WTA Finals Shenzhen, ziua 1. Naomi Osaka o învinge încă o dată pe Petra Kvitova; Ashleigh Barty obține prima victorie la WTA Finals

Radu Marina | 27 octombrie 2019

Ashleigh Barty și-a asigurat matematic locul 1 la final de sezon, urmându-i în această postură Simonei Halep, lider la finalul sezoanelor 2017 și 2018.


Naomi Osaka d. Petra Kvitova: 7-6(1), 4-6, 6-4

Naomi Osaka reușește să o învingă, încă o dată, pe Petra Kvitova în reeditarea finalei de la Australian Open, într-un meci care a urmat, în linii mari, scenariul de la Melbourne: meci echilibrat, cu Petra având șanse de a se desprinde și de a puncta decisiv, dar cu o Naomi impecabilă în momentele mari ale partidei. Dinamica meciului a fost și ea relativ similară: Petra a știut ce trebuie făcut pentru a o răni pe Naomi, a și făcut-o multă vreme, dar execuția a trădat-o exact atunci când a avut nevoia cea mai mare. Pe când jocul lui Naomi a fost mult, dar mult mai adunat și, foarte important într-una astfel de match-up, fără căderi. 

De exemplu, Petra a început meciul furibund, împrăștiind lovituri de dreapta pe tot terenul, impunând un ritm alert, imposibil de susținut de Osaka, și făcând break-ul din primul game al meciului. Vreme bună a fost de neatins și a avut mingi de break pe aproape fiecare game de serviciu al japonezei. Naomi a întors două game-uri consecutive de la 15-40 și le-a câștigat exclusiv cu serviciul, obligând-o pe Kvitova să confirme, lucru pe care cehoaica nu l-a făcut la 4-3, deși fusese fără cusur până în acel moment. Trei duble greșeli și alte câteva erori ușoare i-au adus break-ul lui Naomi, iar meciul devenea echilibrat. Serviciul și jocul mult mai îngrijit al japonezei au făcut diferența – așa cum aveau să o facă, de fapt, tot meciul.  

De la acest punct, meciul a intrat într-o altă fază. Kvitova a alternat și n-a mai avut aceeași claritate și precizie din debutul meciului, Naomi a fost mai ordonată (10 winnere, opt erori neforțate) și foarte eficientă cu serviciul (72% puncte câștigate cu prima servă, 6/7 mingi de break salvate). Adică suficient pentru a obține primul set la tiebreak, acolo unde punctele au fost doi ași ai lui Naomi și șase (!) erori neforțate ale Petrei. 

Că Kvitova venise la meci cu lecția învățată era un fapt confirmat în prima parte a meciului. Doar că dozajul n-a fost cel potrivit și a intrat în acele perioade gri spre negre în care nu-și mai poate controla forța și orice atinge se transformă în eroare neforțată.

În setul doi și-a regăsit echilibrul și, cel mai important, a reușit să găsească acea măsură potrivită în lovituri pentru mai mult timp, deci constanță, deci o Kvitova periculoasă, care nu-ți oferă prea multe alternative. Setul doi a fost câștigat de Petra după o revenire de la 2-3 cu break pentru Osaka, care reușise să revină la rându-i de la 0-2. 

Decisivul a fost, în bună măsură, despre adaptare. Osaka s-a adaptat foarte bine serviciul Petrei, a ghicit din ce în ce mai mult și mai bine unde va servi Kvitova iar asta a zdruncinat-o serios pe cehoaică. Pe lângă asta, Osaka a mers pe același tenis îngrijit propus în primul set, forțându-și adversara să lovească o minge în plus; o tactică inspirată, dat fiind suprafața lentă, pe care mingea nu sare foarte mult. Fără să se mai bazeze pe serviciu și fără a mai putea prelua controlul cu această lovitură, întreg jocul Petrei s-a prăbușit treptat. A existat o mică revenire din partea ei – de la 2-5 la 4-5 – dar serviciul japonezei și-a făcut încă o dată treaba foarte bine și a putut închide meciul din a doua încercare, înainte ca lucrurile să se complice. 

Naomi obține astfel prima ei victorie la WTA Finals (anul trecut a pierdut toate cele trei meciuri din grupă) și ajunge la 11 victorii consecutive. Ea o așteaptă acum pe Ash Barty, care a trecut în trei seturi de Belinda Bencic. Cât despre Petra, nu trebuie să uităm că suntem la Turneul Campioanelor, deci absolut orice game sau set câștigat poate cântări mult. De asemenea, nu trebuie uitat nici faptul că urmează să joace cu Belinda Bencic și Ash Barty, cu care are un bilanț victorii – înfrângeri de 8-3. Așa că șansele cehoaicei sunt în continuare solide.

Ash Barty d. Belinda Bencic: 5-7, 6-1, 6-2

Precum Naomi, și Ash Barty bifează primul ei meci câștigat la un Turneul al Campioanelor (la simplu), după o victorie relativ facilă în fața Belindei, care a fost limitată de o accidentare apărută în setul doi, la călcâiul drept. 

Primul set a fost pe alocuri spectaculos și echilibrat, cu Belinda revenind din urmă de fiecare dată și jucând foarte inspirat tactic (i-a căutat des reverul australiencei, și-a construit bine atacurile și a venit des spre fileu, încercând să închidă punctele rapid). Setul a avut un singur break, reușit de Bencic la 5-5, care s-a dovedit a fi decisiv pentru primul set. 

Doar că pe cât de echilibrat a fost primul set, pe atât de clar și lin aveau să curgă lucrurile înspre Barty în ultimele două seturi: mai eficientă cu serviciul, mai clară în decizii și cu Bencic deplasându-se din ce în ce mai greu, Barty nu i-a dat nicio șansă elvețiencei după setul pierdut, câștigând următoarele 12 din 15 game-uri jucate. 

În urma meciurilor de azi, Ash Barty se va întâlni cu Naomi Osaka (2-2 la H2H, ultimul meci fiind câștigat de Osaka, în urmă cu două săptămâni, la Beijing). Iar Belinda Bencic o va avea ca adversară pe Petra Kvitova (4-1 la H2H pentru cehoaică). 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi