături de Simona Halep.

A continuat acea serie de formă din vara lui 2016 cu un alt titlu, la Connecticut, alături de o legendă a probei de dublu, Sania Mirza. În 2017, a triumfat la Biel, cu o altă figură faimoasă a probei de dublu, Su-Wei Hsieh. Iar în 2019 a revenit cu un titlu alături de Irina Begu, la Hua-Hin, ultimul înainte de cel de azi.

https://twitter.com/WTA/status/1444219024028536832?s=20

Lista titlurilor și a finalelor reușite de jucătorii români în sezonul 2021, simplu și dublu, WTA și ATP

Titluri

🔸 Raluca Olaru – dublu, St. Petersburg, WTA 500 (cu Nadiia Kichenok)
🔸 Sorana Cîrstea – simplu, Istanbul, WTA 250
🔸 Horia Tecău – dublu, Halle, ATP 500 (cu Kevin Krawietz)
🔸 Gabriela Ruse – simplu, Hamburg, WTA 250
🔸 Mihaela Buzărnescu – dublu, Budapesta, WTA 250 (cu Fanny Stollar)
🔸 Raluca Olaru – dublu, Chicago, WTA 250 (cu Nadiia Kichenok)
🔸 Monica Niculescu – dublu, Nur-Sultan, WTA 250 (cu A.L. Friedsam)


Finale

🔸 Horia Tecău – dublu, Rotterdam, ATP 500 (cu Kevin Krawietz)
🔸 Monica Niculescu – dublu, Doha, WTA 500 (cu Jelena Ostapenko)
🔸 Mihaela Buzărnescu – dublu, Bogota, WTA 250 (cu A.L. Friedsam)
🔸 Horia Tecău – dublu, Barcelona, ATP 500 (cu Kevin Krawietz)
🔸 Sorana Cîrstea – simplu, Strasbourg, WTA 250
🔸 Raluca Olaru – dublu, Bad Homburg, WTA 250 (cu Nadiia Kichenok)
🔸 Horia Tecău – dublu, Hamburg, ATP 500 (cu Kevin Krawietz)
🔸 Gabriela Ruse – simplu, Palermo, WTA 250
🔸 Irina Begu – simplu, Cleveland, WTA 250

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi