WTA Finals preview | În Texas, Iga Swiatek e favorită să ducă la capăt un sezon extraordinar

Radu Marina | 31 octombrie 2022

Un sezon WTA complicat, cu multe momente dificile sau emoționale, ia sfârșit cu turneul-giuvaier al circuitului feminin, WTA Finals.


Un sezon WTA complicat, cu multe momente dificile sau emoționale, ia sfârșit cu turneul-giuvaier al circuitului feminin, WTA Finals.

WTA Finals n-a avut o viață prea ușoară în ultimele sezoane. După anii de confort din Singapore, acolo unde turneul a crescut în prestanță, transferul la Shenzhen a venit cu multe speranțe și cu perspectiva ca evenimentul să crească și mai mult, însă timingul nu putea fi mai rău. Doar un an s-a jucat turneul în China, ediția din 2019. De atunci, combinația dintre pandemie și problemele în relația cu statul chinez au aruncat această competiție în voia valurilor, iar WTA Finals a avut emoții în a-și găsi o casă. În 2020, ediția a fost anulată, în 2021 a ajuns pe ultima sută de metri în Guadalajara, iar acum o regăsim, tot last-minute, și tot cu o licență de un an, în Fort Worth, în Texas, o reîntoarcere pe piața nord-americană.

A 51-a ediție a WTA Finals le aduce așadar la start pe Iga Swiatek, Ons Jabeur, Coco Gauff, Caroline Garcia, Maria Sakkari, Daria Kasatkina și Aryna Sabalenka. Doar una dintre aceste jucătoare a câștigat vreodată un turneu de Grand Slam; alte două au ajuns până într-o finală de Slam, chiar anul acesta.

E o distribuție care reflectă relativ corect cum a decurs sezonul. 2022 a început cu Ash Barty dominând, dar australianca s-a retras prompt din activitate după titlul câștigat la Australian Open. O altă campioană de Grand Slam din 2022 lipsește, e vorba de Elena Rybakina. Câștigătoarea Wimbledon a plătit scump faptul că Wimbledon nu a primit puncte anul acesta, un detaliu care afectează serios clasamentul acestui an; și cum în WTA câștigătoarele de Slam nu primesc direct loc la Finals, kazaha nu e prezentă în Texas.

Cum arată grupele. Sistemul de joc la WTA Finals este, cum știm deja, diferit de restul turneelor. Se joacă în sistem round-robin, jucătoarele fiind împărțite în două grupe a câte patru jucătoare. Anul acesta, denumirile grupelor sunt Tracy Austin Group și Nancy Richey Group. 

În grupa Tracy Austin le găsim pe Iga Swiatek, Coco Gauff, Caroline Garcia și Daria Kasatkina. Iga Swiatek, liderul mondial și câștigătoarea a opt turnee în acest sezon, dintre care două de Grand Slam, este favorita detașată a grupei sale – și a întregii competiții. Ei i s-au alăturat Coco Gauff, debutantă la un turneu final, cea mai tânără jucătoare calificată la WTA Finals din 2005 încoace (Maria Sharapova); Caroline Garcia, care a avut o a doua jumătate de an impecabilă (titluri la Bad Homburg, Varșovia și Cincinnati) și Daria Kasatkina, calificată în premieră la un Turneu al Campioanelor, după un sezon în care a bifat prima ei semifinală la un Grand Slam. 

Grupa Nancy Richey o are drept favorită pe Ons Jabeur, cea care a jucat două finale de Grand Slam consecutive, la Wimbledon și US Open. Alături de Jabeur vor mai evolua Jessica Pegula, recent campioană la Guadalajara (WTA 1000) și una din cele mai bune jucătoare ale anului, Maria Sakkari, care își confirmă statutul de jucătoare constantă la nivel înalt, și Aryna Sabalenka, care a prins la limită un loc la WTA Finals – fiind una din jucătoarele calificate care nu a câștigat vreun titlu în 2022. 

Suprafața de joc. După ce anul trecut s-a jucat, după o pauză de 10 ani, în condiții de hard outdoor la Guadalajara, anul acesta se revine la condițiile tipice acestui turneu: WTA Finals se va juca în condiții de hard indoor, pe o suprafață relativ rapidă, conform jucătoarelor. 

La ce să ne așteptăm. În principiu, WTA Finals a livrat multă calitate de-a lungul ultimului deceniu, iar lucrurile n-ar trebui să fie diferite nici acum. Ar trebui să avem meciuri interesante, atât prin prisma valorii și a nivelului de joc, cât și a matchup-ului. Sunt câteva dueluri și rivalități care au dus la meciuri excelente în acest an și, garantat, aceste dueluri le vom avea și la Wort Forth: Jabeur – Sabalenka, Swiatek – Garcia, Swiatek – Gauff, Sakkari – Sabalenka. 

Primele meciuri: WTA Finals debutează în noaptea asta, cu primele meciuri din Grupa Nancy Richey. Turneul de la Wort Forth va începe cu meciul de dublu dintre echipele Krejcikova/Siniakova vs. Schuurs/Krawczyk, urmat de meciurile de simplu dintre Jessica Pegula și Maria Sakkari, respectiv Ons Jabeur vs. Aryna Sabalenka. 

Ce spun jucătoarele. 

Iga Swiatek: „Pregătirea pentru turneul ăsta mers bine, am reușit să mă adun și să fac totul așa cum mi-am dorit. După ultimele două turnee m-am simțit rău, dar am putut să îmi revin. Acum mă simt proaspătă și asta e tot ce contează. În partea asta a sezonului nu mă mai antrenez la fel de mult, așa că încerc să mă bucur cât de mult pot de fiecare moment de relaxare.”

Caroline Garcia: „Nu sunt însoțită la acest turneu de Bertrand Perret (n.a. antrenorul avut în acest an) deoarece colaborarea noastră s-a încheiat. Acum trebuie să mă concentrez pe prezent, pe acțiune, pe cea mai bună pregătire pe care o pot avea pentru a juca acest turneu. Deci, trebuie să-mi păstrez mintea limpede și să fiu concentrată la meciuri. La acest turneu îl voi avea alături pe Juan-Pablo Guzman (fostul jucător argentinian), care a fost alături de mine și la Cincinnati și m-a ajutat cu multe sfaturi. 

Aryna Sabalenka, despre cel mai bun sfat primit vreodată: „Nu asculta de nimeni. Urmează-ți călătoria și visul. Să nu îți pese prea mult de ce spun oamenii. Asta e singurul mod de a reuși. Poți să o faci.”

https://twitter.com/WTA/status/1586836848793464833?s=20&t=TIhpnMwia4QLHv5FLpVB2A
https://twitter.com/WTA/status/1586812372542447617?s=20&t=TIhpnMwia4QLHv5FLpVB2A
https://twitter.com/WTA/status/1586743201473654784?s=20&t=TIhpnMwia4QLHv5FLpVB2A
https://twitter.com/WTA/status/1586516742616285186?s=20&t=TIhpnMwia4QLHv5FLpVB2A
https://twitter.com/WTA/status/1586172499120619520?s=20&t=p2SjBPotRt5e88nZypnt6A

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi