Zâmbește din nou! Rafa câștigă primul titlu pe iarbă din 2010. Plus preview-urile săptămânii: Halle și Queens

Adrian Țoca | 14 iunie 2015

Rafa Nadal a cucerit al patrulea titlu pe iarbă al carierei și al 66-lea la general într-un moment în care avea nevoie de un trofeu. De orice trofeu. Rafa merge acum la Queens, în speranța că va repeta isprava. Queens și Halle sunt cele două turnee importante ale săptămânii

Iată un scenariu la care nu ne-am fi gândit mulți. Proaspăt ieșit dintr-un sezon de zgură foarte slab, după standardele foarte înalte pe care tot el le-a setat, Rafa Nadal răspunde la a doua înfrângere a carierei la Roland Garros și la retrogradarea pe locul 10 în clasamentul ATP cu un titlu pe… iarbă! Spaniolul a triumfat la Stuttgart (7-6, 6-3 cu Viktor Troicki în finală) și-și confirmă astfel mai rapid decât ar fi crezut oricine cuvintele spuse în mai multe rânduri la Paris: ce s-a întâmplat acolo e doar o înfrângere, nu e nimic ieșit din comun, viața merge înainte, șansele la un comeback puternic rămân intacte. La fel ca și cele nouă titluri.

În cazul unui moment rar, precum cel trăit de Nadal la Roland Garros acum aproape două săptămâni, hiperbolizarea importanței acelui eșec e tentată pentru toată lumea, nu doar pentru presă. E simplu de înțeles de ce: e la îndemână să găsești conexiuni simbolice între înfrângerea lui Nadal în fața lui Djokovic și sfârșitul unei ere, mai ales când astfel de teorii sunt ușor de argumentat cu calitatea tenisului lui Nadal din primele șase luni ale acestui sezon. Natural, au început apoi să curgă și pronosticurile, care mai de care mai dramatice, mergând până la cel al lui Evgheni Kafelnikov, printre alții, care a spus că ibericul nu va mai câștiga niciodată un alt titlu de Grand Slam.

Numai că reacția lui Nadal n-ar fi putut fi mai potrivită și mai încurajatoare: un titlu pe suprafața pe care toată lumea îl percepe acum mai vulnerabil decât a fost vreodată. Și nu oricum, ci la capătul unui traseu relativ complicat pentru standardele unui turneu de 250: victorii cu Baghdatis, Tomic, Monfils și Troicki. În special, ultimele două meciuri sunt dătătoare de speranțe pentru Rafa, foarte solid și, în general, cu o atitudine de om împăcat și foarte relaxat vizavi de felul în care își face treaba. 

Stuttgart s-ar putea dovedi, peste un timp, mai important pentru Nadal decât ne-ar putea părea acum. Un turneu mic, dar deloc irelevant: iarba e similară cu cea de la Wimbledon, iar numărul 10 mondial nu mai câștigase pe această suprafață din 2010. Dar cea mai importantă, mai ales în cazul unui jucător ca Rafa, este încrederea dată de un trofeu: „La acest stadiu al sezonului, pentru mine orice meci și orice turneu câștigat e important”, a spus Rafa, respingând discret ideea unui turneu de pregătire și atât. „Încrederea mea crește, sunt foarte fericit pentru acest titlu, e special, mai cu seamă că n-am mai jucat o finală pe iarbă din 2011”, a spus Nadal, care rămâne, momentan, blocat pe locul 10 în clasamentul ATP, dar urcă un loc în Race to London, până pe 7, la doar 15 puncte distanță de rivalul său istoric, Roger Federer.

Eliberat de presiunea de a livra rezultatele pe zgură pe care toată lumea le aștepta de la el, Rafa are, de aici înainte, o a doua jumătate de an foarte interesantă, cu multe opțiuni și puține puncte de apărat. Și, în plus, este outsider; adică rolul din care s-a dovedit cel mai periculos de-a lungul carierei. 

 

Turneele săptămânii viitoare: multe nume mari la Queens și Halle

Proaspăt upgradate în importanță, Queens și Halle rămân cele mai importante teste pentru Wimbledon. Acum își fac debutul la categoria 500 cu două tablouri garnisite. La Halle, Roger Federer este principalul favorit pentru titlu, un potențial al 8-lea trofeu la turneul german pentru numărul 2 mondial. Federer deschide cu Philipp Kohlschreiber, nu tocmai un adversar obișnuit pentru un tur 1, dar pe care Federer l-a învins deja de trei ori la Halle și nu i-a cedat decât un set în opt întâlniri anterioare. Bilanțul lui Federer la Halle per total este de 46-5, ultimul eșec datând din finala cu Tommy Haas, din 2012. 

În turul al doilea, lucrurile ar putea fi și mai interesante pentru Federer, pentru că are șansa unei revanșe, indiferent de numele adversarului. S-ar putea confrunta fie cu Ernests Gulbis, primul meci contra letonului de la eliminarea suferită la RG 2014, dar mai ales cu Serghey Stakhovsky, ceea ce ar fi prima întâlnire între cei doi de la faimosul șoc produs de ucrainean la Wimbledon 2013, când l-a eliminat în turul al doilea pe Federer. 

Tomic în sferturi, Berdych în semifinale și Nishikori în finală completează potențialul drum al lui Federer, la un turneu care a servit întodeauna pentru elvețian ca punct de plecare pentru o a doua jumătate de an puternică: „Am avut sentimentul că, exceptând Australian Open, totul a mers foarte bine în ultimele 12 luni după ce am jucat bine aici, așa că sper să am iarăși un turneu bun la Halle. Sigur că în această fază a carierei mele, îmi doresc o pregătire perfectă pentru Wimbledon, ceea ce înseamnă un titlu aici. Vreau să-mi apăr titlul, într-un turneu cu mulți adversari puternici. Este exact lucrul de care am nevoie acum”, a spus Federer, cel care conduce în clasamentul titlurilor pe iarbă câștigate de jucătorii activi.

 

Tabloul complet de la Halle este aici. La dublu, perechile Horia Tecău / Jean Julien Rojer și Florin Mergea / Rohan Bopanna sunt capi de serie 1 și 2.

La Queens, tabloul arată de asemenea foarte bine. Andy Murray, triplu campion la turneul londonez, este favoritul principal, cu un meci potențial dificil cu Verdasco în turul al doilea și cu o revedere cu Dimitrov, campionul en-titre, omul în fața căruia a pierdut la Wimbledon anul trecut, prognozată pentru sferturile de finală. 

Favorit 2 este Stan Wawrinka, al cărui prim meci de după titlul de la Roland Garros n-ar putea fi mai capcană de atât: Stan îl întâlnește pe Nick Kyrgios, omul care și-a marcat ascensiunea cu un rezultat sonor pe iarbă, eliminarea lui Rafa Nadal la Wimbledon, anul trecut. Kyrgios adoră să joace cu numele mari, iar acum este rândul lui Stan să dea piept cu explozivul australian, care are deja victorii sonore în cont cu Rafa și cu Roger.

Indiferent de cine va câștiga acest meci, acesta l-ar putea vedea pe Rafa Nadal în turul al treilea, într-o partidă-revanșă pentru spaniol. Rafa, favorit 5 și fost campion la turneul londonez, revine la Queens după trei ani în care a avut contract cu Halle, și debutează la rându-i într-un meci complicat, cu Alexandr Dolgopolov. Multe meciuri tari și potențiale surprize la orizont într-o săptămână aglomerată.

Tabloul complet de la Queens este aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi